WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Dlaczego warto gotować w domu. I jak robić to efektywnie?

Kto jeszcze pamięta czasy, kiedy jadało się prawie wyłącznie w domu? Wszystkie niedzielne obiady i popołudniowe herbatki spędzane były w domowym zaciszu, w rodzinnych czterech kątach, u babci lub znajomych. Poza domem jadano okazyjnie i podczas świętowania szczególnych uroczystości. Wtedy nie każdy był mistrzem kuchni, ale potrafił przygotować podstawowe dania dla siebie i rodziny. Gotowanie w domu uważano za zdrowe, przyjemne i oszczędne.

Gotowanie w domu to przyjemność i oszczędność
Źródło zdjęć: © 123RF
8

Teraz sytuacja nieco się odwróciła. Coraz częściej jadamy poza domem. I nie są to tylko świąteczne okazje, ale u niektórych codzienność. Dietetycy zauważyli, że zwiększyła się liczba osób chorujących na schorzenia żołądka i jelit. Przyczyny upatrują w niezdrowym sposobie przygotowywania posiłków i w wykorzystywaniu składników powstających przy użyciu chemii. Hasło "wiem, co jem" zaczyna więc wracać ze znaczeniem zdrowej diety i sposobu na życie.

W domu najzdrowiej

Rezygnowanie z przygotowywania posiłków w domu według najnowszych doniesień dietetyków i specjalistów od żywienia, a także lekarzy zajmujących się badaniem chorób cywilizacyjnych to jedna z przyczyn coraz większej otyłości u dzieci i dorosłych. Fast-foody, cateringi, diety pudełkowe, zamawianie jedzenia z restauracji na telefon – wydaje nam się, że w ten sposób oszczędzamy czas, ale zapominamy o zdrowiu.

Przygotowywanie posiłków w domu ma przede wszystkim zalety zdrowotne. Gotując we własnej kuchni z produktów, które samodzielnie kupujemy na targu lub w zaufanym sklepie, możemy przyrządzić dokładnie takie posiłki, jakie chcemy zjeść i na jakie mamy ochotę. W domowej zupie, sałatce czy w deserze nie mamy wszechobecnych konserwantów, licznych E, sztucznych enzymów, barwników i polepszaczy smaku, które bardzo często znajdują się w gotowej żywności lub w półproduktach.

Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana

Domowa kuchnia pozwala wyeliminować szkodliwe dla naszego organizmu tłuszcze, sól, cukier, glutaminian sodu czy syrop glukozowy. To także opcja decydowania o tym, jak przygotujemy danie - możemy wybrać gotowanie na parze, grillowanie lub pieczenie i niekoniecznie podać smażoną potrawę.

Przygotowując posiłki w domu, rezygnujemy z półproduktów oraz gotowych dań, które są z reguły niezdrowe dla naszego organizmu. Gotowanie w domu to także warunek dobrej sylwetki i wyników badań lekarskich. Sami możemy z łatwością dostosować plan posiłków i ilość spożywanych kalorii.

Przyjemność gotowania

Gotowanie we własnej kuchni to frajda, przyjemność i dobra zabawa. A także u niektórych hobby. Gotowanie staje się coraz bardziej trendy i zdobywa większe rzesze zwolenników i fanów. Wiele osób kocha tę formę domowych czynności i znajduje radość z karmienia rodziny i przyjaciół. Niektórzy swoimi kulinarnymi efektami dzielą się na blogach czy portalach społecznościowych. Liczba kulinarnych blogów i portali rośnie jak grzyby po deszczach i znajduje wielu wyznawców, którzy z chęcią sięgają po pomysły i doświadczenia innych.

Dogonić czas

Codzienność wymaga od nas wielu form zaangażowania – praca, dzieci, dom, aktywność fizyczna, kultura. Staramy się żonglować własnym czasem najlepiej, jak potrafimy i często narzekamy, że nam go brakuje. Dlatego też często rezygnujemy z gotowania w domu, uważając to za czynność pracochłonną i czasochłonną. Nie dostrzegamy też drugiej strony medalu – częste kupowanie gotowego jedzenia jest też nieekonomiczne . Gotując w domu garnek zupy dla czterech osób, wydamy na nią tyle, ile na porcję zupy dla jednej osoby, kupując ją w restauracji lub zamawiając przez telefon.

Jak więc robić to efektywnie i zarazem ekonomicznie?
Planujemy posiłki
Zaczynając przygodę z domowym gotowaniem, często zapędzamy się w kupowaniu nadmiernej ilości produktów, warzyw, mięsa. Robimy to spontanicznie, nie zawracając sobie głowy, kiedy i jak to zagospodarujemy. Potem gotując i wykorzystując zakupioną żywność, możemy zderzyć się z marnowaniem – żywności, przygotowanego jedzenia i czasu!

Należy zatem zaplanować posiłki, które mamy zamiar przygotować we własnej kuchni. Posuwajmy się ku doskonałości małymi krokami i na początek planujmy posiłki na trzy dni, a z czasem na cały tydzień. Zróbmy więc planer posiłków na każdy dzień, gdzie obok konkretnego dania wypiszemy listę zakupów. W ten sposób unikniemy przekombinowania z ilością zupy lub gulaszu i z wielkością koszyka na zakupy.

Unikamy nadmiaru potraw
Wiadomo, że chcemy gotować zdrowo, z pomysłem i bez nudy. No i w miarę ambitnie, aby nie ograniczać jadłospisu rodziny do ciągle powtarzanych posiłków. Dlatego w planer posiłków wpisujemy na początku naszej kulinarnej drogi potrawy niezbyt wyszukane i nieskomplikowane, czyli niewymagające poszukiwań składników i długiego gotowania, co może nas zniechęcić do ponownego wejścia do własnej kuchni…

Wyjątkiem mogą być weekendy, kiedy mamy więcej czasu na bycie w domu. Można wtedy zrealizować nieco ambitniejsze przepisy i przygotować dla rodziny czy bliskiej osoby bardziej wyszukany obiad lub kolację.

Zarówno w przypadku gotowania dań codziennych i tych weekendowych, mierzymy czas, jakiego potrzebowaliśmy na przygotowanie posiłków. Zapisujemy też ocenę domowników – jak smakował im mój posiłek. Informacje te wykorzystamy później, kiedy będziemy planować kolejne gotowanie i włączymy te dania do naszego domowego jadłospisu albo nie. A może zatrzymamy je na specjalne okazje?

Gotujemy na dzień do przodu
W zwykły dzień najczęściej możemy gotować wieczorami, ale nie róbmy tego codziennie, tylko co drugi dzień. Zostawmy co drugi wieczór dla siebie i rodziny na inne zajęcia i wspólne spędzanie czasu. Gotujmy zatem na dwa dni. Posiłki przygotowane na dwa dni będą świeże i pozwolą nam zaoszczędzić czas. Zrobimy sobie w ten sposób rezerwę, dlatego potrawy gotowane w tygodniu powinny być z cyklu – możliwe w większych ilościach i łatwe do odgrzania lub przerobienia na nowe danie. Mam tutaj na myśli warzywne curry, gulasz wołowy, krupnik, pierogi lub naleśniki.

A co w przypadku, kiedy zjemy cały posiłek w ciągu jednego dnia? Albo ktoś niespodziewany zapowie swoją wizytę? Sięgamy po żelazne zapasy do spiżarni.

Mamy produkty rezerwowe
W życiu każdej domowej kuchni zdarzają się sytuacje nie do przewidzenia — właśnie wczoraj zjedliśmy całe risotto, nie mam czasu przygotowanie obiadu, wieczorem wpadnie mama i musimy czymś załatać tę kolacyjną dziurę. Wtedy wyjmujemy ze spiżarni lub z zamrażarki nasz zestaw ratunkowy, z którego zawsze coś wyczarujemy. U każdego będą to prawdopodobnie inne produkty, ale polecam mieć w zapasie: makaron, kaszę, ziemniaki, słoik suszonych pomidorów, wędzone szproty w oliwie, mąkę, jajka, mleko, masło. W zamrażarce natomiast: owoce, ciasto francuskie, pierogi, kopytka. Nawet początkujący domowy kucharz będzie się czuł wtedy bezpiecznie i ani nagły głód, ani niespodziewany gość nie zburzą jego spokoju.

W kuchni jesteśmy dla siebie przyjaźni
I nie wymagamy od siebie ani od naszych gotujących partnerów cudów! Zdarza się bowiem tak, że coś nam może się nie udać, chociaż gotujemy z przepisu Jamie’go Oliviera i jemu na ekranie wychodzi wszystko. Taką samą potrawę przygotowujemy krok po kroku, a jednak to nie jest to… Nie zniechęcamy się tak łatwo i dajemy sobie prawo do błędów i niedoskonałości. Przygotujmy wtedy coś, co potrafimy najlepiej i co smakuje naszym domownikom. Czasami pyszna ogórkowa lub prosty makaron z suszonymi pomidorami smakuje bardziej niż wykwintny kogut w winie!

A poza tym gotujmy wspólnie i bawmy się jedzeniem. Budujemy w ten sposób bliskość ze swoim partnerem, dziećmi i przyjaciółmi. Wspólne posiłki dają wiele radości i są cudowną formą spędzania czasu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne