Biała czekolada – skład, kalorie, właściwości odżywcze

Biała czekolada jest faworytem wśród czekolad zwłaszcza dla dzieci. Kochamy ją przede wszystkim za smak mocno różniący się od innych czekoladowych słodyczy. Biała czekolada poprawia nam nastrój i dodaje energii. Ale to właśnie biała czekolada uchodzi za największego złoczyńcę wśród czekolad, ponieważ jest w zasadzie pozbawiona kakao – dawcę wielu cennych składników odżywczych.

Biała czekolada jest smacznym, ale nie najzdrowszym rodzajem czekolady
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Biała czekolada – skład

Skład białej czekolady pozostawia wiele do życzenia. Nie ma w składzie kakao: nie dosypuje się do niej proszku kakaowego (nadającego brązowy kolor), a najlepsze białe czekolady mają w składzie tylko 33% masła kakaowego. Dlatego koneserzy uważają, że w ogóle nie powinno się jej nazywać czekoladą. W dodatku do przygotowania białej czekolady trzeba zużyć sporo substancji słodzących, co sprawia, że jest mniej korzystna dla zdrowia niż gorzka czekolada czy – bardziej popularna – deserowa.

Biała czekolada – kalorie

Biała czekolada wiedzie prym wśród czekolad, jeśli chodzi o kaloryczność. Do jej przygotowania wykorzystuje się w zasadzie tylko masło kakaowe, mleko i substancje słodzące. W efekcie jedna kostka białej czekolady (ok. 5 g) zawiera 28 kcal, a w 100 g (mniej więcej tyle waży tabliczka czekolady) kilokalorii jest aż 560. Biała czekolada to przede wszystkim źródło węglowodanów – 57 g/100 g produktu – i tłuszczu, głównie tłuszczu nasyconego – 34 g/100 g czekolady.

Biała czekolada – wartości odżywcze

Dla zdrowia oczywiście najlepsza jest gorzka czekolada. Zawiera dużą ilość korzystnego dla organizmu proszku kakaowego i miazgi kakaowej. Jest też niemal pozbawiona cukru, dzięki czemu mogą się nią zajadać nawet osoby będące na diecie. Natomiast po białą czekoladę zdecydowanie nie powinniśmy sięgać po zbyt często, chociaż jej spożywanie daje przyjemne uczucie sytości i powoduje wzrost poziomu endorfin w organizmie.

Dzięki temu biała czekolada poprawia nastrój i łagodzi ból. Skrywa też w sobie wiele witamin, m.in.: K, D, E, A, a także witaminy z grupy B. Biała czekolada zawiera również cenny kwas foliowy i minerały, takie jak: wapń, potas, żelazo czy magnez.

Ich stężenie w składzie białej czekolady nie jest jednak wysokie, a zjedzenie nawet całej tabliczki nie zaspokoi naszego dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Należy także pamiętać, że dzienna dawka czekolady nie powinna przekroczyć 50 g.

Jak twierdzą dietetycy, wymówki miłośników białej czekolady, jakoby chęć jej zjedzenia wynikała z zapotrzebowania organizmu na magnez – nie są zasadne. Cała tabliczka nawet gorzkiej czekolady nie jest w stanie sprostać dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na ten minerał, a w białej czekoladzie właściwie próżno go szukać. Zdecydowanie lepiej byłoby sięgać po sproszkowane kakao, zwłaszcza że w sklepach znajdziemy bez trudu kakao odtłuszczone, które dostarczy nam magnezu, ale nie będzie tuczące.

Biała czekolada – zastosowanie w kuchni

Małe przyjemności od czasu do czasu nikomu jednak nie zaszkodzą. Warto zatem pamiętać o kulinarnych atutach białej czekolady. Doskonale będzie smakowała pitna biała czekolada, a zimowe wieczory na pewno umili gorąca biała czekolada z odrobiną bitej śmietany. Pamiętajmy jednak, że słodkość czekolady możemy wykorzystać także do przygotowania dań obiadowych, np. klasycznego kremu z białych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić posypką z startej białej czekolady.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory