Róże karnawałowe według Ewy Wachowicz
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji zwykle przygotowujemy pączki, oponki czy faworki. Dużą popularnością cieszą się jednak także karnawałowe róże Nie tylko pięknie się prezentują, ale także są przepyszne. zobaczcie przepis Ewy Wachowicz.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
● 250 g mąki
● ½ łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 łyżka masła
● 1 łyżka cukru
● 2 żółtka
● 2 jajka
● 1 łyżka spirytusu lub rumu
● 800 g tłuszczu do smażenia
● szczypta soli
Składniki
Dekoracja:
● konfitura
● 100 g cukru pudru
● cukier waniliowy
Przepis
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto - początkowo wszystkie składniki wysiekać nożem, następnie ręką wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i gładkie.
Przepis
Wałkować partiami - dość cienko. Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.
Przepis
Wszystkie krążki naciąć w 5 miejscach - po obwodzie. Środki posmarować białkiem i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły.
Sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze nagrzany (wrzucając kawałek ciasta - powinien natychmiast wypłynąć). Róże omieść z mąki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem (można dodać cukier waniliowy).