Rodzime smaki w zupełnie nowym wydaniu. Zarezerwuj stolik i świętuj Tydzień Kuchni Polskiej

Cudze chwalicie, swego nie znacie… Zajadamy się potrawami kuchni włoskiej, azjatyckiej, amerykańskiej, tymczasem zupełnie nie doceniamy rodzimych smaków. Tydzień Kuchni Polskiej organizowany przez sieć hurtowni MAKRO Polska to idealna okazja, by odkryć ją na nowo.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Polskie dania, jakich nie znacie

Tydzień Kuchni Polskiej to festiwal narodowych smaków trwający w dniach 3–26 listopada. Powstał, by promować polskie restauracje i potrawy, które często są przez nas zapomniane i niedoceniane. Podczas akcji w lokalach będzie można skorzystać z trzydaniowego menu przygotowanego przez szefów kuchni specjalnie na tę okazję. Festiwalowy zestaw składać się będzie z przystawki bądź zupy, dania głównego oraz deseru, a jego cena wynosić będzie 69 lub 99 zł.

W tym roku motywem przewodnim Tygodnia Kuchni Polskiej jest połączenie nowoczesności z tradycją. Dlatego też w festiwalowych kartach możemy spodziewać się klasycznych, powszechnie znanych dań zaprezentowanych w zupełnie nowej odsłonie. Na przykład w restauracji Klimat będzie można skosztować m.in. wątróbki drobiowej lub kremu dyniowego, kaczki bądź faszerowanej cukinii oraz musu korzennego lub kremu makowego.

Tę oraz pozostałe restauracje biorące udział w tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Polskiej można łatwo odnaleźć na stronie internetowej. Tam też wszyscy, którzy są zainteresowani odkryciem polskich dań na nowo, mogą dokonać rezerwacji stolika w wybranym przez siebie lokalu.

© materiały partnera

Święto polskiej kuchni

MAKRO Polska już po raz piąty organizuje Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie odbywa się co roku w okolicach 11 listopada, by uczcić tym samym Święto Niepodległości. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W poprzedniej edycji wzięło w nim udział ponad 400 restauracji z 16 regionów Polski.

– Świadomość, że kuchnia polska jest wyjątkowa i warto ją pokazywać przeżywa swój dobry czas. Przestaliśmy się jej wstydzić, służy inspiracji – mówi Bogdan Gałązka, współwłaściciel i senior szef w Stolica Café.

Festiwal poprzedził cykl spotkań – Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej, na które byli zapraszani dziennikarze i influencerzy. W Warszawie, Krakowie i Sopocie uczestnicy mieli okazję spróbować festiwalowego menu stworzonego przez szefów kuchni: Adriana Gabryszaka z restauracji M15 oraz Krzysztofa Żurka z restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym. Wśród prezentowanych dań znalazły się m.in. consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, krupnik wegański z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną, dorsz ze struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, pieczeń z buraka podana na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym i sosem demi glass z malinami czy śliwki duszone w winiaku pod kruszonką z migdałami.

© materiały partnera

Polska kuchnia, jak widać, potrafi zaskakiwać bogactwem smaków. Jeśli chcesz doświadczyć tego na własnym podniebieniu, nie zwlekaj i już teraz zarezerwuj stolik, by świętować Tydzień Kuchni Polskiej.

Płatna współpraca z MAKRO

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru