Rodzime smaki w zupełnie nowym wydaniu. Zarezerwuj stolik i świętuj Tydzień Kuchni Polskiej
Cudze chwalicie, swego nie znacie… Zajadamy się potrawami kuchni włoskiej, azjatyckiej, amerykańskiej, tymczasem zupełnie nie doceniamy rodzimych smaków. Tydzień Kuchni Polskiej organizowany przez sieć hurtowni MAKRO Polska to idealna okazja, by odkryć ją na nowo.
Polskie dania, jakich nie znacie
Tydzień Kuchni Polskiej to festiwal narodowych smaków trwający w dniach 3–26 listopada. Powstał, by promować polskie restauracje i potrawy, które często są przez nas zapomniane i niedoceniane. Podczas akcji w lokalach będzie można skorzystać z trzydaniowego menu przygotowanego przez szefów kuchni specjalnie na tę okazję. Festiwalowy zestaw składać się będzie z przystawki bądź zupy, dania głównego oraz deseru, a jego cena wynosić będzie 69 lub 99 zł.
W tym roku motywem przewodnim Tygodnia Kuchni Polskiej jest połączenie nowoczesności z tradycją. Dlatego też w festiwalowych kartach możemy spodziewać się klasycznych, powszechnie znanych dań zaprezentowanych w zupełnie nowej odsłonie. Na przykład w restauracji Klimat będzie można skosztować m.in. wątróbki drobiowej lub kremu dyniowego, kaczki bądź faszerowanej cukinii oraz musu korzennego lub kremu makowego.
Tę oraz pozostałe restauracje biorące udział w tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Polskiej można łatwo odnaleźć na stronie internetowej. Tam też wszyscy, którzy są zainteresowani odkryciem polskich dań na nowo, mogą dokonać rezerwacji stolika w wybranym przez siebie lokalu.
Święto polskiej kuchni
MAKRO Polska już po raz piąty organizuje Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie odbywa się co roku w okolicach 11 listopada, by uczcić tym samym Święto Niepodległości. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W poprzedniej edycji wzięło w nim udział ponad 400 restauracji z 16 regionów Polski.
– Świadomość, że kuchnia polska jest wyjątkowa i warto ją pokazywać przeżywa swój dobry czas. Przestaliśmy się jej wstydzić, służy inspiracji – mówi Bogdan Gałązka, współwłaściciel i senior szef w Stolica Café.
Festiwal poprzedził cykl spotkań – Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej, na które byli zapraszani dziennikarze i influencerzy. W Warszawie, Krakowie i Sopocie uczestnicy mieli okazję spróbować festiwalowego menu stworzonego przez szefów kuchni: Adriana Gabryszaka z restauracji M15 oraz Krzysztofa Żurka z restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym. Wśród prezentowanych dań znalazły się m.in. consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, krupnik wegański z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną, dorsz ze struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, pieczeń z buraka podana na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym i sosem demi glass z malinami czy śliwki duszone w winiaku pod kruszonką z migdałami.
Polska kuchnia, jak widać, potrafi zaskakiwać bogactwem smaków. Jeśli chcesz doświadczyć tego na własnym podniebieniu, nie zwlekaj i już teraz zarezerwuj stolik, by świętować Tydzień Kuchni Polskiej.
WP Kuchnia na: