WAŻNE
TERAZ

Wimbledon: Co za walka Polaka! Sprawił niespodziankę

Rodzime smaki w zupełnie nowym wydaniu. Zarezerwuj stolik i świętuj Tydzień Kuchni Polskiej

Cudze chwalicie, swego nie znacie… Zajadamy się potrawami kuchni włoskiej, azjatyckiej, amerykańskiej, tymczasem zupełnie nie doceniamy rodzimych smaków. Tydzień Kuchni Polskiej organizowany przez sieć hurtowni MAKRO Polska to idealna okazja, by odkryć ją na nowo.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Polskie dania, jakich nie znacie

Tydzień Kuchni Polskiej to festiwal narodowych smaków trwający w dniach 3–26 listopada. Powstał, by promować polskie restauracje i potrawy, które często są przez nas zapomniane i niedoceniane. Podczas akcji w lokalach będzie można skorzystać z trzydaniowego menu przygotowanego przez szefów kuchni specjalnie na tę okazję. Festiwalowy zestaw składać się będzie z przystawki bądź zupy, dania głównego oraz deseru, a jego cena wynosić będzie 69 lub 99 zł.

W tym roku motywem przewodnim Tygodnia Kuchni Polskiej jest połączenie nowoczesności z tradycją. Dlatego też w festiwalowych kartach możemy spodziewać się klasycznych, powszechnie znanych dań zaprezentowanych w zupełnie nowej odsłonie. Na przykład w restauracji Klimat będzie można skosztować m.in. wątróbki drobiowej lub kremu dyniowego, kaczki bądź faszerowanej cukinii oraz musu korzennego lub kremu makowego.

Tę oraz pozostałe restauracje biorące udział w tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Polskiej można łatwo odnaleźć na stronie internetowej. Tam też wszyscy, którzy są zainteresowani odkryciem polskich dań na nowo, mogą dokonać rezerwacji stolika w wybranym przez siebie lokalu.

© materiały partnera

Święto polskiej kuchni

MAKRO Polska już po raz piąty organizuje Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie odbywa się co roku w okolicach 11 listopada, by uczcić tym samym Święto Niepodległości. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W poprzedniej edycji wzięło w nim udział ponad 400 restauracji z 16 regionów Polski.

– Świadomość, że kuchnia polska jest wyjątkowa i warto ją pokazywać przeżywa swój dobry czas. Przestaliśmy się jej wstydzić, służy inspiracji – mówi Bogdan Gałązka, współwłaściciel i senior szef w Stolica Café.

Festiwal poprzedził cykl spotkań – Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej, na które byli zapraszani dziennikarze i influencerzy. W Warszawie, Krakowie i Sopocie uczestnicy mieli okazję spróbować festiwalowego menu stworzonego przez szefów kuchni: Adriana Gabryszaka z restauracji M15 oraz Krzysztofa Żurka z restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym. Wśród prezentowanych dań znalazły się m.in. consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, krupnik wegański z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną, dorsz ze struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, pieczeń z buraka podana na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym i sosem demi glass z malinami czy śliwki duszone w winiaku pod kruszonką z migdałami.

© materiały partnera

Polska kuchnia, jak widać, potrafi zaskakiwać bogactwem smaków. Jeśli chcesz doświadczyć tego na własnym podniebieniu, nie zwlekaj i już teraz zarezerwuj stolik, by świętować Tydzień Kuchni Polskiej.

Płatna współpraca z MAKRO

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie