Trwa ładowanie...
d16xbre

Rewolucyjny przepis na naleśniki. Prawie nie ma w nich mąki

Przepis

Smaczna alternatywa dla klasycznych naleśników – oto cieniutkie omlety z nadzieniem twarogowym. Rekomendowana porcja to dwa naleśniki, jeśli planujesz je na główny posiłek, lub jeden, jeśli traktujesz naleśniki jako przekąskę.

2.2
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 60 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 łyżeczka drobno mielonej mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka erytrolu w pudrze
  • szczypta wanilii
  • masło ghee lub olej kokosowy

Nadzienie:

  • 200 g twarogu śmietankowego (ok. 17 proc. tłuszczu)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki erytrolu
  • szczypta suszonej skórki pomarańczy (opcjonalnie)
Przepis
  • Ciasto naleśnikowe jest mało elastyczne po ostygnięciu, więc najpierw przygotuj nadzienie: twaróg śmietankowy przetrzyj (za pomocą przecieraka) lub dokładnie rozdrobnij widelcem. Dodaj 1 żółtko, erytrolu do smaku i suszoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Smaż jak tradycyjne naleśniki – chochelkę ciasta wylej na natłuszczoną patelnię. Gdy masa się zetnie, bardzo delikatnie obróć naleśnik na drugą stronę dwoma łopatkami i smaż jeszcze chwilę.
  • Po zdjęciu z patelni od razu nałóż na naleśnik ¼ powstałego nadzienia i zroluj ciasto. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 naleśniki.

Przepis pochodzi z książki Eweliny Podrez-Siama "Dieta keto. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Rewolucyjny przepis na naleśniki. Prawie nie ma w nich mąki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d16xbre

Podziel się opinią

2
24
Share
d16xbre
d16xbre
d16xbre
d16xbre
Więcej tematów
d16xbre