Rewolucyjny przepis na naleśniki. Prawie nie ma w nich mąki
Smaczna alternatywa dla klasycznych naleśników – oto cieniutkie omlety z nadzieniem twarogowym. Rekomendowana porcja to dwa naleśniki, jeśli planujesz je na główny posiłek, lub jeden, jeśli traktujesz naleśniki jako przekąskę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Ciasto:
- 6 jajek
- 60 ml śmietanki 36 proc.
- 1 łyżeczka drobno mielonej mąki migdałowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka erytrolu w pudrze
- szczypta wanilii
- masło ghee lub olej kokosowy
Nadzienie:
- 200 g twarogu śmietankowego (ok. 17 proc. tłuszczu)
- 1 żółtko
- 3 łyżki erytrolu
- szczypta suszonej skórki pomarańczy (opcjonalnie)
- Ciasto naleśnikowe jest mało elastyczne po ostygnięciu, więc najpierw przygotuj nadzienie: twaróg śmietankowy przetrzyj (za pomocą przecieraka) lub dokładnie rozdrobnij widelcem. Dodaj 1 żółtko, erytrolu do smaku i suszoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
- Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Smaż jak tradycyjne naleśniki – chochelkę ciasta wylej na natłuszczoną patelnię. Gdy masa się zetnie, bardzo delikatnie obróć naleśnik na drugą stronę dwoma łopatkami i smaż jeszcze chwilę.
- Po zdjęciu z patelni od razu nałóż na naleśnik ¼ powstałego nadzienia i zroluj ciasto. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 naleśniki.
Przepis pochodzi z książki Eweliny Podrez-Siama "Dieta keto. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze