Regionalne świąteczne dania. Co się jada w różnych zakątkach Polski?

Wigilijna kolacja to jedna z najbardziej rodzinnych tradycji. Wiąże się z nią nie tylko zwyczaj łamania się opłatkiem czy dawania sobie prezentów, ale też przygotowywania różnego rodzaju potraw. Spora część z nich jest taka sama w różnych rejonach Polski, ale zdarzają się też dania wyjątkowe i charakterystyczne tylko dla danego regionu. O jakie potrawy chodzi?

WigiliaWigilia w różnych regionach Polski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Potrawy wigilijne Mazowsza

Na Mazowszu podczas kolacji wigilijnej częściej spotkamy zupę grzybową, a konkretnie biały barszcz na zakwasie z kapusty z dodatkiem grzybów, niż barszcz czerwony. Grzyby stanowią tu zarówno dodatek do wielu potraw, jak i samodzielne dania, np. grzyby panierowane i smażone na patelni.

Za jedną z najważniejszych potraw wigilijnych na Mazowszu uchodzą tzw. kłosy, czyli kluski z makiem. Tradycja mówi, że im grusze i dłuższe, tym lepiej, gdyż oznaczały większe plony pszenicy w następnym roku.

Kolejnym bardzo charakterystycznym daniem wigilijnym tego regionu są rwaki, czyli swego rodzaju kluski ziemniaczane o podłużnym kształcie. Podaje się je z makiem albo roztopionym masłem.

Wigilia w wersji fit. 5 świątecznych dań, które łatwo odchudzisz

Na Mazowieckiej kolacji wigilijnej możemy też spotkać ryby w galarecie, smażonego karpia, kaszę jaglaną z olejem oraz kisiel żurawinowy. Z tego też regionu pochodzi tradycja przygotowywania kompotu z suszu.

Śląskie potrawy wigilijne

Dawniej tradycyjną śląską zupą wigilijną była siemieniotka, czyli zupa przygotowana na bazie siemienia konopnego i podawana z uprażoną kaszą jęczmienną. Dziś siemieniotkę zastępuje najczęściej zupa migdałowa gotowana na mleku z dodatkiem ryżu, cynamonu i cukru albo grzybowa kwaśnica.

Bardzo charakterystyczna jest również moczka. To coś w rodzaju zupy lub budyniu, który powstaje na bazie piernikowego ciasta rozmoczonego w porzeczkowym kompocie i piwnym wywarze. Dodaje się do niej bakalie, takie jak migdały, rodzynki i inne suszone owoce.

Śląska kolacja wigilijna to również kapusta z grochem, śledzie z ziemniakami, kasza z suszonymi śliwkami i karp duszony w piwie. Charakterystyczne są też makówki, czyli kawałki bułki drożdżowej, które przekłada się makiem i zalewa mlekiem.

Wigilijne potrawy Pomorza i Kaszub

Wigilia na Pomorzu i Kaszubach rybą stoi. W końcu są to regiony Polski, które słyną z kuchni bogatej właśnie w ryby. Dawniej na kolacji wigilijnej gościły tu przede wszystkim śledzie, ale dziś możemy na niej spotkać również inne smażone ryby, a także wędzonego węgorza, pstrąga w migdałach, flądrę w galarecie. Nawet pierogi wigilijne podawane są z rybnym farszem.

Wigilijna kapusta
© Adobe Stock | ©wawritto - stock.adobe.com

Oczywiście śledź ciągle jest podstawą. Na stole znajdziemy śledzie po kaszubsku, marynowane czy też duszone z jabłkami w śmietanie. Warto zwrócić również uwagę na zupę śledziową robioną na mleku z cebulą i ziemniakami oraz z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. Być może nie słyszeliście jeszcze o tzw. pluci, czyli śledziu solonym podawanym z ziemniakami w mundurkach.

Tradycyjną kaszubską potrawą wigilijną jest również zupa brzadowa przygotowywana na wywarze z suszonych owoców z dodatkiem tartych ziemniaków. Czasami można też spotkać zupę brukwiową i rybną.

Świąteczny pomorski deser to przede wszystkim pierniki i makowce. Bardzo ciekawym ciastem jest również miodny kuch, czyli wypiek z dodatkiem tartej marchewki, orzechów, miodu i innych bakalii z polewą czekoladową albo marmoladą rozsmarowaną na wierzchu.

Podlaskie dania wigilijne

Najbardziej rozpoznawalnym daniem wigilijnym Podlasia jest kutia. Potrawa ta powstaje na bazie maku, pszenicy, bakalii, miodu i mleka albo śmietanki. Kolejną charakterystyczną potrawą są wereniki, czyli pierożki z kapustą i grzybami.

W czasie wigilijnej kolacji nikogo nie zdziwi w tym regionie barszcz grzybowy, kluski z makiem podane z olejem lnianym, łamańce z kruchego ciasta z makową masą ani racuchy drożdżowe smażone na lnianym oleju i posypane cukrem pudrem.

Mazurska kolacja wigilijna

Mazurska kuchnia opiera się na naturalnych składnikach, które można znaleźć w lesie, w jeziorach i na polach. Na pierwsze danie wieczerzy serwuje się tu barszcz czerwony, zupę owocową, rybną lub grzybową. Wigilijna kolacja musi też obejmować pierogi z kapustą i grzybami.

Kutia
© Adobe Stock | ©Monika - stock.adobe.com

Karp w galarecie, w śmietanie albo po prostu smażony to najczęściej spotykane dania rybne, ale na mazurskim stole znajdziemy również lina w śmietanie, okonia w sosie cytrynowym albo sandacza pieczonego w maśle. Oczywiście, nie brakuje również śledzi w oleju lub w śmietanie podawanych z ziemniakami czy też rolmopsów ze śliwkami albo papryką.

W czasie deseru króluje za to drożdżowy makowiec.

Wigilijne potrawy Podhala

Dla podhalańskiej kolacji wigilijnej charakterystyczne są dania bazujące przede wszystkim na regionalnych serach i ziemniakach. Znajdziemy tu więc bryndzylki, czyli pierogi z ziemniaków i bryndzy z farszem z wędzonego oscypka, które piecze się w piecu. Mamy również bukty – ziemniaczane kopytka, kłuty – gotowaną kapustę z ziemniakami, moskole – placki ziemniaczane pieczone na blasze i podawane z pokruszoną bryndzą oraz stopionym masłem.

Jako zupa w czasie wigilijnej kolacji na Podhalu podawana jest postna kwaśnica albo barszcz czerwony z fasolą. Nie może też zabraknąć pierogów z kapustą oraz podhalańskiej kołatanki, czyli kaszy jęczmiennej, którą miesza się z brukwią i polewa miodem. Co ciekawe, również opłatek Górale maczają w miodzie, zanim podzielą się nim z najbliższymi.

Kolacja wigilijna w Małopolsce

Na małopolskim stole wigilijnym najczęściej spotkamy postny żurek z grzybami oraz gotowany groch serwowany samodzielnie lub z kapustą. Czasami przygotowywana jest również zupa grzybowa z łazankami.

Nie obce są tu też potrawy przygotowywane na bazie kasz, czyli gołąbki z kaszą gryczaną, kasza jaglana ze śliwkami, zupa z kaszy pęczak i suszonych owoców, czyli postnica. Charakterystycznym daniem dla małopolskiej Wigilii jest podkarpacki pieróg, który nadziewa się kapustą i startymi ugotowanymi ziemniakami.

Na słodko z kolei robi się w Małopolsce zupę migdałową na mleku z ryżem, migdałami, słodem, przyprawami korzennymi oraz z dodatkiem kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Wigilijnego karpiowi z kolei najczęściej towarzyszy… chałka, czyli słodka bułka drożdżowa w kształcie grubego warkocza. Jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych jest krakowski przekładaniec, czyli ciasto drożdżowe przekrojone na cztery części i przełożone masą orzechową oraz konfiturami.

Wielkopolskie potrawy wigilijne

Przed wojną wielkopolskie stoły wigilijne uginały się od tradycyjnych potraw, takich jak zupa konopna, postna grochówka, zupa brukwiowa, polewka z maku z jagłami, czy też kluski z makiem, kluski z sokiem z kiszonej kapusty, grzyby smażone w oleju, śledzie. Po wojnie wielkopolska kuchnia przeszła przemianę i przejęła wiele ze wschodniej części kraju.

Aktualnie w czasie kolacji wigilijnej podaje się zupę grzybową albo barszcz czerwony, smażonego karpia i śledzie. Zdarzają się rodziny, w których króluje zupa owocowa z suszonych jabłek i śliwek podawana z pszennymi kluseczkami.

Popularne są za to tzw. makiełki, czyli potrawa z bakalii, maku, pieczywa albo klusek, które układa się warstwami i zalewa chłodnym mlekiem.

Wigilia na Lubelszczyźnie

Lubelska kuchnia wigilijna słynie z kutii, gdyż tak jak na Podlasiu wpływają na nią tradycje kresowe. Bardzo często na stole świątecznym pojawiają się pierogi nadziewane kaszą gryczaną i białym serem, karp wędzony, karp w galarecie, śledzie w oleju z cebulą, a także tzw. kulebiak, czyli duży pieróg, który faszeruje się kapustą.

Polska jest krajem o bogatej tradycji kulinarnej, również tej bożonarodzeniowej. Wigilijne stoły poszczególnych regionów naszego kraju mogą być do siebie podobne, ale i różnić się od siebie mniej lub bardziej. Warto nie zamykać się w swoich własnych przyzwyczajeniach i próbować nowości. Może któreś z regionalnych dań wigilijny przypadnie nam do gustu na tyle, by wejść również do naszej domowej tradycji?

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów