WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Galaretka z suszu. Pyszny i zdrowy deser nie tylko na Wigilię

Szukasz pomysłu na oryginalny i smaczny deser, który zapewni także solidną dawkę wartościowych składników odżywczych? Zadanie jest proste – wystarczy nieco zmodyfikować recepturę tradycyjnego wigilijnego kompotu z suszonych owoców. Jak przerobić go na pyszną galaretkę?

Kompot z suszuSuszone owoce, zwłaszcza śliwki, to skarbnica pektyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©rustamank - stock.adobe.com
oprac.  KGD

W kuchni polskiej galaretki są obecne od wieków, były przyrządzane na długo przed upowszechnieniem żelatyny spożywczej (metodę jej produkcji na skalę przemysłową opatentowano w połowie XIX w). Nasi przodkowie zajadali się zarówno przetworami mięsnymi (w tym kultowymi "zimnymi nóżkami"), jak i owocowymi, tężejącymi dzięki wysokiej zawartości pektyn.

Owoce stanowiły ważny składnik ich diety. Nie tylko świeże. Część zbiorów przechowywano w ziemiankach i piwnicach, popularnym sposobem konserwacji dojrzałych jabłek, śliwek czy gruszek było również suszenie. Początkowo wykorzystywano do tego celu słońce i wiatr, z czasem też specjalne piece, nad którymi przez całą jesień unosił się dym i zapach suszonych owoców.

Susz, na Kujawach zwany "brzadem", wykorzystywano na wiele sposobów, np. jako nadzienie do ciast. Oczywiście stanowił obowiązkowy produkt świąteczny – przyrządzano z niego wigilijne zupy czy kompoty. A niekiedy także galaretkę, dziś specjał niemal zapomniany.

Po co jeść suszone śliwki?

Jak ją przygotować?

Suszone owoce – wartości odżywcze

Bazą galaretki są suszone owoce, którym niegdyś przypisywano symboliczne znacznie: śliwki miały odpędzać złe moce, jabłka zapewniać miłość, zdrowie i pokój, natomiast gruszki – długowieczność.

Jednak nawet odarte z magii wykazują bardzo cenne właściwości, ponieważ owoce po ususzeniu stają się skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, w tym potasu (dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), magnezu (chroni serce i układ nerwowy), żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów).

Suszone owoce, zwłaszcza śliwki, to skarbnica pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Błonnik spowalnia też proces wchłaniania cukru, przez co spalanych jest więcej tłuszczów.

Spożywanie tak przetworzonych owoców pomaga zneutralizować szkodliwą aktywność wolnych rodników, ponieważ suszenie zwiększa koncentrację antyoksydacyjnych związków fenolowych. Często dostarczają one także solidniejszej dawki witamin, np. witaminy A.

Na cenne właściwości galaretki wpływa oczywiście dobór odpowiednich produktów. Suszone owoce powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, lepiej też unikać przysmaków konserwowanych w związkach siarki (na etykiecie pojawia się wówczas informacja: "zawiera E220", "zawiera dwutlenek siarki", "zawiera siarczany", "konserwowany siarką", "konserwowany bezwodnikiem kwasu siarkowego"), ponieważ ich nadmiar może wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, a nawet nasilenie objawów astmy.

Galaretka z suszu – jak to zrobić

Przygotowanie galaretki jest bardzo proste. Suszone owoce (po 10 dag śliwek, jabłek, gruszek, moreli, fig, daktyli, rodzynek – dobór składników zależy on naszych preferencji smakowych) dokładnie płuczemy, przekładamy do odpowiednio dużego garnka i zalewamy letnią wodą, która powinna je całkowicie pokryć. Dodajemy laskę cynamonu, 2-3 goździki, skórkę świeżo startą z wyparzonej cytryny i pomarańczy, ewentualnie także kilka ziarenek kardamonu. Dosładzamy cukrem (3-5 łyżek) i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut.

Następnie gorący wywar przecedzamy przez sitko, po czym dodajemy do niego żelatynę (w ilości podanej na opakowaniu) i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu zalewamy nim ugotowane owoce umieszczone w salaterkach.

Gdy galaretka wystygnie, wstawiamy ją do lodówki, by stężała. Serwujemy z domową bitą śmietaną ­(wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego), świeżymi owocami (np. cząstkami mandarynek) oraz szczyptą cynamonu.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟