Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni
Ratatouille to francuska zapiekanka warzywna. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cukinię, bakłażana, jedną cebulę i dwa pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać, na chwilę odstawić.
Przepis
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dwa pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Przepis
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić pomidory, paprykę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić, aż warzywa zaczną się rozpadać.
Przepis
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wylać sos, następnie układać dookoła, naprzemiennie, pokrojone w plastry warzywa. Przykryć papierem do pieczenia i zapiekać przez 1,5 godz. Podawać gorące, opcjonalnie posypane parmezanem.