WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni

Ratatouille to francuska zapiekanka warzywna. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchniRatatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka tartego parmezanu

Przepis

Cukinię, bakłażana, jedną cebulę i dwa pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać, na chwilę odstawić.

Przepis

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dwa pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.

Przepis

W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić pomidory, paprykę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wylać sos, następnie układać dookoła, naprzemiennie, pokrojone w plastry warzywa. Przykryć papierem do pieczenia i zapiekać przez 1,5 godz. Podawać gorące, opcjonalnie posypane parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany