Racuchy nie tylko na słodko. Smakowita przekąska
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa. Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (płaska)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
Dodatkowo:
- 6-7 pieczarek
- 4 plastry żółtego sera
Ponadto:
- olej do smażenia
Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut.
W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do masy z drożdżami wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju.
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze