Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Racuchy nie tylko na słodko. Smakowita przekąska

Przepis

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa. Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Przepis z bloga "Di bloguje".

1.0
(1 głos)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Racuchy nie tylko na słodko. Smakowita przekąska
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia
Przepis

Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut.

W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Do masy z drożdżami wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami.

Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju.

Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami.

Racuchy nie tylko na słodko. Smakowita przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski