Puszysty sernik Danusi. Kremowy i nieziemsko delikatny
Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania? Oczywiście sernik. Delikatny, kremowy, aksamitny. Zamiast tracić czas na kiepskie przepisy, wykorzystajcie naszą recepturę na nieziemski sernik. Zawsze się udaje. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
Przepis
- Z podanych składników zagnieść ciasto. wstawić na dwie godziny do lodówki.
- Zemleć twaróg. Masło utrzeć z cukrem pudrem, nadal ucierając dodawać żółtka, twaróg i mąkę ziemniaczaną.
- Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
- Do przygotowanej blachy natartej masłem i obsypanej bułką tartą zetrzeć połowę ciasta, następnie rozłożyć masę serową i na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni około godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl