Puszyste drożdżówki z jabłkami. Najlepsze do kawy
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie próbowaliście. Miękkie, delikatne, puszyste. Po prostu idealne. Sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Skusicie się? Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 220 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Składniki
- Składniki dodatkowe:
- 1 białko
Przepis
- Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
- Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
- Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym.
- W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
- Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl