Trwa ładowanie...

Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwii i cytryny, w rosole

Delikatne mięso w pysznym rosole.

Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwii i cytryny, w rosoleŹródło: www.daylicooking.pl
davuvrz
davuvrz

Szałwia - kojarzona głównie z naparami leczniczymi - może stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem i zapachem. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje przyprawienie nimi drobiowych pulpetów i zaserwowanie ich w rosole.

Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
około 2 łyżki masła
1 łyżka listków szałwii
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól i pieprz świeżo zmielony
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
około 10-12 cm pora
2 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić do smaku. Na wolnym ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z mięsa formować niewielkie pulpety i wkładać i ugotować w wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki.

davuvrz
davuvrz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
davuvrz
Więcej tematów