Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwii i cytryny, w rosole
Delikatne mięso w pysznym rosole.
Szałwia - kojarzona głównie z naparami leczniczymi - może stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem i zapachem. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje przyprawienie nimi drobiowych pulpetów i zaserwowanie ich w rosole.
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
około 2 łyżki masła
1 łyżka listków szałwii
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól i pieprz świeżo zmielony
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
około 10-12 cm pora
2 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić do smaku. Na wolnym ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z mięsa formować niewielkie pulpety i wkładać i ugotować w wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki.
Zobacz także: jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką