Psari plaki, czyli prawdziwa ryba po grecku

Ryba po grecku czy w pomidorach to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. I choć naszej wersji tej potrawy z pewnością w Helladzie nie spotkamy, to być może właśnie stamtąd pochodzi pierwowzór ryby w pomidorach. Psari plaki czyli ryba pieczona w pomidorowym sosie to jedno z najbardziej znanych dań greckiej kuchni. Jaka jest jej historia i czym różni się od polskiej ryby po grecku?

Psari plakiPsari plaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Antyczne danie

Podobno to klasyczne danie znane było już w starożytnej Grecji. Dawni mieszkańcy Aten przygotowywali pieczoną z pomidorami rybę, by ta za szybko się nie psuła. Słowo plaki pochodzi ponoć od terminu psaros czyli zachować. Dziś termin plaki oznacza sposób w przygotowywania dania - pieczenie zwykle w sosie pomidorowym - nie tylko ryb. W Grecji poza psari plaki, jada się też np. gigantes plaki - czyli pieczoną po grecku fasolę. Światową sławę grecka ryba w pomidorach zyskała po II wojnie światowej, gdy wielu Greków wyemigrowało do Ameryki, gdzie danie to zyskało miliony miłośników.

Po polsku czy po grecku?

Psari plaki i nasza ryba po grecku mają ze sobą sporo wspólnego. W obu przepisach mamy rybę i sos pomidorowy. Tu jednak podobieństwa się kończą, a zaczynają różnice. Tym co przede wszystkim rzuca się w oczy jest sposób podania. W Polsce rybę w pomidorach serwuje się na zimno, w Grecji jest to danie gorące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Kolejną różnicę widzimy w sposobie przygotowywania ryby. U nas się ją smaży, w Helladzie piecze i to zwykle w całości razem z głową, która uważana jest za prawdziwy przysmak. Do przepisu na psari plaki bardziej podobna jest ryba w pomidorach, gdzie poza cebulą nie dodaje się innych warzyw, niż ryba po grecku z marchewką, pietruszką i selerem. Grecy raczej nie dodają wielu warzyw - poza świeżymi dojrzałymi pomidorami, wykorzystują jedynie czosnek i cebulę, czasem czerwoną paprykę. Ważne są za to przypraw - natka pietruszki, liście laurowe i koniecznie oregano. Kolejny obowiązkowy składnik to oliwa z oliwek. Czasem w przepisach można też znaleźć czerwone wino.

Psari plaki na Wigilię

Jeśli mamy ochotę zmodyfikować lekko świąteczne przepisy i zamiast ryby po grecku w postaci przystawki chcemy podać ją na gorąco jako danie główne, sięgnijmy po prawdziwy grecki przepis i przygotujmy to pyszne danie w domu.

Możemy wykorzystać do tego całą rybę albo filety np. z dorsza. Na kilogram filetów potrzebny nam będzie kilogram pomidorowego sosu. Najlepiej przygotować go z przetartych pomidorów, ale możemy też użyć warzyw z puszki albo passaty pomidorowej. Kolejne produkty to cebula (około pół kilograma), natka pietruszki i 3 - 4 ząbki czosnku. Jeśli mamy ochotę na więcej warzyw, możemy dodać czerwoną paprykę. Listę składników zamyka około 150 ml oliwy i przyprawy: 2 listki laurowe, łyżeczka oregano i sól.

Cebulę i czosnek należy cienko pokroić i podsmażyć, aż warzywa staną się szkliste. Jeśli dodajemy paprykę, dodajemy ją do cebuli (w cienkich plasterkach) i smażymy przez 3 minuty. Następnie dorzucamy pomidory lub sos pomidorowy, posiekaną pietruszkę i liście laurowe. Solimy. Gotujemy około 10 minut.

Gotowy sos przelewamy do naczynia do zapiekania, wkładamy do niego posoloną i posypaną oregano rybę i polewamy wszystko oliwą. Umieszczamy naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Najlepiej, żeby ryba piekła się od dołu i od góry przez około 30 - 40 ryby, tak by kawałki ryby były upieczone ale nie przeciągnięte. Psari plaki najlepiej smakuje z delikatnym białym pieczywem np. bagietką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯