Psari plaki, czyli prawdziwa ryba po grecku

Ryba po grecku czy w pomidorach to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. I choć naszej wersji tej potrawy z pewnością w Helladzie nie spotkamy, to być może właśnie stamtąd pochodzi pierwowzór ryby w pomidorach. Psari plaki czyli ryba pieczona w pomidorowym sosie to jedno z najbardziej znanych dań greckiej kuchni. Jaka jest jej historia i czym różni się od polskiej ryby po grecku?

Psari plakiPsari plaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Antyczne danie

Podobno to klasyczne danie znane było już w starożytnej Grecji. Dawni mieszkańcy Aten przygotowywali pieczoną z pomidorami rybę, by ta za szybko się nie psuła. Słowo plaki pochodzi ponoć od terminu psaros czyli zachować. Dziś termin plaki oznacza sposób w przygotowywania dania - pieczenie zwykle w sosie pomidorowym - nie tylko ryb. W Grecji poza psari plaki, jada się też np. gigantes plaki - czyli pieczoną po grecku fasolę. Światową sławę grecka ryba w pomidorach zyskała po II wojnie światowej, gdy wielu Greków wyemigrowało do Ameryki, gdzie danie to zyskało miliony miłośników.

Po polsku czy po grecku?

Psari plaki i nasza ryba po grecku mają ze sobą sporo wspólnego. W obu przepisach mamy rybę i sos pomidorowy. Tu jednak podobieństwa się kończą, a zaczynają różnice. Tym co przede wszystkim rzuca się w oczy jest sposób podania. W Polsce rybę w pomidorach serwuje się na zimno, w Grecji jest to danie gorące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Kolejną różnicę widzimy w sposobie przygotowywania ryby. U nas się ją smaży, w Helladzie piecze i to zwykle w całości razem z głową, która uważana jest za prawdziwy przysmak. Do przepisu na psari plaki bardziej podobna jest ryba w pomidorach, gdzie poza cebulą nie dodaje się innych warzyw, niż ryba po grecku z marchewką, pietruszką i selerem. Grecy raczej nie dodają wielu warzyw - poza świeżymi dojrzałymi pomidorami, wykorzystują jedynie czosnek i cebulę, czasem czerwoną paprykę. Ważne są za to przypraw - natka pietruszki, liście laurowe i koniecznie oregano. Kolejny obowiązkowy składnik to oliwa z oliwek. Czasem w przepisach można też znaleźć czerwone wino.

Psari plaki na Wigilię

Jeśli mamy ochotę zmodyfikować lekko świąteczne przepisy i zamiast ryby po grecku w postaci przystawki chcemy podać ją na gorąco jako danie główne, sięgnijmy po prawdziwy grecki przepis i przygotujmy to pyszne danie w domu.

Możemy wykorzystać do tego całą rybę albo filety np. z dorsza. Na kilogram filetów potrzebny nam będzie kilogram pomidorowego sosu. Najlepiej przygotować go z przetartych pomidorów, ale możemy też użyć warzyw z puszki albo passaty pomidorowej. Kolejne produkty to cebula (około pół kilograma), natka pietruszki i 3 - 4 ząbki czosnku. Jeśli mamy ochotę na więcej warzyw, możemy dodać czerwoną paprykę. Listę składników zamyka około 150 ml oliwy i przyprawy: 2 listki laurowe, łyżeczka oregano i sól.

Cebulę i czosnek należy cienko pokroić i podsmażyć, aż warzywa staną się szkliste. Jeśli dodajemy paprykę, dodajemy ją do cebuli (w cienkich plasterkach) i smażymy przez 3 minuty. Następnie dorzucamy pomidory lub sos pomidorowy, posiekaną pietruszkę i liście laurowe. Solimy. Gotujemy około 10 minut.

Gotowy sos przelewamy do naczynia do zapiekania, wkładamy do niego posoloną i posypaną oregano rybę i polewamy wszystko oliwą. Umieszczamy naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Najlepiej, żeby ryba piekła się od dołu i od góry przez około 30 - 40 ryby, tak by kawałki ryby były upieczone ale nie przeciągnięte. Psari plaki najlepiej smakuje z delikatnym białym pieczywem np. bagietką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów