Greckie Boże Narodzenie. Jak świętuje się w Atenach?

Greckie Boże Narodzenie jest nieco inne od tego do czego przyzwyczaja nas polska tradycja. Choć drzewko bożonarodzeniowe nie jest już w Grecji niczym dziwnym, to pięknie przystrojona łódź może zdziwić wszystkich, którzy zdecydują się spędzić święta w Atenach.

Greckie świętaGreckie święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Bartek Kieżun

Choinka jest w Grecji rzeczą stosunkowo nową. Pierwsza pojawiła się w Atenach, bo zechciała tego królowa Amalia, która jak się okazało po latach była trendsetterką. Przyczyniła się do zmiany wyglądu Greczynek i ich sukienek. Zmieniła też wygląd miasta, fundując parki, między innymi ten najważniejszy, czyli Ogród Narodowy w samym sercu greckiej stolicy.

To, co z perspektywy Bożego Narodzenia najważniejsze, to fakt, że jej działania odmieniły też oblicze zimowych świąt w Grecji. Królowa bowiem przystroiła pierwszą w Atenach choinkę. Drzewko z kolorowymi ozdobami spodobało się wszystkim, więc mieszkańcy Aten zaczęli naśladować działania królowej. Choinki stanęły najpierw w domach bogatych Ateńczyków, a chwilę potem we wszystkich innych, a potem także na miejskich placach.

Wcześniej w okolicy Bożego Narodzenia Grecy też nie próżnowali i przystrajali świątecznie łodzie, w czym symbolicznie wyrażał się związek Greków i otaczających ich morza Śródziemnego. Zwyczaj ten, obecny po dziś dzień obecny jest w kulturze, nazywa się karawaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Tradycja dekorowania łodzi narodziła się nad morzem Egejskim. Powodów tej sytuacji było kilka. Po pierwsze w okolicy nie było zbyt wielu drzew, łodzi zaś było pod dostatkiem, a życie mieszkańców było związane z morzem, które postrzegane było jako źródło pokarmu, ale zimą także jako śmiertelnego zagrożenia. Chrześcijańska tradycja powiązała świętego Mikołaja z prezentami, ale także uczyniła go patronem żeglarzy. To dlatego greccy antropologowie widzą bezpośredni związek między dekorowaniem łodzi i świętami Bożego Narodzenia.

Inne aspekty świąt nie będą już nikogo dziwić, bo jak łatwo się domyślić w tym czasie liczy się dobre jedzenie. Oto krótki przegląd tego, na co można trafić na greckich stołach.

Zima to czas gdy dojrzewają cytrusy

Nie można się dziwić, że Grecy w tym czasie zajadać się będą gęstą, pożywną zupą cytrynową zwaną avgolemono. Doprawiona koperkiem i pełna makaronu lub ryżu oraz mięsa z kurczaka potrafi postawić na nogi nawet po największej imprezie.

Avgolemono
Avgolemono © Adobe Stock | Maryna Voronova

Cytrusów używa się także do przygotowania innych dań. Na przykład sosu do gołąbków. Lahanodolmades nadziane ryżem i mięsem są podawane nie jak w Polsce w sosie pomidorowym lub grzybowym, ale z dodatkiem wyrazistego sosu cytrynowego. Daniem głównym podawanym podczas świątecznego obiadu jest aromatyzowana ziołami pieczona łopatka wieprzowa z dodatkiem pomarańczy, które sprawiają, że rozpadające się mięso pachnie wyjątkowo apetycznie.

Nie może zabraknąć słodyczy

Wszyscy w Grecji kochają christopsomo, bożonarodzeniowy okrągły chleb drożdżowy. Doprawiany cynamonem i mastyksem, żywicą pistacji kleistej z Chios, smakuje wybornie także dzięki dodatkowi rodzynek i orzechów. Bardzo popularne są także migdałowe ciasteczka kurabiades oraz pełne miodu melomakaronas. Pierwsze mają osmańskie korzenie, które w kuchni greckiej łatwo zauważyć, drugie pochodzą jeszcze z czasów Bizancjum.

Greckie ciasteczka
Greckie ciasteczka © Adobe Stock

A Sylwester?

Ten nie może się obejść bez ciasta dedykowanego świętemu Bazylowi. Do vasilopity wrzuca się niewielką monetę. Gospodarz kroi ciasto i dla wszystkich jest jasne, że szczęście w kolejnym roku nie ominie tego, kto w swoim kawałku znajdzie pieniążek. Myślę, że Bazyli by się nie obraził, jeśli w tym roku w plackach znalazłoby się więcej monet. Szczęście to w końcu ważna sprawa.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀