Greckie Boże Narodzenie. Jak świętuje się w Atenach?

Greckie Boże Narodzenie jest nieco inne od tego do czego przyzwyczaja nas polska tradycja. Choć drzewko bożonarodzeniowe nie jest już w Grecji niczym dziwnym, to pięknie przystrojona łódź może zdziwić wszystkich, którzy zdecydują się spędzić święta w Atenach.

Greckie świętaGreckie święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Bartek Kieżun

Choinka jest w Grecji rzeczą stosunkowo nową. Pierwsza pojawiła się w Atenach, bo zechciała tego królowa Amalia, która jak się okazało po latach była trendsetterką. Przyczyniła się do zmiany wyglądu Greczynek i ich sukienek. Zmieniła też wygląd miasta, fundując parki, między innymi ten najważniejszy, czyli Ogród Narodowy w samym sercu greckiej stolicy.

To, co z perspektywy Bożego Narodzenia najważniejsze, to fakt, że jej działania odmieniły też oblicze zimowych świąt w Grecji. Królowa bowiem przystroiła pierwszą w Atenach choinkę. Drzewko z kolorowymi ozdobami spodobało się wszystkim, więc mieszkańcy Aten zaczęli naśladować działania królowej. Choinki stanęły najpierw w domach bogatych Ateńczyków, a chwilę potem we wszystkich innych, a potem także na miejskich placach.

Wcześniej w okolicy Bożego Narodzenia Grecy też nie próżnowali i przystrajali świątecznie łodzie, w czym symbolicznie wyrażał się związek Greków i otaczających ich morza Śródziemnego. Zwyczaj ten, obecny po dziś dzień obecny jest w kulturze, nazywa się karawaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Tradycja dekorowania łodzi narodziła się nad morzem Egejskim. Powodów tej sytuacji było kilka. Po pierwsze w okolicy nie było zbyt wielu drzew, łodzi zaś było pod dostatkiem, a życie mieszkańców było związane z morzem, które postrzegane było jako źródło pokarmu, ale zimą także jako śmiertelnego zagrożenia. Chrześcijańska tradycja powiązała świętego Mikołaja z prezentami, ale także uczyniła go patronem żeglarzy. To dlatego greccy antropologowie widzą bezpośredni związek między dekorowaniem łodzi i świętami Bożego Narodzenia.

Inne aspekty świąt nie będą już nikogo dziwić, bo jak łatwo się domyślić w tym czasie liczy się dobre jedzenie. Oto krótki przegląd tego, na co można trafić na greckich stołach.

Zima to czas gdy dojrzewają cytrusy

Nie można się dziwić, że Grecy w tym czasie zajadać się będą gęstą, pożywną zupą cytrynową zwaną avgolemono. Doprawiona koperkiem i pełna makaronu lub ryżu oraz mięsa z kurczaka potrafi postawić na nogi nawet po największej imprezie.

Avgolemono
Avgolemono © Adobe Stock | Maryna Voronova

Cytrusów używa się także do przygotowania innych dań. Na przykład sosu do gołąbków. Lahanodolmades nadziane ryżem i mięsem są podawane nie jak w Polsce w sosie pomidorowym lub grzybowym, ale z dodatkiem wyrazistego sosu cytrynowego. Daniem głównym podawanym podczas świątecznego obiadu jest aromatyzowana ziołami pieczona łopatka wieprzowa z dodatkiem pomarańczy, które sprawiają, że rozpadające się mięso pachnie wyjątkowo apetycznie.

Nie może zabraknąć słodyczy

Wszyscy w Grecji kochają christopsomo, bożonarodzeniowy okrągły chleb drożdżowy. Doprawiany cynamonem i mastyksem, żywicą pistacji kleistej z Chios, smakuje wybornie także dzięki dodatkowi rodzynek i orzechów. Bardzo popularne są także migdałowe ciasteczka kurabiades oraz pełne miodu melomakaronas. Pierwsze mają osmańskie korzenie, które w kuchni greckiej łatwo zauważyć, drugie pochodzą jeszcze z czasów Bizancjum.

Greckie ciasteczka
Greckie ciasteczka © Adobe Stock

A Sylwester?

Ten nie może się obejść bez ciasta dedykowanego świętemu Bazylowi. Do vasilopity wrzuca się niewielką monetę. Gospodarz kroi ciasto i dla wszystkich jest jasne, że szczęście w kolejnym roku nie ominie tego, kto w swoim kawałku znajdzie pieniążek. Myślę, że Bazyli by się nie obraził, jeśli w tym roku w plackach znalazłoby się więcej monet. Szczęście to w końcu ważna sprawa.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika