Trwa ładowanie...

Przywierające do patelni jedzenie? Naukowcy odkryli przyczynę

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedzenie przywiera do patelni? Powód jest zaskakujący, co potwierdziły badania czeskich naukowców.

Jedzenie przywiera do patelni - naukowcy odkryli przyczynęJedzenie przywiera do patelni - naukowcy odkryli przyczynęŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Dlaczego jedzenie przywiera do metalowej patelni?

Patelnie mają to do siebie, że swobodne elektrony, tworzące metalową powierzchnię, wiążą się z cząsteczkami wody, białkiem i produktami ich rozpadu, obecnymi w jedzeniu. Te trwałe wiązania tworzą szczególny mariaż, prowadzący w konsekwencji do przywierania jedzenia.

Dlaczego jedzenie nie przywiera do patelni teflonowej lub ceramicznej?

Gdy metal zostanie pokryty warstwą teflonu, bądź materiałem ceramicznym, dania przywierają w znacznie mniejszym stopniu. Dlaczego? Teflon nie ma wolnych elektronów, które mogłyby tworzyć wiązania z cząsteczkami z pożywienia, podobnie zresztą, jak modne ostatnimi czasy materiały ceramiczne.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Badania czeskich naukowców

Naukowcy z Czeskiej Akademii Nauk postanowili sprawdzić, dlaczego jedzenie przywiera, nawet gdy smażymy z użyciem oleju. Kamera umieszczona nad patelnią rejestrowała, jak z biegiem w centralnym miejscu patelni powstaje sucha plama, która rozszerza się na całą powierzchnię.

d2cnfso

W miarę wzrostu temperatury na patelni pojawia się gradient od bardzo gorącego środka do chłodniejszych brzegów patelni, gdzie kumuluje się olej wskutek tzw. konwekcji termokapilarnej.

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do patelni?

W teorii należy stworzyć warstwę, np. powłokę, która oddzieli metal od jedzenia. Można smażyć na pergaminie lub pokryć dno patelni tłuszczem czy… wodą. To warstwa, która odizolowuje i w ten sposób chroni nasz posiłek przed przywarciem.

Z uwagi na wspomnianą konwekcję termokapilarną ważne jest, by olej równomiernie pokrywał dno patelni, a sama patelnia miała grube dno. Powolne podgrzewanie jej dodatkowo opóźni wytworzenie się suchego miejsca, prowadzącego do przywierania potraw w trakcie smażenia.

Zobacz także:

d2cnfso
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj