Przywierające do patelni jedzenie? Naukowcy odkryli przyczynę

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedzenie przywiera do patelni? Powód jest zaskakujący, co potwierdziły badania czeskich naukowców.

Patelnia z przypalonym tłuszczemJedzenie przywiera do patelni - naukowcy odkryli przyczynę
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dlaczego jedzenie przywiera do metalowej patelni?

Patelnie mają to do siebie, że swobodne elektrony, tworzące metalową powierzchnię, wiążą się z cząsteczkami wody, białkiem i produktami ich rozpadu, obecnymi w jedzeniu. Te trwałe wiązania tworzą szczególny mariaż, prowadzący w konsekwencji do przywierania jedzenia.

Dlaczego jedzenie nie przywiera do patelni teflonowej lub ceramicznej?

Gdy metal zostanie pokryty warstwą teflonu, bądź materiałem ceramicznym, dania przywierają w znacznie mniejszym stopniu. Dlaczego? Teflon nie ma wolnych elektronów, które mogłyby tworzyć wiązania z cząsteczkami z pożywienia, podobnie zresztą, jak modne ostatnimi czasy materiały ceramiczne.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Badania czeskich naukowców

Naukowcy z Czeskiej Akademii Nauk postanowili sprawdzić, dlaczego jedzenie przywiera, nawet gdy smażymy z użyciem oleju. Kamera umieszczona nad patelnią rejestrowała, jak z biegiem w centralnym miejscu patelni powstaje sucha plama, która rozszerza się na całą powierzchnię.

W miarę wzrostu temperatury na patelni pojawia się gradient od bardzo gorącego środka do chłodniejszych brzegów patelni, gdzie kumuluje się olej wskutek tzw. konwekcji termokapilarnej.

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do patelni?

W teorii należy stworzyć warstwę, np. powłokę, która oddzieli metal od jedzenia. Można smażyć na pergaminie lub pokryć dno patelni tłuszczem czy… wodą. To warstwa, która odizolowuje i w ten sposób chroni nasz posiłek przed przywarciem.

Z uwagi na wspomnianą konwekcję termokapilarną ważne jest, by olej równomiernie pokrywał dno patelni, a sama patelnia miała grube dno. Powolne podgrzewanie jej dodatkowo opóźni wytworzenie się suchego miejsca, prowadzącego do przywierania potraw w trakcie smażenia.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita