Przywierające do patelni jedzenie? Naukowcy odkryli przyczynę

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedzenie przywiera do patelni? Powód jest zaskakujący, co potwierdziły badania czeskich naukowców.

Patelnia z przypalonym tłuszczemJedzenie przywiera do patelni - naukowcy odkryli przyczynę
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dlaczego jedzenie przywiera do metalowej patelni?

Patelnie mają to do siebie, że swobodne elektrony, tworzące metalową powierzchnię, wiążą się z cząsteczkami wody, białkiem i produktami ich rozpadu, obecnymi w jedzeniu. Te trwałe wiązania tworzą szczególny mariaż, prowadzący w konsekwencji do przywierania jedzenia.

Dlaczego jedzenie nie przywiera do patelni teflonowej lub ceramicznej?

Gdy metal zostanie pokryty warstwą teflonu, bądź materiałem ceramicznym, dania przywierają w znacznie mniejszym stopniu. Dlaczego? Teflon nie ma wolnych elektronów, które mogłyby tworzyć wiązania z cząsteczkami z pożywienia, podobnie zresztą, jak modne ostatnimi czasy materiały ceramiczne.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Badania czeskich naukowców

Naukowcy z Czeskiej Akademii Nauk postanowili sprawdzić, dlaczego jedzenie przywiera, nawet gdy smażymy z użyciem oleju. Kamera umieszczona nad patelnią rejestrowała, jak z biegiem w centralnym miejscu patelni powstaje sucha plama, która rozszerza się na całą powierzchnię.

W miarę wzrostu temperatury na patelni pojawia się gradient od bardzo gorącego środka do chłodniejszych brzegów patelni, gdzie kumuluje się olej wskutek tzw. konwekcji termokapilarnej.

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do patelni?

W teorii należy stworzyć warstwę, np. powłokę, która oddzieli metal od jedzenia. Można smażyć na pergaminie lub pokryć dno patelni tłuszczem czy… wodą. To warstwa, która odizolowuje i w ten sposób chroni nasz posiłek przed przywarciem.

Z uwagi na wspomnianą konwekcję termokapilarną ważne jest, by olej równomiernie pokrywał dno patelni, a sama patelnia miała grube dno. Powolne podgrzewanie jej dodatkowo opóźni wytworzenie się suchego miejsca, prowadzącego do przywierania potraw w trakcie smażenia.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć