Konkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowiną

Ta zupa błyskawicznie stawia na nogi, wzmacnia cały organizm, a w dodatku jest przepyszna. Jej sekret tkwi w dobrym wywarze, który trzeba gotować na kościach wołowych. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Im wolniej i dłużej się gotuje, tym lepszy ma smak.

Konkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowinąKonkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowiną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny z kością
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 2 plastry polędwicy wołowej cienko pokrojonej
  • 3 małe cebule
  • 1 dymka
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • kilka goździków
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 duża garść kiełków fasoli mung
  • anyż, cynamon
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka ostrego sosu sriracha

Przepis

  • Mięso z kością zalewamy wodą. Gotujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie dodajemy kilka gwiazdek anyżu, kardamon, goździki, łyżeczkę cynamonu, imbir i cebule obrane i opalone (jak do rosołu). Dolewamy sos rybny i gotujemy jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wyjmujemy kość i przelewamy zupę przez sitko.
  • Polędwicę wołową kroimy w plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Oprószamy solą, pieprzem.
  • Do miseczek przekładamy ugotowany makaron ryżowy, plasterki polędwicy, kiełki, dymkę, pokrojoną papryczkę chili, świeżą kolendrę. Zalewamy gorącym bulionem.
Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯