Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Wietnamska zupa pho z wołowiną

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

d126hba
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g wołowiny z kością
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 2 plastry polędwicy wołowej cienko pokrojonej
  • 3 małe cebule
  • 1 dymka
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • kilka goździków
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 duża garść kiełków fasoli mung
  • anyż, cynamon
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka ostrego sosu sriracha
Przepis

Ta zupa błyskawicznie stawia na nogi, wzmacnia cały organizm, a w dodatku jest przepyszna. Jej sekret tkwi w dobrym wywarze, który trzeba gotować na kościach wołowych. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Im wolniej i dłużej się gotuje, tym lepszy ma smak. Mięso z kością zalewamy wodą. Gotujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy kilka gwiazdek anyżu, kardamon, goździki, łyżeczkę cynamonu, imbir i cebule obrane i opalone (jak do rosołu). Dolewamy sos rybny i gotujemy jeszcze godzinę na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wyjmujemy kość i przelewamy zupę przez sitko. Polędwicę wołową kroimy w plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Oprószamy solą, pieprzem. Do miseczek przekładamy ugotowany makaron ryżowy, plasterki polędwicy, kiełki, dymkę, pokrojoną papryczkę chili, świeżą kolendrę. Zalewamy gorącym bulionem.

d126hba
Wietnamska zupa pho z wołowiną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d126hba
d126hba
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba