Konkurencja dla niedzielnego rosołku. Wietnamska zupa pho z wołowiną
Ta zupa błyskawicznie stawia na nogi, wzmacnia cały organizm, a w dodatku jest przepyszna. Jej sekret tkwi w dobrym wywarze, który trzeba gotować na kościach wołowych. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Im wolniej i dłużej się gotuje, tym lepszy ma smak.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia wietnamska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g wołowiny z kością
- 400 g makaronu ryżowego
- 2 plastry polędwicy wołowej cienko pokrojonej
- 3 małe cebule
- 1 dymka
- 2 ziarenka kardamonu
- 3 cm świeżego imbiru
- kilka goździków
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 świeża papryczka chili
- 1 duża garść kiełków fasoli mung
- anyż, cynamon
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka ostrego sosu sriracha
Przepis
- Mięso z kością zalewamy wodą. Gotujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie dodajemy kilka gwiazdek anyżu, kardamon, goździki, łyżeczkę cynamonu, imbir i cebule obrane i opalone (jak do rosołu). Dolewamy sos rybny i gotujemy jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wyjmujemy kość i przelewamy zupę przez sitko.
- Polędwicę wołową kroimy w plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Oprószamy solą, pieprzem.
- Do miseczek przekładamy ugotowany makaron ryżowy, plasterki polędwicy, kiełki, dymkę, pokrojoną papryczkę chili, świeżą kolendrę. Zalewamy gorącym bulionem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl