Przypalony grill? Domowe sposoby by ruszt lśnił jak nowy

Lato sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu. Z przyjemnością korzystamy z uroków słonecznych dni oraz ciepłych wieczorów. Chętnie spotykamy się z przyjaciółmi w plenerze, gdzie beztrosko świętujemy, przygotowując ulubione dania z grilla.

Czyszczenie grillaCzyszczenie grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warto jednak pamiętać, że podstawą zdrowego i smacznego jedzenia potraw z grilla, jest czystość rusztu. Pozostałości po poprzednim jedzeniu pod wpływem wysokiej temperatury ulegają zwęgleniu, tworzą się szkodliwe substancje chemiczne, które z kolei przenikają do żywności i powietrza. Nie tylko psuje to smak potraw, ale sprawia, że robią się one ciężkostrawne i narażamy się na przykre dolegliwości.

Na brudnym grillu gromadzą się groźne bakterie (takie jak E.coli, czy Salmonella), a także pleśń. Dlatego utrzymanie niezbędnej higieny, uczyni, że nasze uczty będą nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i zdrowe. Jeżeli zależy nam, aby potrawy z grilla nie szkodziły, a sprzęt dobrze służył przez długie lata, koniecznie pamiętajmy o systematycznym czyszczeniu.

Prosto z grilla. Pikantne specjały!

Jak prawidłowo wyczyścić grilla?

Poniżej znajdziecie niezwykle proste, niezawodne, domowe sposoby. Jeżeli skorzystacie z tych wskazówek, utrzymanie sprzętu w czystości nie będzie ani kosztowne, ani zbyt skompilowane.

Przed rozpoczęciem czyszczenia warto zaopatrzyć się w przydatne ku temu akcesoria. Przygotuj:

• twardą szczotkę,

• metalowy drapak,

• ściereczkę i szmatkę,

• gąbkę,

• miskę lub wiaderko,

• papierowy ręcznik (do osuszenia delikatnych elementów grilla).

Jeśli akurat nie masz szczotki do czyszczenia grilla, możesz w wyjątkowej sytuacji posiłkować się gazetą, bądź folią aluminiową. Wystarczy zwinąć je w kulkę, którą przetrzesz zabrudzone miejsca.

Domowe sposoby na czyszczenie rusztu

Soda

Soda oczyszczona połączona z wodą utlenioną, genialnie usuną zarówno przypalony tłuszcz, jak i resztki jedzenia. Przygotuj z nich gęstą papkę i następnie dokładnie wyszoruj kratkę. Do czyszczenia najlepiej użyj twardej szczotki.

Ocet

Kratkę możesz najpierw porządnie wymoczyć w wodzie z octem, a następnie wyszorować gruboziarnistą solą. Możesz również połączyć ocet z odrobiną mydła i taką miksturą nasączyć gąbkę, którą doskonale doczyścisz tłuste nieczystości.

Cebula

Wydaje się to nieco niewiarygodne, ale do czyszczenia grilla przydatna może okazać się cebula! Do tego celu potrzebna jest duża cebula, którą należy przekroić, nadziać na szpikulec i takim "ustrojstwem" intensywnie przecierać gorący jeszcze ruszt. Jeśli okaże się to zbyt mało efektywne, spryskaj kratkę octem, lub sokiem z cytryny, by ponownie użyć "cebulowego ustrojstwa".

Sól

Sól to kolejny sprzymierzeniec w walce z zabrudzonym rusztem. Jeżeli zdecydujesz się użyć tego sposobu, musisz umieścić ruszt na folii aluminiowej i obsypać go obficie solą (tak, aby sól dokładnie pokryła wszelkie zabrudzenia). Następnie włóż cały "pakunek" do mocno nagrzanego piekarnika i odczekaj, aż sól zbrązowieje (pamiętaj o zachowaniu ostrożności w trakcie wyjmowania gorącego jeszcze rusztu z piekarnika). Gd kratka grilla już lekko przestygnie, usuń z niej sól, a potem przetrzyj sprzęt zwilżoną szmatką.

Warto pamiętać, aby po każdym grillowaniu najpierw delikatnie przetrzeć ruszt papierowym ręcznikiem lub wilgotną ścierką. Dopiero potem przystąpić do właściwego, dokładnego mycia.

Na zakończenie służę dobrą radą, skierowaną do tych bardziej wygodnych wielbicieli grillowania, jeśli nie lubicie mycia rusztu, użyjcie po prostu aluminiowych tacek, a jeżeli ich nie posiadacie, wystarczy, że zastosujcie zwykłą folię aluminiową, w której uprzednio zrobicie parę otworów. Tym prostym sposobem, ograniczycie zabrudzenia i zaoszczędzicie na czasie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw