Przypalony grill? Domowe sposoby by ruszt lśnił jak nowy
Lato sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu. Z przyjemnością korzystamy z uroków słonecznych dni oraz ciepłych wieczorów. Chętnie spotykamy się z przyjaciółmi w plenerze, gdzie beztrosko świętujemy, przygotowując ulubione dania z grilla.
Warto jednak pamiętać, że podstawą zdrowego i smacznego jedzenia potraw z grilla, jest czystość rusztu. Pozostałości po poprzednim jedzeniu pod wpływem wysokiej temperatury ulegają zwęgleniu, tworzą się szkodliwe substancje chemiczne, które z kolei przenikają do żywności i powietrza. Nie tylko psuje to smak potraw, ale sprawia, że robią się one ciężkostrawne i narażamy się na przykre dolegliwości.
Na brudnym grillu gromadzą się groźne bakterie (takie jak E.coli, czy Salmonella), a także pleśń. Dlatego utrzymanie niezbędnej higieny, uczyni, że nasze uczty będą nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i zdrowe. Jeżeli zależy nam, aby potrawy z grilla nie szkodziły, a sprzęt dobrze służył przez długie lata, koniecznie pamiętajmy o systematycznym czyszczeniu.
Prosto z grilla. Pikantne specjały!
Jak prawidłowo wyczyścić grilla?
Poniżej znajdziecie niezwykle proste, niezawodne, domowe sposoby. Jeżeli skorzystacie z tych wskazówek, utrzymanie sprzętu w czystości nie będzie ani kosztowne, ani zbyt skompilowane.
Przed rozpoczęciem czyszczenia warto zaopatrzyć się w przydatne ku temu akcesoria. Przygotuj:
• twardą szczotkę,
• metalowy drapak,
• ściereczkę i szmatkę,
• gąbkę,
• miskę lub wiaderko,
• papierowy ręcznik (do osuszenia delikatnych elementów grilla).
Jeśli akurat nie masz szczotki do czyszczenia grilla, możesz w wyjątkowej sytuacji posiłkować się gazetą, bądź folią aluminiową. Wystarczy zwinąć je w kulkę, którą przetrzesz zabrudzone miejsca.
Domowe sposoby na czyszczenie rusztu
Soda
Soda oczyszczona połączona z wodą utlenioną, genialnie usuną zarówno przypalony tłuszcz, jak i resztki jedzenia. Przygotuj z nich gęstą papkę i następnie dokładnie wyszoruj kratkę. Do czyszczenia najlepiej użyj twardej szczotki.
Ocet
Kratkę możesz najpierw porządnie wymoczyć w wodzie z octem, a następnie wyszorować gruboziarnistą solą. Możesz również połączyć ocet z odrobiną mydła i taką miksturą nasączyć gąbkę, którą doskonale doczyścisz tłuste nieczystości.
Cebula
Wydaje się to nieco niewiarygodne, ale do czyszczenia grilla przydatna może okazać się cebula! Do tego celu potrzebna jest duża cebula, którą należy przekroić, nadziać na szpikulec i takim "ustrojstwem" intensywnie przecierać gorący jeszcze ruszt. Jeśli okaże się to zbyt mało efektywne, spryskaj kratkę octem, lub sokiem z cytryny, by ponownie użyć "cebulowego ustrojstwa".
Sól
Sól to kolejny sprzymierzeniec w walce z zabrudzonym rusztem. Jeżeli zdecydujesz się użyć tego sposobu, musisz umieścić ruszt na folii aluminiowej i obsypać go obficie solą (tak, aby sól dokładnie pokryła wszelkie zabrudzenia). Następnie włóż cały "pakunek" do mocno nagrzanego piekarnika i odczekaj, aż sól zbrązowieje (pamiętaj o zachowaniu ostrożności w trakcie wyjmowania gorącego jeszcze rusztu z piekarnika). Gd kratka grilla już lekko przestygnie, usuń z niej sól, a potem przetrzyj sprzęt zwilżoną szmatką.
Warto pamiętać, aby po każdym grillowaniu najpierw delikatnie przetrzeć ruszt papierowym ręcznikiem lub wilgotną ścierką. Dopiero potem przystąpić do właściwego, dokładnego mycia.
Na zakończenie służę dobrą radą, skierowaną do tych bardziej wygodnych wielbicieli grillowania, jeśli nie lubicie mycia rusztu, użyjcie po prostu aluminiowych tacek, a jeżeli ich nie posiadacie, wystarczy, że zastosujcie zwykłą folię aluminiową, w której uprzednio zrobicie parę otworów. Tym prostym sposobem, ograniczycie zabrudzenia i zaoszczędzicie na czasie.