Najlepsze sosy do grilla – jak zrobić?
Grillowanie stało się już narodowym sportem Polaków. Zaczynamy mniej więcej w połowie wiosny, a kończymy średnio w połowie jesieni i zawsze z utęsknieniem czekamy kolejnego sezonu. Grillujemy obiadowo lub kolacyjnie, a czasem nawet prawie przez całą noc. Czymże jednak byłoby całe przygotowane mięsiwo bez sosów, które doskonale je uzupełniają? Ketchupy i dipy czosnkowe są standardem, który może się nawet nieco znudzić, dlatego mamy dla was kilka propozycji na sosy do grilla, które urozmaicą naszą narodową tradycję.
Sos musztardowo-miodowy
Składniki to te same ilości: musztardy, płynnego miodu, przegotowanej wody i oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, by się nie rozwarstwiały. Możemy wykorzystać do tego shaker lub po prostu słoik.
- Taki sos świetnie smakuje do warzyw ostro przyprawionych, kurczaka oraz czerwonego mięsa.
Dip koperkowy
Składniki:
- 1 szkl. gęstej śmietany 30 proc.,
- 100 ml jogurtu greckiego,
- szczypta soli ziołowej,
- szczypta cukru,
- skórka z cytryny,
- szczypta pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek koperku,
- 4-5 ziaren kolendry.
Przygotowanie:
- Jogurt łączymy ze śmietaną. Dodajemy posiekany pęczek koperku, zmielone ziarna kolendry, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę otartej skórki z cytryny.
- Dodajemy pozostałe przyprawy i wszystko dokładnie razem mieszamy.
- Sos bardzo dobrze smakuje z szaszłykami lub skrzydełkami z kurczaka doprawionymi na pikantnie.
Sprawdzony sposób na młode ziemniaki i ogórki małosolne. Idealnie sprawdzą się na grillu
Sos lazurowy
Składniki:
- 50 g sera typu lazur,
- 4 łyżki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- tymianek i pieprz.
Przygotowanie:
- Ser rozgniatamy i miksujemy ze śmietaną. Dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku. Mieszamy.
- Sos lazurowy najlepiej pasuje do grillowanych warzyw i drobiowego mięsa.
- Jeśli nie przepadamy za serem typu lazur, również możemy przyrządzić sos serowy, ale lazur zastępujemy w nim camembertem.
Sos wegański
Składniki:
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 małe papryczki chili,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szczypty soli,
- 1 szkl. mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka kminu,
- 1 czerwona cebula,
- 1 szczypta pieprzu,
- ½ szkl. listków kolendry,
- ½ szkl. wody,
- korzeń imbiru.
Przygotowanie:
- Chili, czosnek, cebulę, imbir, kolendrę i kmin siekamy, a następnie blendujemy na jednolitą masę.
- Oliwę rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego przygotowaną pastę. Chwilę podsmażamy dla uzyskania intensywnego zapachu.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sos pasuje przede wszystkim do pieczonych warzyw.
Sos amerykański
Składniki:
- 1 porcja ketchupu,
- 2 porcje majonezu,
- ogórek konserwowy,
- szczypiorek,
- pomidor.
Przygotowanie:
- Ogórek, szczypiorek i pomidor drobno siekamy.
- Ketchup łączymy z majonezem i dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Ewentualnie szczypiorek możemy zostawić do posypania sosu bezpośrednio przed podaniem.
- Sos amerykański najlepiej smakuje z czerwonym mięsem i pieczonymi ziemniakami.
Sos tatarski
Składniki:
- 4 łyżki majonezu,
- 30 ml śmietany 30 proc.,
- 5-6 marynowanych grzybków,
- 5 ogórków kiszonych,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Śmietanę, majonez i musztardę mieszamy ze sobą.
- Grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do masy, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Sos tatarski świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Sos słodko-pikantny
Składniki:
- 2 puszki pomidorów konserwowych,
- 50 ml przecieru pomidorowego,
- 4 łyżeczki soku pomarańczowego,
- ½ cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek kroimy, by następnie dokładnie zblendować ze sobą wszystkie składniki.
- Wstawić je na ogień i gotować przez 5 minut.
- Po przestygnięciu sos wstawić do lodówki – najlepiej nawet na kilka dni przed planowanym grillem.
Kawowy sos barbecue
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 200 ml ketchupu,
- 3 łyżki białego octu winnego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 50 ml kawy espresso,
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanego chili.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, ciągle mieszając.
- Sos podajemy w temperaturze pokojowej, a w lodówce wytrzyma on nawet do 2 tygodni.
- Najlepiej pasuje do czerwonego mięsa.
Sos tzatziki
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 ogórki gruntowe,
- duża garść posiekanego koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Solimy i odstawiamy aż puszczą sok. Odciskamy je.
- Dodajemy do nich jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i sok z cytryny. Pieprzymy i solimy do smaku.
- Podajemy schłodzony.
- Sos pasuje zarówno do warzyw, jak i do różnego rodzaju mięs – czerwonych i białych.
W sezonie grillowym sosy stanowią równie ważny element posiłku, jak mięsa czy warzywa. Owszem, można kupić gotowe w sklepach. Jest ich całe mnóstwo. Bardzo często jednak ich skład i cena pozostawiają wiele do życzenia. Tymczasem samodzielne przygotowanie różnego rodzaju sosów nie jest specjalnie czasochłonne, a z pewnością będzie zdrowsze. Warto spróbować.