Trwa ładowanie...

Najlepsze sosy do grilla – jak zrobić?

Grillowanie stało się już narodowym sportem Polaków. Zaczynamy mniej więcej w połowie wiosny, a kończymy średnio w połowie jesieni i zawsze z utęsknieniem czekamy kolejnego sezonu. Grillujemy obiadowo lub kolacyjnie, a czasem nawet prawie przez całą noc. Czymże jednak byłoby całe przygotowane mięsiwo bez sosów, które doskonale je uzupełniają? Ketchupy i dipy czosnkowe są standardem, który może się nawet nieco znudzić, dlatego mamy dla was kilka propozycji na sosy do grilla, które urozmaicą naszą narodową tradycję.

Grillowany kurczak z dipem czosnkowymGrillowany kurczak z dipem czosnkowymŹródło: Adobe Stock, fot: Oleg Bannikov
darfvea
darfvea

Sos musztardowo-miodowy

Składniki to te same ilości: musztardy, płynnego miodu, przegotowanej wody i oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, by się nie rozwarstwiały. Możemy wykorzystać do tego shaker lub po prostu słoik.
  2. Taki sos świetnie smakuje do warzyw ostro przyprawionych, kurczaka oraz czerwonego mięsa.

Dip koperkowy

Składniki:

  • 1 szkl. gęstej śmietany 30 proc.,
  • 100 ml jogurtu greckiego,
  • szczypta soli ziołowej,
  • szczypta cukru,
  • skórka z cytryny,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4-5 ziaren kolendry.
darfvea

Przygotowanie:

  1. Jogurt łączymy ze śmietaną. Dodajemy posiekany pęczek koperku, zmielone ziarna kolendry, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę otartej skórki z cytryny.
  2. Dodajemy pozostałe przyprawy i wszystko dokładnie razem mieszamy.
  3. Sos bardzo dobrze smakuje z szaszłykami lub skrzydełkami z kurczaka doprawionymi na pikantnie.

Sprawdzony sposób na młode ziemniaki i ogórki małosolne. Idealnie sprawdzą się na grillu

Sos lazurowy

Składniki:

  • 50 g sera typu lazur,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • tymianek i pieprz.
darfvea

Przygotowanie:

  1. Ser rozgniatamy i miksujemy ze śmietaną. Dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku. Mieszamy.
  2. Sos lazurowy najlepiej pasuje do grillowanych warzyw i drobiowego mięsa.
  3. Jeśli nie przepadamy za serem typu lazur, również możemy przyrządzić sos serowy, ale lazur zastępujemy w nim camembertem.

Sos wegański

Składniki:

  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 małe papryczki chili,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szczypty soli,
  • 1 szkl. mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka kminu,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • ½ szkl. listków kolendry,
  • ½ szkl. wody,
  • korzeń imbiru.
darfvea

Przygotowanie:

  1. Chili, czosnek, cebulę, imbir, kolendrę i kmin siekamy, a następnie blendujemy na jednolitą masę.
  2. Oliwę rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego przygotowaną pastę. Chwilę podsmażamy dla uzyskania intensywnego zapachu.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Sos pasuje przede wszystkim do pieczonych warzyw.

Sos amerykański

Składniki:

  • 1 porcja ketchupu,
  • 2 porcje majonezu,
  • ogórek konserwowy,
  • szczypiorek,
  • pomidor.
darfvea

Przygotowanie:

  1. Ogórek, szczypiorek i pomidor drobno siekamy.
  2. Ketchup łączymy z majonezem i dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
  3. Ewentualnie szczypiorek możemy zostawić do posypania sosu bezpośrednio przed podaniem.
  4. Sos amerykański najlepiej smakuje z czerwonym mięsem i pieczonymi ziemniakami.

Sos tatarski

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 30 ml śmietany 30 proc.,
  • 5-6 marynowanych grzybków,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • natka pietruszki,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz.
darfvea

Przygotowanie:

  1. Śmietanę, majonez i musztardę mieszamy ze sobą.
  2. Grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do masy, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  4. Sos tatarski świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Tzatziki Adobe Stock
Tzatziki Źródło: Adobe Stock, fot: @StephanieFreyPhoto

Sos słodko-pikantny

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów konserwowych,
  • 50 ml przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżeczki soku pomarańczowego,
  • ½ cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz.
darfvea

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek kroimy, by następnie dokładnie zblendować ze sobą wszystkie składniki.
  2. Wstawić je na ogień i gotować przez 5 minut.
  3. Po przestygnięciu sos wstawić do lodówki – najlepiej nawet na kilka dni przed planowanym grillem.

Kawowy sos barbecue

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 200 ml ketchupu,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 50 ml kawy espresso,
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego chili.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, ciągle mieszając.
  2. Sos podajemy w temperaturze pokojowej, a w lodówce wytrzyma on nawet do 2 tygodni.
  3. Najlepiej pasuje do czerwonego mięsa.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • duża garść posiekanego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Solimy i odstawiamy aż puszczą sok. Odciskamy je.
  2. Dodajemy do nich jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i sok z cytryny. Pieprzymy i solimy do smaku.
  3. Podajemy schłodzony.
  4. Sos pasuje zarówno do warzyw, jak i do różnego rodzaju mięs – czerwonych i białych.

W sezonie grillowym sosy stanowią równie ważny element posiłku, jak mięsa czy warzywa. Owszem, można kupić gotowe w sklepach. Jest ich całe mnóstwo. Bardzo często jednak ich skład i cena pozostawiają wiele do życzenia. Tymczasem samodzielne przygotowanie różnego rodzaju sosów nie jest specjalnie czasochłonne, a z pewnością będzie zdrowsze. Warto spróbować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj