Trwa ładowanie...

Kanapki z grilla – jak to zrobić?

Znudzeni konsumowaniem tradycyjnych specjałów z grilla, zazwyczaj karkówki, kaszanki czy kiełbaski, potrzebujemy nowych doznań kulinarnych i poszukujemy oryginalnych pomysłów na opiekane przysmaki. Nie trzeba ich daleko szukać, wystarczy bowiem sięgnąć po… kanapkę. Oto kilka propozycji…

Grillowana kanapkaGrillowana kanapkaŹródło: Adobe Stock
dbsf1r6
dbsf1r6

Panini

Klasyka włoskiej kuchni świetnie sprawdzi się także na polskim grillu. Bazą panini powinna być oczywiście dobrej jakość ciabatta, czyli duża, płaska bułka o chrupiącej skórce oraz miękkim i wilgotnym miąższu.

W takiej kanapce sprawdzi się też pesto, np. szpinakowe. Jak je przygotować? Na początku zrumieniamy na rozgrzanej, suchej patelni posiekane orzechy, włoskie albo nerkowce (4-5 łyżek). Świeże liście szpinaku (3 szklanki) dokładnie myjemy, osuszamy, po czym siekamy. Czosnek (1-2 ząbki) obieramy i miażdżymy. Wszystkie składniki blendujemy z tartym parmezanem (szklanka), stopniowo dolewając oliwę lub delikatniejszy w smaku olej z pestek winogron (1/3 szklanki), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – pesto nie powinno być ani za gęste, ani zbyt rzadkie. Na koniec masę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Przed grillowaniem ciabbatę kroimy na pół, smarujemy pesto, przekładamy plasterkami szynki (np. prosciutto) i pomidora, rukolą, ewentualnie startą mozzarellą, po czym składamy kanapkę, ciasno zawijamy w folię aluminiową lub umieszczamy w specjalnym opiekaczu grillowym, umieszczamy na silnie rozgrzanym ruszcie. Podgrzewamy po kilka minut z każdej strony.

Prosto z grilla. Kuchnia egzotyczna

Reuben sandwich

Legendarna amerykańska kanapka też świetnie nadaje się do grillowania. Tradycyjny reuben sandwich powinien mieć w składzie pastrami, czyli długo marynowaną i wędzoną wołowinę, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać np. grillowaną pierś z kurczaka.

dbsf1r6

Innym ważnym składnikiem specjału jest sos rosyjski, który przygotowujemy na początku, z połączenia majonezu (1/4 szklanki), keczupu (2 łyżki) i tartego chrzanu (pół łyżeczki), doprawionych sosem Worchestershire (1/4 łyżeczki), świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką. Powstałym sosem smarujemy kromki żytniego chleba (od wewnątrz, od zewnątrz – masłem). Między nimi umieszczamy plastry cheddara, mięso oraz drobno poszatkowaną i odciśniętą kapustę kiszoną. Grillujemy z obu stron, aż chleb się lekko zarumieni.

Kanapka z karmelizowanymi warzywami

Oczywiście opiekane przysmaki nie są zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Pyszne kanapki przyrządzimy też z dodatkiem karmelizowanych warzyw, które jednak warto przyrządzić wcześniej, gdyż najlepiej wykorzystać do tego tradycyjny palnik i patelnię. Świetnie sprawdzi się zarówno młoda, słodziutka marchewka, jak i czerwona cebula, szparagi czy czosnek. Przez kilka minut podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej mieszance masła i oleju rzepakowego, po czym dodajemy trochę cukru lub miodu, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dusimy pod przykryciem aż się przyrumienią i nabiorą złocisto-brązowego koloru.

Reuben sandwich Adobe Stock
Reuben sandwichŹródło: Adobe Stock

Kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego) smarujemy masłem (z jednej strony), przekładamy warzywami, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, wzbogacamy np. marynowanymi ostrymi papryczkami, tworzymy kanapki, zawijamy w folię aluminiową lub umieszczamy w opiekaczu grillowym. Podpiekamy z obu stron.

dbsf1r6

Grillowana kanapka na słodko

A kto powiedział, że na grillu nie można przyrządzić pysznej kanapki, która stanie się jednocześnie urzekającym deserem? Zadanie jest bardzo proste.

Potrzebujemy pszennego chleba tostowego lub innego pieczywa o delikatnym smaku (najlepiej lekko słodkawym). Dobór innych dodatków zależy od naszych upodobań, świetnie sprawdzają się zwłaszcza owoce, np. świeży ananas, którego kroimy na plasterki, marynujemy zalewie z miodu, soku jabłkowego i cynamonu, po czym grillujemy przez 8-10 minut, aż ładnie się zarumieni. Podobnie można potraktować jabłko, gruszkę czy brzoskwinię.

Kromki chleba smarujemy miodem, serkiem śmietankowym albo ricottą. Przekładamy grillowanymi owocami, ewentualnie także figami, borówkami czy truskawkami i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Robimy kanapki, wierzchnie warstwy smarujemy masłem, zawijamy w folię aluminiową i opiekamy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dbsf1r6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbsf1r6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj