Kanapki z grilla – jak to zrobić?
Znudzeni konsumowaniem tradycyjnych specjałów z grilla, zazwyczaj karkówki, kaszanki czy kiełbaski, potrzebujemy nowych doznań kulinarnych i poszukujemy oryginalnych pomysłów na opiekane przysmaki. Nie trzeba ich daleko szukać, wystarczy bowiem sięgnąć po… kanapkę. Oto kilka propozycji…
Panini
Klasyka włoskiej kuchni świetnie sprawdzi się także na polskim grillu. Bazą panini powinna być oczywiście dobrej jakość ciabatta, czyli duża, płaska bułka o chrupiącej skórce oraz miękkim i wilgotnym miąższu.
W takiej kanapce sprawdzi się też pesto, np. szpinakowe. Jak je przygotować? Na początku zrumieniamy na rozgrzanej, suchej patelni posiekane orzechy, włoskie albo nerkowce (4-5 łyżek). Świeże liście szpinaku (3 szklanki) dokładnie myjemy, osuszamy, po czym siekamy. Czosnek (1-2 ząbki) obieramy i miażdżymy. Wszystkie składniki blendujemy z tartym parmezanem (szklanka), stopniowo dolewając oliwę lub delikatniejszy w smaku olej z pestek winogron (1/3 szklanki), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – pesto nie powinno być ani za gęste, ani zbyt rzadkie. Na koniec masę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed grillowaniem ciabbatę kroimy na pół, smarujemy pesto, przekładamy plasterkami szynki (np. prosciutto) i pomidora, rukolą, ewentualnie startą mozzarellą, po czym składamy kanapkę, ciasno zawijamy w folię aluminiową lub umieszczamy w specjalnym opiekaczu grillowym, umieszczamy na silnie rozgrzanym ruszcie. Podgrzewamy po kilka minut z każdej strony.
Prosto z grilla. Kuchnia egzotyczna
Reuben sandwich
Legendarna amerykańska kanapka też świetnie nadaje się do grillowania. Tradycyjny reuben sandwich powinien mieć w składzie pastrami, czyli długo marynowaną i wędzoną wołowinę, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać np. grillowaną pierś z kurczaka.
Innym ważnym składnikiem specjału jest sos rosyjski, który przygotowujemy na początku, z połączenia majonezu (1/4 szklanki), keczupu (2 łyżki) i tartego chrzanu (pół łyżeczki), doprawionych sosem Worchestershire (1/4 łyżeczki), świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką. Powstałym sosem smarujemy kromki żytniego chleba (od wewnątrz, od zewnątrz – masłem). Między nimi umieszczamy plastry cheddara, mięso oraz drobno poszatkowaną i odciśniętą kapustę kiszoną. Grillujemy z obu stron, aż chleb się lekko zarumieni.
Kanapka z karmelizowanymi warzywami
Oczywiście opiekane przysmaki nie są zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Pyszne kanapki przyrządzimy też z dodatkiem karmelizowanych warzyw, które jednak warto przyrządzić wcześniej, gdyż najlepiej wykorzystać do tego tradycyjny palnik i patelnię. Świetnie sprawdzi się zarówno młoda, słodziutka marchewka, jak i czerwona cebula, szparagi czy czosnek. Przez kilka minut podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej mieszance masła i oleju rzepakowego, po czym dodajemy trochę cukru lub miodu, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dusimy pod przykryciem aż się przyrumienią i nabiorą złocisto-brązowego koloru.
Kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego) smarujemy masłem (z jednej strony), przekładamy warzywami, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, wzbogacamy np. marynowanymi ostrymi papryczkami, tworzymy kanapki, zawijamy w folię aluminiową lub umieszczamy w opiekaczu grillowym. Podpiekamy z obu stron.
Grillowana kanapka na słodko
A kto powiedział, że na grillu nie można przyrządzić pysznej kanapki, która stanie się jednocześnie urzekającym deserem? Zadanie jest bardzo proste.
Potrzebujemy pszennego chleba tostowego lub innego pieczywa o delikatnym smaku (najlepiej lekko słodkawym). Dobór innych dodatków zależy od naszych upodobań, świetnie sprawdzają się zwłaszcza owoce, np. świeży ananas, którego kroimy na plasterki, marynujemy zalewie z miodu, soku jabłkowego i cynamonu, po czym grillujemy przez 8-10 minut, aż ładnie się zarumieni. Podobnie można potraktować jabłko, gruszkę czy brzoskwinię.
Kromki chleba smarujemy miodem, serkiem śmietankowym albo ricottą. Przekładamy grillowanymi owocami, ewentualnie także figami, borówkami czy truskawkami i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Robimy kanapki, wierzchnie warstwy smarujemy masłem, zawijamy w folię aluminiową i opiekamy.