Przykry zapach czosnku. Jak się go pozbyć?
Czosnek zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i składników. Niestety nieprzyjemny zapach, jaki po sobie zostawia, zniechęca nawet największych fanów czosnkowych potraw. Na szczęście w łatwy sposób można temu zaradzić.
Czosnek to bardzo popularny dodatek do wielu dań. Niestety zapach, jaki wydobywa się z ust tuż po jego zjedzeniu, potrafi skutecznie zniechęcić nawet największych fanów czosnkowych potraw. Na domiar złego, zwykle nie pomaga ani umycie zębów, ani użycie miętowej gumy do żucia. Za nieprzyjemny zapach odpowiadają zawarte w czosnku związki siarki, które wydalane są drogą oddechową. Zdarza się nawet, że czosnkiem zaczyna pachnieć całe ciało – wynika to z faktu, iż wspomniane związki chemiczne wychodzą również z porów skóry. Na szczęście nie oznacza to wcale, że musimy całkowicie rezygnować z czosnkowych potraw.
Istnieje wiele produktów, które nawet jeżeli całkowicie nie wyeliminują zapachu czosnku, to przynajmniej sprawią, że będzie on mniej intensywny. Zawarte w herbacie, zwłaszcza zielonej, polifenole zmniejszą wytwarzanie związków siarki. Przy neutralizacji woni czosnku skutecznie pomoże zaś tłuste mleko, pietruszka, kardamon, mięta, koper, goździki oraz nasiona anyżu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl