Przepyszny sernik orzechowy. Uświetni rodzinne spotkania

Przepisów na sernik jest wiele, ale właśnie ten smakuje naprawdę wyjątkowo. Puszysta i kremowa masa serowa a do tego chrupiące orzechy to połączenie idealne. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Przepyszny sernik orzechowy. Uświetni rodzinne spotkaniaPrzepyszny sernik orzechowy. Uświetni rodzinne spotkania
oprac. Katarzyna Gileta

*Składniki na ciasto: *

  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szk. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szk. orzechów włoskich mielonych

Składniki na masę sernikową:

  • 3 jajka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • 76 g budyniu śmietankowego

Składniki na polewę:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. orzechów włoskich pokruszonych
  • ½ szk. śmietany
  • 30 proc.
  • 6 wafelków kakaowych

Przepis

  • Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciastem wykładam dno tortownicy i odstawiam na bok.
  • Białka oddzielam od żółtek, miksuję mikserem, dodaję stopniowo cukier oraz żółtka.
  • Następnie również stopniowo dodaję twaróg, olej, mleko a na koniec wsypuję budynie, cały czas miksuję.
  • Masę sernikową wykładam na ciasto wcześniej ułożone w tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu studzę i na wierzch układam pokruszone wafelki. 6. Czekolady rozpuszczam razem ze śmietaną, następnie dodaję pokruszone orzechy i polewam polewą ciasto.
  • Dwie godziny chłodzę w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja