Przepyszny sernik orzechowy. Uświetni rodzinne spotkania
Przepisów na sernik jest wiele, ale właśnie ten smakuje naprawdę wyjątkowo. Puszysta i kremowa masa serowa a do tego chrupiące orzechy to połączenie idealne. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-10 |
Okazja: |
*Składniki na ciasto: *
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 ½ szk. mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szk. orzechów włoskich mielonych
Składniki na masę sernikową:
- 3 jajka
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 łyżki oleju
- 1 szk. mleka
- 1 szk. cukru
- 76 g budyniu śmietankowego
Składniki na polewę:
- 160 g czekolady mlecznej
- ½ szk. orzechów włoskich pokruszonych
- ½ szk. śmietany
- 30 proc.
- 6 wafelków kakaowych
- Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciastem wykładam dno tortownicy i odstawiam na bok.
- Białka oddzielam od żółtek, miksuję mikserem, dodaję stopniowo cukier oraz żółtka.
- Następnie również stopniowo dodaję twaróg, olej, mleko a na koniec wsypuję budynie, cały czas miksuję.
- Masę sernikową wykładam na ciasto wcześniej ułożone w tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu studzę i na wierzch układam pokruszone wafelki. 6. Czekolady rozpuszczam razem ze śmietaną, następnie dodaję pokruszone orzechy i polewam polewą ciasto.
- Dwie godziny chłodzę w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze