Przepyszny dodatek do chleba, serów i drobiu
Konfitura z czerwonej cebuli z kolendrą
Konfitura z czerwonej cebuli z kolendrą to fantastyczne urozmaicenie codziennych dań. Może stanowić dodatek do serów i drobiu. Doskonale smakuje z samym chlebem. Jej przygotowanie jest bajecznie proste!
Składniki:
300 g czerwonej cebuli
5 łyżek wina Madera
3 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki rozdrobnionej kolendry
250 g masła
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w piórka i wrzucamy na roztopione na dużej patelni masło. Smażymy ok. 20 minut na małym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy miód, mieszamy. Wlewamy wino, po chwili dolewamy ocet balsamiczny. Całość łączymy i gotujemy ok. 15-20 minut. Rozdrabiamy kolendrę, ale niezbyt dokładnie. Dodajemy ją do konfitury i dokładnie mieszamy. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie konfitura jest gotowa do spożycia.