Idealna przekąska do pracy
Przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut!
Pyszna propozycja dla zapracowanych osób, które w ciągu dnia chcą spożyć sycący posiłek. Przygotowanie gulaszu z batatów i ciecierzycy oraz makaronu ze szpinakiem jest bajecznie proste.
*Makaron ze szpinakiem (porcja dla 1 osoby): *
Składniki:
200 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
garść suszonych pomidorów
1 cebula
sól
1 łyżeczka oregano
niewielka ilość mleka roślinnego
makaron - ulubiony rodzaj
Sprawdź również: jak wykorzystać boczek w kuchni? Efekt cię zaskoczy
Przygotowanie sosu zajmuje ok. 10 min, dlatego na początku możemy nastawić makaron. Na oleju np. kokosowym podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż się skurczy. Dodajemy czosnek i pomidory. Mieszamy. Doprawiamy solą i oregano. Całość łączymy i podlewamy niewielką ilością mleka kokosowego, żeby sos był rzadszy. Gotowe.
Popisowy gulasz z jarmużem i ciecierzycą
Składniki:
duży słodki ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
200g namoczonej ciecierzycy/1 puszka
500ml bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
mała cebula, posiekana
jeden ząbek czosnku, posiekany
dwie duże garście świeżego jarmużu
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka kminku
łyżeczka pieprzu
sól/pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez chwilę podsmażamy przyprawy. Dodajemy cebulę i smażymy mieszając przez ok. 2 minuty. Dodajemy bataty i czosnek, intensywnie mieszamy przez ok. 1 minutę. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy ciecierzycę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem. Dodajemy jarmuż, sól i pieprz do smaku i gotujemy kolejne 10 min. Smacznego!