Trwa ładowanie...

Przepyszne pierogi z mięsem z rosołu. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Idealny rosół gotowany jest na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, które dzięki długiemu gotowaniu się razem z włoszczyzną nabiorą niepowtarzalnego smaku. Szkoda je marnować. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mięsnego farszu, który możesz wykorzystać do pysznych pierogów. Taki farsz będzie wyjątkowo soczysty i smaczny.

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na rodzinny obiadPierogi z mięsem to świetny pomysł na rodzinny obiadŹródło: 123RF
d2kxt8f
d2kxt8f

Jak zrobić ciasto na pierogi

Podstawowy przepis na pierogi zawiera jedynie mąkę i wodę (w proporcji 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody) oraz przyprawy do smaku.

Można i warto jednak zrobić pierogi z użyciem masła i jajka. Do zrobienia takich pierogów wystarczy pół kilograma mąki (byle nie krupczatki), czubata łyżeczka masła, trochę soli, dwa żółtka i woda.

Na dużą stolnicę lub blat stołu należy wysypać mąkę wymieszaną z solą i tworzymy górkę, pośrodku której robi się dziurkę i wkłada do niej masło. Następnie masło trzeba zalać odrobiną wrzątku i zasypać dziurkę mąką. Po chwili można łączyć składniki, najlepiej za pomocą noża. W następnym kroku do klejącej masy należy wbić dwa żółtka i rozpocząć zagniatanie ciasta - w trakcie można dolewać odrobinę przegotowanej, letniej wody. Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znak, że jest gotowe.

Pierogi, które zawsze się udają

Masę podzielić na dwie części, jedną oprószyć mąką i odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Drugą rozwałkować i wycinać z niej krążki za pomocą szklanki. Na te nakładać farsz w temperaturze pokojowej i zacząć szczelnie lepić. Farszu powinno być dużo. Pusta zostaje tylko ok. pół centymetrowa krawędź, którą się skleja.

d2kxt8f

Tak przygotowane pierogi wrzucić pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć na pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerze. Analogicznie postępować z drugą częścią ciasta.

Pierogi z mięsem z rosołu - przepis

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 220 ml wody
  • żółtko
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • mięso z rosołu (kurczak, wołowina, kaczka)
  • ugotowane warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
  • sól, pieprz
  • jajko

Przygotowanie:

  1. Ugotowane mięso zmielić blenderem razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem.
  2. Jeśli farsz jest za suchy, wlać kilka łyżek bulionu. Przyprawić do smaku.
  3. Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę.
  4. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
  5. Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2kxt8f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kxt8f
Więcej tematów