Przepyszne pierogi z mięsem z rosołu. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Idealny rosół gotowany jest na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, które dzięki długiemu gotowaniu się razem z włoszczyzną nabiorą niepowtarzalnego smaku. Szkoda je marnować. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mięsnego farszu, który możesz wykorzystać do pysznych pierogów. Taki farsz będzie wyjątkowo soczysty i smaczny.
Jak zrobić ciasto na pierogi
Podstawowy przepis na pierogi zawiera jedynie mąkę i wodę (w proporcji 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody) oraz przyprawy do smaku.
Można i warto jednak zrobić pierogi z użyciem masła i jajka. Do zrobienia takich pierogów wystarczy pół kilograma mąki (byle nie krupczatki), czubata łyżeczka masła, trochę soli, dwa żółtka i woda.
Na dużą stolnicę lub blat stołu należy wysypać mąkę wymieszaną z solą i tworzymy górkę, pośrodku której robi się dziurkę i wkłada do niej masło. Następnie masło trzeba zalać odrobiną wrzątku i zasypać dziurkę mąką. Po chwili można łączyć składniki, najlepiej za pomocą noża. W następnym kroku do klejącej masy należy wbić dwa żółtka i rozpocząć zagniatanie ciasta - w trakcie można dolewać odrobinę przegotowanej, letniej wody. Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znak, że jest gotowe.
Pierogi, które zawsze się udają
Masę podzielić na dwie części, jedną oprószyć mąką i odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Drugą rozwałkować i wycinać z niej krążki za pomocą szklanki. Na te nakładać farsz w temperaturze pokojowej i zacząć szczelnie lepić. Farszu powinno być dużo. Pusta zostaje tylko ok. pół centymetrowa krawędź, którą się skleja.
Tak przygotowane pierogi wrzucić pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć na pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerze. Analogicznie postępować z drugą częścią ciasta.
Pierogi z mięsem z rosołu - przepis
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 220 ml wody
- żółtko
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- mięso z rosołu (kurczak, wołowina, kaczka)
- ugotowane warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
- sól, pieprz
- jajko
Przygotowanie:
- Ugotowane mięso zmielić blenderem razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem.
- Jeśli farsz jest za suchy, wlać kilka łyżek bulionu. Przyprawić do smaku.
- Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę.
- Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
- Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.