Trwa ładowanie...

Jaki farsz do pierogów? Nie tylko ruskie i z mięsem

Zazwyczaj nadziewamy pierogi mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – cienkie kawałki elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta można nafaszerować rozmaitymi smakołykami i otrzymać potrawę, która wzbudzi powszechny zachwyt. Oto kilka propozycji.

Jaki farsz do pierogów? Nie tylko ruskie i z mięsemŹródło: Getty Images
d3k1g25
d3k1g25

Pierogi z móżdżkiem i ryżem

Jego wygląd i konsystencja mogą niektórych zniechęcić, ale warto pamiętać, że móżdżek (cielęcy lub wieprzowy) był w dawnej kuchni polskiej bardzo cenionym produktem spożywczym. Przede wszystkim ze względu na walory smakowe, o czym przekonamy się przełamując uprzedzenia. Móżdżek może być np. wartościowym składnikiem pysznego farszu do pierogów.

15 dag ryżu jaśminowego zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy, a następnie odcedzamy i odsączamy. Móżdżek (15 dag) oczyszczamy z błon i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej móżdżek, smażymy jeszcze 3-4 minuty, przez cały czas mieszając. Na koniec dodajemy żółtko, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy tym farszem pierogi.

Pierogi z orzechami i kurczakiem

Orzechy włoskie to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, będący m.in. bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających stężenie "złego" cholesterolu LDL (naukowcy dowiedli, że wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom).

Zobacz też: Pierogi, które zawsze się udają

Jak przygotować z nich farsz do pierogów? 10 dag obranych orzechów sparzamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na koniec dodając drobno posiekaną, upieczoną wcześniej pierś z kurczaka (ok. 25 dag), starte orzechy i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i studzimy. Farsz do pierogów gotowy.

d3k1g25

Pierogi z bryndzą

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ruskich, wypełnionych masą z twarogu i ziemniaków. Oczywiście pod warunkiem, że uda nam się zdobyć oryginalną bryndzę wytwarzaną z niepasteryzowanego mleka owiec wypasanych na tatrzańskich łąkach, swój smak i aromat zawdzięczającą m.in. bogactwu porastającej hale roślinności. Obecnie w tym serze dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego, ale jego udział nie powinien przekraczać 40 proc.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Pyszny farsz do pierogów otrzymamy po zmieszaniu bryndzy z ugotowanymi ziemniakami, podsmażoną cebulą i kawałkiem masła.

Pierogi z kaszanką

Jeśli kaszanka wytwarzana jest według klasycznych zasad i tylko z naturalnych składników, czyli kaszy, podrobów, mięsa wieprzowego, krwi oraz przypraw, stanowi specjał nie tylko smaczny, ale również posiadający sporo wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w pierogach – wystarczy obrać ją ze skórki, pokroić na plasterki i usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, aż do uzyskania gładkiej masy, którą doprawiamy majerankiem. Po przestygnięciu nadziewamy nią pierogi.

d3k1g25

Pierogi z papryką

Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona – na targowiskach kusi różnymi kolorami i kształtami. Papryka powinna często gościć w naszej kuchni, ponieważ jest smaczna i wartościowa dla zdrowia. Świetnie sprawdzi się jako baza farszu do pierogów.

Getty Images
Źródło: Getty Images

2-3 papryki opłukujemy, czyścimy, mielimy w maszynce lub kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym przesmażamy na maśle. Po przestudzeniu łączymy z dwoma żółtkami, startym serem żółtym (ok. 10 dag), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

d3k1g25

Pierogi z fasolą i wątróbką

Połączenie tych produktów wydaje się trochę dziwne, ale efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Fasolę perłową (15 dag) opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny, a później gotujemy i odcedzamy. Wątróbkę drobiową (20 dag) obieramy z błon, większe kawałki kroimy na pół i smażymy. Na koniec mielimy ją w maszynce z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy fasolę, jajko i solidną porcję startego sera żółtego, doprawiamy solą i pieprzem. Oryginalny farsz do pierogów gotowy.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Pierogi z serem pleśniowym

Sery, podczas wyrobu których wykorzystuje się szlachetną pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium, można stosować w kuchni na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzą się jako składnik farszu do pierogów, na przykład w towarzystwie szpinaku, którego świeże liście myjemy i siekamy, a następnie podsmażamy na maśle z 2-3 ząbkami rozgniecionego czosnku. Na koniec dodajemy kawałek sera pleśniowego i jeszcze chwilę smażymy, aż zacznie się rozpuszczać. Przyprawiamy pieprzem. Po przestudzeniu takim farszem nadziewamy pierogi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3k1g25
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3k1g25
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj