Jaki farsz do pierogów? Nie tylko ruskie i z mięsem

Zazwyczaj nadziewamy pierogi mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – cienkie kawałki elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta można nafaszerować rozmaitymi smakołykami i otrzymać potrawę, która wzbudzi powszechny zachwyt. Oto kilka propozycji.

Farsz do pierogów
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pierogi z móżdżkiem i ryżem

Jego wygląd i konsystencja mogą niektórych zniechęcić, ale warto pamiętać, że móżdżek (cielęcy lub wieprzowy) był w dawnej kuchni polskiej bardzo cenionym produktem spożywczym. Przede wszystkim ze względu na walory smakowe, o czym przekonamy się przełamując uprzedzenia. Móżdżek może być np. wartościowym składnikiem pysznego farszu do pierogów.

15 dag ryżu jaśminowego zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy, a następnie odcedzamy i odsączamy. Móżdżek (15 dag) oczyszczamy z błon i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej móżdżek, smażymy jeszcze 3-4 minuty, przez cały czas mieszając. Na koniec dodajemy żółtko, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy tym farszem pierogi.

Pierogi z orzechami i kurczakiem

Orzechy włoskie to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, będący m.in. bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających stężenie "złego" cholesterolu LDL (naukowcy dowiedli, że wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom).

Zobacz też: Pierogi, które zawsze się udają

Jak przygotować z nich farsz do pierogów? 10 dag obranych orzechów sparzamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na koniec dodając drobno posiekaną, upieczoną wcześniej pierś z kurczaka (ok. 25 dag), starte orzechy i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i studzimy. Farsz do pierogów gotowy.

Pierogi z bryndzą

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ruskich, wypełnionych masą z twarogu i ziemniaków. Oczywiście pod warunkiem, że uda nam się zdobyć oryginalną bryndzę wytwarzaną z niepasteryzowanego mleka owiec wypasanych na tatrzańskich łąkach, swój smak i aromat zawdzięczającą m.in. bogactwu porastającej hale roślinności. Obecnie w tym serze dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego, ale jego udział nie powinien przekraczać 40 proc.

Obraz
© Getty Images

Pyszny farsz do pierogów otrzymamy po zmieszaniu bryndzy z ugotowanymi ziemniakami, podsmażoną cebulą i kawałkiem masła.

Pierogi z kaszanką

Jeśli kaszanka wytwarzana jest według klasycznych zasad i tylko z naturalnych składników, czyli kaszy, podrobów, mięsa wieprzowego, krwi oraz przypraw, stanowi specjał nie tylko smaczny, ale również posiadający sporo wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w pierogach – wystarczy obrać ją ze skórki, pokroić na plasterki i usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, aż do uzyskania gładkiej masy, którą doprawiamy majerankiem. Po przestygnięciu nadziewamy nią pierogi.

Pierogi z papryką

Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona – na targowiskach kusi różnymi kolorami i kształtami. Papryka powinna często gościć w naszej kuchni, ponieważ jest smaczna i wartościowa dla zdrowia. Świetnie sprawdzi się jako baza farszu do pierogów.

Obraz
© Getty Images

2-3 papryki opłukujemy, czyścimy, mielimy w maszynce lub kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym przesmażamy na maśle. Po przestudzeniu łączymy z dwoma żółtkami, startym serem żółtym (ok. 10 dag), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Pierogi z fasolą i wątróbką

Połączenie tych produktów wydaje się trochę dziwne, ale efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Fasolę perłową (15 dag) opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny, a później gotujemy i odcedzamy. Wątróbkę drobiową (20 dag) obieramy z błon, większe kawałki kroimy na pół i smażymy. Na koniec mielimy ją w maszynce z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy fasolę, jajko i solidną porcję startego sera żółtego, doprawiamy solą i pieprzem. Oryginalny farsz do pierogów gotowy.

Obraz
© Getty Images

Pierogi z serem pleśniowym

Sery, podczas wyrobu których wykorzystuje się szlachetną pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium, można stosować w kuchni na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzą się jako składnik farszu do pierogów, na przykład w towarzystwie szpinaku, którego świeże liście myjemy i siekamy, a następnie podsmażamy na maśle z 2-3 ząbkami rozgniecionego czosnku. Na koniec dodajemy kawałek sera pleśniowego i jeszcze chwilę smażymy, aż zacznie się rozpuszczać. Przyprawiamy pieprzem. Po przestudzeniu takim farszem nadziewamy pierogi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia