Jaki farsz do pierogów? Nie tylko ruskie i z mięsem

Zazwyczaj nadziewamy pierogi mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – cienkie kawałki elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta można nafaszerować rozmaitymi smakołykami i otrzymać potrawę, która wzbudzi powszechny zachwyt. Oto kilka propozycji.

Farsz do pierogów
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pierogi z móżdżkiem i ryżem

Jego wygląd i konsystencja mogą niektórych zniechęcić, ale warto pamiętać, że móżdżek (cielęcy lub wieprzowy) był w dawnej kuchni polskiej bardzo cenionym produktem spożywczym. Przede wszystkim ze względu na walory smakowe, o czym przekonamy się przełamując uprzedzenia. Móżdżek może być np. wartościowym składnikiem pysznego farszu do pierogów.

15 dag ryżu jaśminowego zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy, a następnie odcedzamy i odsączamy. Móżdżek (15 dag) oczyszczamy z błon i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej móżdżek, smażymy jeszcze 3-4 minuty, przez cały czas mieszając. Na koniec dodajemy żółtko, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy tym farszem pierogi.

Pierogi z orzechami i kurczakiem

Orzechy włoskie to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, będący m.in. bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających stężenie "złego" cholesterolu LDL (naukowcy dowiedli, że wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom).

Zobacz też: Pierogi, które zawsze się udają

Jak przygotować z nich farsz do pierogów? 10 dag obranych orzechów sparzamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na koniec dodając drobno posiekaną, upieczoną wcześniej pierś z kurczaka (ok. 25 dag), starte orzechy i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i studzimy. Farsz do pierogów gotowy.

Pierogi z bryndzą

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ruskich, wypełnionych masą z twarogu i ziemniaków. Oczywiście pod warunkiem, że uda nam się zdobyć oryginalną bryndzę wytwarzaną z niepasteryzowanego mleka owiec wypasanych na tatrzańskich łąkach, swój smak i aromat zawdzięczającą m.in. bogactwu porastającej hale roślinności. Obecnie w tym serze dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego, ale jego udział nie powinien przekraczać 40 proc.

Obraz
© Getty Images

Pyszny farsz do pierogów otrzymamy po zmieszaniu bryndzy z ugotowanymi ziemniakami, podsmażoną cebulą i kawałkiem masła.

Pierogi z kaszanką

Jeśli kaszanka wytwarzana jest według klasycznych zasad i tylko z naturalnych składników, czyli kaszy, podrobów, mięsa wieprzowego, krwi oraz przypraw, stanowi specjał nie tylko smaczny, ale również posiadający sporo wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w pierogach – wystarczy obrać ją ze skórki, pokroić na plasterki i usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, aż do uzyskania gładkiej masy, którą doprawiamy majerankiem. Po przestygnięciu nadziewamy nią pierogi.

Pierogi z papryką

Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona – na targowiskach kusi różnymi kolorami i kształtami. Papryka powinna często gościć w naszej kuchni, ponieważ jest smaczna i wartościowa dla zdrowia. Świetnie sprawdzi się jako baza farszu do pierogów.

Obraz
© Getty Images

2-3 papryki opłukujemy, czyścimy, mielimy w maszynce lub kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym przesmażamy na maśle. Po przestudzeniu łączymy z dwoma żółtkami, startym serem żółtym (ok. 10 dag), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Pierogi z fasolą i wątróbką

Połączenie tych produktów wydaje się trochę dziwne, ale efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Fasolę perłową (15 dag) opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny, a później gotujemy i odcedzamy. Wątróbkę drobiową (20 dag) obieramy z błon, większe kawałki kroimy na pół i smażymy. Na koniec mielimy ją w maszynce z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy fasolę, jajko i solidną porcję startego sera żółtego, doprawiamy solą i pieprzem. Oryginalny farsz do pierogów gotowy.

Obraz
© Getty Images

Pierogi z serem pleśniowym

Sery, podczas wyrobu których wykorzystuje się szlachetną pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium, można stosować w kuchni na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzą się jako składnik farszu do pierogów, na przykład w towarzystwie szpinaku, którego świeże liście myjemy i siekamy, a następnie podsmażamy na maśle z 2-3 ząbkami rozgniecionego czosnku. Na koniec dodajemy kawałek sera pleśniowego i jeszcze chwilę smażymy, aż zacznie się rozpuszczać. Przyprawiamy pieprzem. Po przestudzeniu takim farszem nadziewamy pierogi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości