Jaki farsz do pierogów? Nie tylko ruskie i z mięsem
Zazwyczaj nadziewamy pierogi mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – cienkie kawałki elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta można nafaszerować rozmaitymi smakołykami i otrzymać potrawę, która wzbudzi powszechny zachwyt. Oto kilka propozycji.
Pierogi z móżdżkiem i ryżem
Jego wygląd i konsystencja mogą niektórych zniechęcić, ale warto pamiętać, że móżdżek (cielęcy lub wieprzowy) był w dawnej kuchni polskiej bardzo cenionym produktem spożywczym. Przede wszystkim ze względu na walory smakowe, o czym przekonamy się przełamując uprzedzenia. Móżdżek może być np. wartościowym składnikiem pysznego farszu do pierogów.
15 dag ryżu jaśminowego zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy, a następnie odcedzamy i odsączamy. Móżdżek (15 dag) oczyszczamy z błon i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej móżdżek, smażymy jeszcze 3-4 minuty, przez cały czas mieszając. Na koniec dodajemy żółtko, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy tym farszem pierogi.
Pierogi z orzechami i kurczakiem
Orzechy włoskie to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, będący m.in. bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających stężenie "złego" cholesterolu LDL (naukowcy dowiedli, że wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom).
Zobacz też: Pierogi, które zawsze się udają
Jak przygotować z nich farsz do pierogów? 10 dag obranych orzechów sparzamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na koniec dodając drobno posiekaną, upieczoną wcześniej pierś z kurczaka (ok. 25 dag), starte orzechy i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i studzimy. Farsz do pierogów gotowy.
Pierogi z bryndzą
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ruskich, wypełnionych masą z twarogu i ziemniaków. Oczywiście pod warunkiem, że uda nam się zdobyć oryginalną bryndzę wytwarzaną z niepasteryzowanego mleka owiec wypasanych na tatrzańskich łąkach, swój smak i aromat zawdzięczającą m.in. bogactwu porastającej hale roślinności. Obecnie w tym serze dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego, ale jego udział nie powinien przekraczać 40 proc.
Pyszny farsz do pierogów otrzymamy po zmieszaniu bryndzy z ugotowanymi ziemniakami, podsmażoną cebulą i kawałkiem masła.
Pierogi z kaszanką
Jeśli kaszanka wytwarzana jest według klasycznych zasad i tylko z naturalnych składników, czyli kaszy, podrobów, mięsa wieprzowego, krwi oraz przypraw, stanowi specjał nie tylko smaczny, ale również posiadający sporo wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w pierogach – wystarczy obrać ją ze skórki, pokroić na plasterki i usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, aż do uzyskania gładkiej masy, którą doprawiamy majerankiem. Po przestygnięciu nadziewamy nią pierogi.
Pierogi z papryką
Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona – na targowiskach kusi różnymi kolorami i kształtami. Papryka powinna często gościć w naszej kuchni, ponieważ jest smaczna i wartościowa dla zdrowia. Świetnie sprawdzi się jako baza farszu do pierogów.
2-3 papryki opłukujemy, czyścimy, mielimy w maszynce lub kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym przesmażamy na maśle. Po przestudzeniu łączymy z dwoma żółtkami, startym serem żółtym (ok. 10 dag), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pierogi z fasolą i wątróbką
Połączenie tych produktów wydaje się trochę dziwne, ale efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Fasolę perłową (15 dag) opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny, a później gotujemy i odcedzamy. Wątróbkę drobiową (20 dag) obieramy z błon, większe kawałki kroimy na pół i smażymy. Na koniec mielimy ją w maszynce z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy fasolę, jajko i solidną porcję startego sera żółtego, doprawiamy solą i pieprzem. Oryginalny farsz do pierogów gotowy.
Pierogi z serem pleśniowym
Sery, podczas wyrobu których wykorzystuje się szlachetną pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium, można stosować w kuchni na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzą się jako składnik farszu do pierogów, na przykład w towarzystwie szpinaku, którego świeże liście myjemy i siekamy, a następnie podsmażamy na maśle z 2-3 ząbkami rozgniecionego czosnku. Na koniec dodajemy kawałek sera pleśniowego i jeszcze chwilę smażymy, aż zacznie się rozpuszczać. Przyprawiamy pieprzem. Po przestudzeniu takim farszem nadziewamy pierogi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl