Przepisy na dania z kiszonek
Kiszenie to najzdrowszy i chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Witaminy i minerały w nich zwarte wspierają naszą odporność o zimowej porze. Polega na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w owocach czy warzywach w kwas mlekowy. W Polsce najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę. W Japonii popularne są kiszone śliwki, a na Ukrainie jabłka czy gruszki.
Kiszenie to najzdrowszy i chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Witaminy i minerały w nich zwarte wspierają naszą odporność w zimowej porze. Kiszenie polega na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w owocach czy warzywach w kwas mlekowy. W Polsce najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę. W Japonii popularne są kiszone śliwki, a na Ukrainie jabłka czy gruszki.
Piotr Kucharski zaprezentował przepis na kiszone cytryny. Do czego mogą się przydać? Zobaczcie również jego propozycje na gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaka z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.
Przepis na sałatkę z pęczaka z salsą z kiszonych cytryn.
Składniki:
3 marchewki,3 gruszki,1 mały koper włoski,oliwa z oliwek,1 papryczka chilli, 1 kiszona cytryna, 1 pęczek natki pietruszki, 250 g pęczaku, 200 g fety, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na trzy części. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 20 minut. W tym czasie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy pęczak. Do marchewek dołożyć gruszki pokrojone na ćwiartki i piec razem kolejne 10 minut. W tym czasie koper włoski pokroić na cienkie paski, cytrynę również pokroić w paseczki, chili i natkę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dolać solidny chlust oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną marchewkę oraz gruszkę wymieszać z ugotowanym i odcedzonym pęczakiem. Całość posypać pokruszoną fetą i polać salsą.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016