Przepisy na dania z kiszonek

Kiszenie to najzdrowszy i chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Witaminy i minerały w nich zwarte wspierają naszą odporność o zimowej porze. Polega na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w owocach czy warzywach w kwas mlekowy. W Polsce najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę. W Japonii popularne są kiszone śliwki, a na Ukrainie jabłka czy gruszki.

Kiszenie to najzdrowszy i chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Witaminy i minerały w nich zwarte wspierają naszą odporność w zimowej porze. Kiszenie polega na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w owocach czy warzywach w kwas mlekowy. W Polsce najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę. W Japonii popularne są kiszone śliwki, a na Ukrainie jabłka czy gruszki.

Piotr Kucharski zaprezentował przepis na kiszone cytryny. Do czego mogą się przydać? Zobaczcie również jego propozycje na gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaka z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Przepis na sałatkę z pęczaka z salsą z kiszonych cytryn.

Składniki:

3 marchewki,3 gruszki,1 mały koper włoski,oliwa z oliwek,1 papryczka chilli, 1 kiszona cytryna, 1 pęczek natki pietruszki, 250 g pęczaku, 200 g fety, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na trzy części. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 20 minut. W tym czasie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy pęczak. Do marchewek dołożyć gruszki pokrojone na ćwiartki i piec razem kolejne 10 minut. W tym czasie koper włoski pokroić na cienkie paski, cytrynę również pokroić w paseczki, chili i natkę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dolać solidny chlust oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną marchewkę oraz gruszkę wymieszać z ugotowanym i odcedzonym pęczakiem. Całość posypać pokruszoną fetą i polać salsą.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy