Przepisy na dania z kiszonek

Kiszenie to najzdrowszy i chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Witaminy i minerały w nich zwarte wspierają naszą odporność o zimowej porze. Polega na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w owocach czy warzywach w kwas mlekowy. W Polsce najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę. W Japonii popularne są kiszone śliwki, a na Ukrainie jabłka czy gruszki.

Kiszenie to najzdrowszy i chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Witaminy i minerały w nich zwarte wspierają naszą odporność w zimowej porze. Kiszenie polega na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w owocach czy warzywach w kwas mlekowy. W Polsce najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę. W Japonii popularne są kiszone śliwki, a na Ukrainie jabłka czy gruszki.

Piotr Kucharski zaprezentował przepis na kiszone cytryny. Do czego mogą się przydać? Zobaczcie również jego propozycje na gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaka z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Przepis na sałatkę z pęczaka z salsą z kiszonych cytryn.

Składniki:

3 marchewki,3 gruszki,1 mały koper włoski,oliwa z oliwek,1 papryczka chilli, 1 kiszona cytryna, 1 pęczek natki pietruszki, 250 g pęczaku, 200 g fety, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na trzy części. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 20 minut. W tym czasie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy pęczak. Do marchewek dołożyć gruszki pokrojone na ćwiartki i piec razem kolejne 10 minut. W tym czasie koper włoski pokroić na cienkie paski, cytrynę również pokroić w paseczki, chili i natkę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dolać solidny chlust oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną marchewkę oraz gruszkę wymieszać z ugotowanym i odcedzonym pęczakiem. Całość posypać pokruszoną fetą i polać salsą.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca