Sekretem jest czas gotowania. Przepis na esencjonalny rosół z bażanta
Rosół z bażanta jest wyjątkowo esencjonalny i doskonale rozgrzewa. Możemy podać go klasycznie - z makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Zanim przystąpimy do gotowania, bażant musi skruszeć. Specjaliści radzą, by w tym celu odłożyć go na 2-3 miesiące do zamrażalnika. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednio długi czas gotowania. Podobno rekordziści gotują rosół z bażanta nawet przez 10 godzin!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą, osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę.
- Miękkie mięso wyjąć z naczynia i usunąć włoszczyznę.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, włożyć do rosołu, chwilę pogotować i doprawić.
- Przed podaniem wsypać posiekaną natkę. Podawać z makaronem lub ziemniakami z wody.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl