Bakłażany w kuchni. Tego o nich nie wiedzieliście
Bakłażan, inaczej zwany również oberżyną, psianką podłużną czy bakmanem, to warzywo, które latem bezsprzecznie powinno znaleźć się na naszych stołach. Przez wielu uważane jest za afrodyzjak i określane jako "gruszka miłości". Na straganach i sklepowych półkach najczęściej można spotkać bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść ten produkt i jak go serwować.
Bakłażan - ile ma kalorii?
Bakłażan, zwany oberżyną, zawiera jedynie 20 kalorii w 100 gramach. Jest źródłem błonnika, minerałów (potas, magnez, wapń, fosfor) oraz witamin (A, C, B). Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy.
Bakłażan - jak wybrać?
Wybierajmy okazy o błyszczącej, jędrnej, dobrze wybarwionej skórce, bez plam. Miąższ powinien być kremowo-biały, kremowy, gęsty, a nasiona drobne. Po przyniesieniu do domu możemy je przechowywać w lodówce do sześciu dni w chłodnym i przewiewnym miejscu. Nie owijajmy ich w folię i nie zamykajmy w szczelnych pojemnikach. Najlepiej owinąć je w papier. Bakłażany można także konserwować w ziołowej oliwie lub pokroić w plastry i zamrozić.
Właściwości bakłażana
Bakłażan - jak jeść?
Bakłażanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawierają solaninę, która jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Po poddaniu warzyw obróbce termicznej staje się nieszkodliwa. Wiele osób narzeka jednak, że bakłażany są gorzkie. Jest na to prosty sposób. Wystarczy posolić miąższ pokrojonego w plastry lub na pół bakłażana i odłożyć na kilka minut. W tym czasie na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne kropelki, które "wyciągną" nieprzyjemny posmak i wystarczy je delikatnie usunąć za pomocą ręcznika papierowego lub spłukać.
Bakłażany chłoną tłuszcz jak gąbka, dlatego przed smażeniem smarujemy plastry z obu stron oliwą, a następnie kładziemy je na rozgrzanej suchej patelni. Nadają się także do zapiekania, grillowania, duszenia i gotowania.
Solo są dość neutralne w smaku i mało aromatyczne, dlatego świetnie komponują się z wyrazistymi dodatkami – pomidorami – suszonymi i świeżymi, serami, kaparami, czosnkiem, cebulą, ziołami. Bakłażan jest obowiązkowym składnikiem greckiej mussaki oraz francuskiego ratatouille. Sporządza się z niego także pyszne pasty i dipy. Ze względu na delikatny smak, nadaje się także do słodkich wypieków.
Bakłażan - czy trzeba obierać?
Charakterystyczna, ciemnofioletowa skórka bakłażana skrywa w sobie przeciwutleniacz o nazwie nasunin. Substancja ta chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które wywołują choroby i wpływają na procesy starzenia. Młodych bakłażanów nie należy obierać ze skórki. Starsze natomiast można obrać cieniutko za pomocą obieraczki do warzyw lub zdjąć skórę po upieczeniu.
Bakłażan zapiekany - przepis
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 ugotowane średnie ziemniaki
- 40 g suszonych pomidorów w oliwie + łyżka oliwy ze słoiczka
- 1/2 małej cukinii, ser kozi (opcjonalnie)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oregano, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i posolić. Odstawić na kilka minut, a następnie opłukać i grillować 5-7 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażyć na oliwie cukinię, dodać ziemniaki i suszone pomidory. Doprawić oregano, solą i pieprzem.
- Bakłażany wyłożyć na talerz i wypełnić farszem. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i drobno posiekany ser kozi (opcjonalnie).
- Całość można dodatkowo podpiec, aby ser się rozpuścił lub od razu podawać.