Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego
Kto z nas nie lubi zjeść jeszcze gorącego chleba z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem? Do tego odrobina masła i można znaleźć się w kulinarnym niebie. Dlatego serdecznie zapraszam Cię do zrobienia tego pysznego i dziecinnie łatwego chleba. Ten przepis jest najpopularniejszą recepturą na moim blogu. Dlatego zdecydowałam się go umieścić również w książce. A jeśli jakimś cudem nie zdołasz zjeść całego bochenka, to nie martwe się. W tej książce jest cały rozdział z inspiracjami na wykorzystanie nadmiarowego chleba.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 750 g mąki pszennej typ 650
- 2 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- pół łyżeczki cukru lub miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- odrobina wody lub mleka do posmarowania chleba
- mąka lub mak po pospania bochenka
Przepis
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rękoma zagnieć je w misce, w której leżakowało.
- Następnie odstaw naczynie z ciastem chlebowym na blat kuchenny na 20-30 minut.
- W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220 st. C.
- Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!), posmaruj mlekiem, posyp mąką i szybko przykryj pokrywką. Piecz przez ok. 35 minut w 220 st. C.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz przez 20-25 minut.
- Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, ostrożnie je odwróć, aby chleb z niego "wypadł". Bochenek odstaw na kratkę do wystygnięcia.
Przepis
Rada: nie smaruj niczym naczynia żaroodpornego przed włożeniem do niego ciasta chlebowego. Nie ma takiej potrzeby, ponieważ pochleb i tak się do niego nie przyklei. Bardzo ważne jest, aby naczynie było z pokrywką.