WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego

Kto z nas nie lubi zjeść jeszcze gorącego chleba z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem? Do tego odrobina masła i można znaleźć się w kulinarnym niebie. Dlatego serdecznie zapraszam Cię do zrobienia tego pysznego i dziecinnie łatwego chleba. Ten przepis jest najpopularniejszą recepturą na moim blogu. Dlatego zdecydowałam się go umieścić również w książce. A jeśli jakimś cudem nie zdołasz zjeść całego bochenka, to nie martwe się. W tej książce jest cały rozdział z inspiracjami na wykorzystanie nadmiarowego chleba.

Chleb z naczynia żaroodpornegoChleb z naczynia żaroodpornego
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 750 g mąki pszennej typ 650
  • 2 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • pół łyżeczki cukru lub miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina wody lub mleka do posmarowania chleba
  • mąka lub mak po pospania bochenka

Przepis

  • Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rękoma zagnieć je w misce, w której leżakowało.
  • Następnie odstaw naczynie z ciastem chlebowym na blat kuchenny na 20-30 minut.
  • W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220 st. C.
  • Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!), posmaruj mlekiem, posyp mąką i szybko przykryj pokrywką. Piecz przez ok. 35 minut w 220 st. C.
  • Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz przez 20-25 minut.
  • Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, ostrożnie je odwróć, aby chleb z niego "wypadł". Bochenek odstaw na kratkę do wystygnięcia.

Przepis

Rada: nie smaruj niczym naczynia żaroodpornego przed włożeniem do niego ciasta chlebowego. Nie ma takiej potrzeby, ponieważ pochleb i tak się do niego nie przyklei. Bardzo ważne jest, aby naczynie było z pokrywką.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika