Trwa ładowanie...

Przepis na bułeczki codzienne wg przepisu z 1895 roku

Pulchne, mięciutkie i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze cieplutkie. Jednak nie zawsze mamy czas, by wyskoczyć rano do piekarni po świeże pieczywo. Dlatego alternatywą będzie upieczenie bułeczek samodzielnie. Wbrew pozorom ich przygotowanie jest naprawdę łatwe. Zobaczcie przepis Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

d3m0jtr
d3m0jtr

Pulchne, mięciutkie i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze cieplutkie. Jednak nie zawsze mamy czas, by wyskoczyć rano do piekarni po świeże pieczywo, dlatego alternatywą jest upieczenie bułek samodzielnie. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Zobaczcie przepis Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki

400 g mąki
10 g drożdży
240 ml mleka
20 g roztopionego masła
20 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozczyniam ciepłym mlekiem. Do rozczynu dodajemy cukier i mieszamy. Masę zostawiam w cieple na 20 minut.
  2. Przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy. Następnie dodajemy sól, masło i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od rąk.
  3. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i nacinamy je nożem, nakreślając znak X. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy bułki pod przykryciem na kolejne 10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
  5. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
d3m0jtr
d3m0jtr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m0jtr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj