Przepis na bułeczki codzienne wg przepisu z 1895 roku
Pulchne, mięciutkie i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze cieplutkie. Jednak nie zawsze mamy czas, by wyskoczyć rano do piekarni po świeże pieczywo. Dlatego alternatywą będzie upieczenie bułeczek samodzielnie. Wbrew pozorom ich przygotowanie jest naprawdę łatwe. Zobaczcie przepis Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".
Pulchne, mięciutkie i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze cieplutkie. Jednak nie zawsze mamy czas, by wyskoczyć rano do piekarni po świeże pieczywo, dlatego alternatywą jest upieczenie bułek samodzielnie. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Zobaczcie przepis Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".
Składniki
400 g mąki
10 g drożdży
240 ml mleka
20 g roztopionego masła
20 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
- Drożdże rozczyniam ciepłym mlekiem. Do rozczynu dodajemy cukier i mieszamy. Masę zostawiam w cieple na 20 minut.
- Przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy. Następnie dodajemy sól, masło i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od rąk.
- Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i nacinamy je nożem, nakreślając znak X. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy bułki pod przykryciem na kolejne 10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
- Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.