Przepis na bułeczki codzienne wg przepisu z 1895 roku

Pulchne, mięciutkie i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze cieplutkie. Jednak nie zawsze mamy czas, by wyskoczyć rano do piekarni po świeże pieczywo. Dlatego alternatywą będzie upieczenie bułeczek samodzielnie. Wbrew pozorom ich przygotowanie jest naprawdę łatwe. Zobaczcie przepis Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Pulchne, mięciutkie i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze cieplutkie. Jednak nie zawsze mamy czas, by wyskoczyć rano do piekarni po świeże pieczywo, dlatego alternatywą jest upieczenie bułek samodzielnie. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Zobaczcie przepis Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki

400 g mąki
10 g drożdży
240 ml mleka
20 g roztopionego masła
20 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozczyniam ciepłym mlekiem. Do rozczynu dodajemy cukier i mieszamy. Masę zostawiam w cieple na 20 minut.
  2. Przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy. Następnie dodajemy sól, masło i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od rąk.
  3. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i nacinamy je nożem, nakreślając znak X. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy bułki pod przykryciem na kolejne 10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
  5. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce