Przepis na aromatyczne grzane wino. Idealne na zimę
Boże Narodzenie to zapach choinki, świątecznych dań i... intensywnego, korzennego grzańca. Jak go zrobić prawidłowo? Zdradzamy sprawdzony przepis.
Bazą jest butelka czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem pół szklanki miodu lub cukru. Resztę stanowią przyprawy, które dodajemy według własnych upodobań.
Do wyboru mamy goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, wanilię, a nawet kminek czy anyż. Skandynawski glogg sporządza się z dodatkiem migdałów.
Warto dodać też czarny pieprz, który sprawi, że grzaniec będzie ostrzejszy. Można wykorzystać też skórkę pomarańczową lub cytrynową. Przygotowanie jest proste - wino wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, podgrzewamy pod przykryciem uważając, by nie zagotować. Podajemy na gorąco w szklaneczkach z plasterkiem pomarańczy lub cytryny.