Trwa ładowanie...

Przepis na aromatyczne grzane wino. Idealne na zimę

Boże Narodzenie to zapach choinki, świątecznych dań i... intensywnego, korzennego grzańca. Jak go zrobić prawidłowo? Zdradzamy sprawdzony przepis.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Przepis na aromatyczne grzane wino. Idealne na zimęŹródło: 123RF.COM
d9vpveo
d9vpveo

Bazą jest butelka czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem pół szklanki miodu lub cukru. Resztę stanowią przyprawy, które dodajemy według własnych upodobań.

Do wyboru mamy goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, wanilię, a nawet kminek czy anyż. Skandynawski glogg sporządza się z dodatkiem migdałów.

Warto dodać też czarny pieprz, który sprawi, że grzaniec będzie ostrzejszy. Można wykorzystać też skórkę pomarańczową lub cytrynową. Przygotowanie jest proste - wino wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, podgrzewamy pod przykryciem uważając, by nie zagotować. Podajemy na gorąco w szklaneczkach z plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d9vpveo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9vpveo
Więcej tematów