Przekąski, które zrobiły światową karierę. Sprawdź, gdzie możesz ich spróbować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 8Savory pie z Australii

Obraz
© 123RF.COM

Podróżując po świecie, próbujemy nowych smaków. Odkrywamy lokalną kuchnię i tradycyjne przysmaki. Zobaczcie, jakie przekąski i słodkości zrobiły światową karierę. Wrażenia kulinarne zostają w pamięci na długo. Po powrocie do domu lubimy przypominać sobie te wspaniałe zapachy i smaki. Opowiadamy o nich i próbujemy je odtwarzać w swojej kuchni.

Przekąska o brytyjskim rodowodzie. Z zewnątrz przypomina tradycyjny placek z owocami. Jednak kiedy go przekroimy, możemy być zaskoczeni. Pod warstwą ciasta kryje się aromatyczny mięsny lub warzywny farsz. Wariacji jest wiele – znajdziemy pie z wołowiną, kurczakiem, serem, szpinakiem, grzybami, gęstym gulaszem. Jeśli więc planujecie wyjazd do Australii, spróbujcie koniecznie!

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 8Smorrebrod z Danii

Obraz
© 123RF.COM

W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe przekąski, do przygotowania, których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem, a na wierzchu układa się w fantazyjny sposób pozostałe składniki. Chleb, który stanowi podstawę duńskich kanapek, jest ciemny, wilgotny i ma kwaskowaty smak.

/ 8Alfajores z Argentyny

Obraz
© 123RF.COM

Niewielkie ciasteczka z mąki kukurydzianej, przełożone masą z kondensowanego mleka to przekąska charakterystyczna dla wielu krajów Ameryki Łacińskiej. Pochodzą najprawdopodobniej z Hiszpanii, jednak najbardziej rozpowszechnione są w Argentynie. Uchodzą tam za narodową specjalność. Mają delikatny maślany smak. Podaje się je posypane cukrem pudrem, a brzegi obtoczona w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.

/ 8Donut ze Stanów Zjednoczonych

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjną przekąską ze Stanów Zjednoczonych wcale nie jest burger z frytkami a donut. Na pewno kojarzycie sceny z amerykańskich filmów, w których policjanci objadają się pączkami z dziurką. Smaży je w głębokim tłuszczu tak jak nasze pączki. Mogą być oblane czekoladą lub kolorowym lukrem. Do tego orzeszki, posypki, wiórki kokosowe i... tysiące kalorii.

/ 8Pierogi z Polski

Obraz
© 123RF.COM

W zestawieniu najpopularniejszych przekąsek nie może zabraknąć polskiego akcentu. Pierogis, bo tak się o nich mówi na świecie, zrobiły międzynarodową karierę. Nic dziwnego – są pyszne! W cienkim cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera. Najlepiej smakują następnego dnia odgrzane na patelni.

/ 8Ceviche z Peru

Obraz
© 123RF.COM

Ceviche można porównać do tatara. Surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Pod wpływem kwaśnego sosu ryba się "gotuje". Ceviche podaje się z różnymi dodatkami, np. awokado lub słodkimi ziemniakami.

/ 8Suppli z Włoch

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli znudzi wam się pizza i makaron, spróbujcie suppli. Są to ryżowe kulki nadziane mozzarellą. Bazą jest risotto. Po wystudzeniu formuje się z niego kulki wielkości mandarynki i nadziewa farszem. Kulki panierujemy w jajku i bułce tartej. Potem smażymy je w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Przygotowanie tej przekąski nie jest trudne, a sukces gwarantowany.

/ 8Lahmacun z Turcji

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Poznajcie lahmacun. To danie określa się mianem tureckiej pizzy, jednak w rzeczywistości niewiele ma wspólnego z włoskim przysmakiem. Na chrupiącym cienkim placku znajduje się aromatyczny farsz z mielonego mięsa i warzyw, doprawiony specjalną mieszanką przypraw. Lahmacun podaje się najczęściej z sałatką i dużą ilością płatków pikantnej papryki.

Wybrane dla Ciebie

Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy