Przekąski, które zrobiły światową karierę. Sprawdź, gdzie możesz ich spróbować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 8Savory pie z Australii

Obraz
© 123RF.COM

Podróżując po świecie, próbujemy nowych smaków. Odkrywamy lokalną kuchnię i tradycyjne przysmaki. Zobaczcie, jakie przekąski i słodkości zrobiły światową karierę. Wrażenia kulinarne zostają w pamięci na długo. Po powrocie do domu lubimy przypominać sobie te wspaniałe zapachy i smaki. Opowiadamy o nich i próbujemy je odtwarzać w swojej kuchni.

Przekąska o brytyjskim rodowodzie. Z zewnątrz przypomina tradycyjny placek z owocami. Jednak kiedy go przekroimy, możemy być zaskoczeni. Pod warstwą ciasta kryje się aromatyczny mięsny lub warzywny farsz. Wariacji jest wiele – znajdziemy pie z wołowiną, kurczakiem, serem, szpinakiem, grzybami, gęstym gulaszem. Jeśli więc planujecie wyjazd do Australii, spróbujcie koniecznie!

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 8Smorrebrod z Danii

Obraz
© 123RF.COM

W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe przekąski, do przygotowania, których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem, a na wierzchu układa się w fantazyjny sposób pozostałe składniki. Chleb, który stanowi podstawę duńskich kanapek, jest ciemny, wilgotny i ma kwaskowaty smak.

/ 8Alfajores z Argentyny

Obraz
© 123RF.COM

Niewielkie ciasteczka z mąki kukurydzianej, przełożone masą z kondensowanego mleka to przekąska charakterystyczna dla wielu krajów Ameryki Łacińskiej. Pochodzą najprawdopodobniej z Hiszpanii, jednak najbardziej rozpowszechnione są w Argentynie. Uchodzą tam za narodową specjalność. Mają delikatny maślany smak. Podaje się je posypane cukrem pudrem, a brzegi obtoczona w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.

/ 8Donut ze Stanów Zjednoczonych

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjną przekąską ze Stanów Zjednoczonych wcale nie jest burger z frytkami a donut. Na pewno kojarzycie sceny z amerykańskich filmów, w których policjanci objadają się pączkami z dziurką. Smaży je w głębokim tłuszczu tak jak nasze pączki. Mogą być oblane czekoladą lub kolorowym lukrem. Do tego orzeszki, posypki, wiórki kokosowe i... tysiące kalorii.

/ 8Pierogi z Polski

Obraz
© 123RF.COM

W zestawieniu najpopularniejszych przekąsek nie może zabraknąć polskiego akcentu. Pierogis, bo tak się o nich mówi na świecie, zrobiły międzynarodową karierę. Nic dziwnego – są pyszne! W cienkim cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera. Najlepiej smakują następnego dnia odgrzane na patelni.

/ 8Ceviche z Peru

Obraz
© 123RF.COM

Ceviche można porównać do tatara. Surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Pod wpływem kwaśnego sosu ryba się "gotuje". Ceviche podaje się z różnymi dodatkami, np. awokado lub słodkimi ziemniakami.

/ 8Suppli z Włoch

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli znudzi wam się pizza i makaron, spróbujcie suppli. Są to ryżowe kulki nadziane mozzarellą. Bazą jest risotto. Po wystudzeniu formuje się z niego kulki wielkości mandarynki i nadziewa farszem. Kulki panierujemy w jajku i bułce tartej. Potem smażymy je w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Przygotowanie tej przekąski nie jest trudne, a sukces gwarantowany.

/ 8Lahmacun z Turcji

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Poznajcie lahmacun. To danie określa się mianem tureckiej pizzy, jednak w rzeczywistości niewiele ma wspólnego z włoskim przysmakiem. Na chrupiącym cienkim placku znajduje się aromatyczny farsz z mielonego mięsa i warzyw, doprawiony specjalną mieszanką przypraw. Lahmacun podaje się najczęściej z sałatką i dużą ilością płatków pikantnej papryki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości