Przekąski, które zrobiły światową karierę. Sprawdź, gdzie możesz ich spróbować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 8Savory pie z Australii

Obraz
© 123RF.COM

Podróżując po świecie, próbujemy nowych smaków. Odkrywamy lokalną kuchnię i tradycyjne przysmaki. Zobaczcie, jakie przekąski i słodkości zrobiły światową karierę. Wrażenia kulinarne zostają w pamięci na długo. Po powrocie do domu lubimy przypominać sobie te wspaniałe zapachy i smaki. Opowiadamy o nich i próbujemy je odtwarzać w swojej kuchni.

Przekąska o brytyjskim rodowodzie. Z zewnątrz przypomina tradycyjny placek z owocami. Jednak kiedy go przekroimy, możemy być zaskoczeni. Pod warstwą ciasta kryje się aromatyczny mięsny lub warzywny farsz. Wariacji jest wiele – znajdziemy pie z wołowiną, kurczakiem, serem, szpinakiem, grzybami, gęstym gulaszem. Jeśli więc planujecie wyjazd do Australii, spróbujcie koniecznie!

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 8Smorrebrod z Danii

Obraz
© 123RF.COM

W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe przekąski, do przygotowania, których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem, a na wierzchu układa się w fantazyjny sposób pozostałe składniki. Chleb, który stanowi podstawę duńskich kanapek, jest ciemny, wilgotny i ma kwaskowaty smak.

/ 8Alfajores z Argentyny

Obraz
© 123RF.COM

Niewielkie ciasteczka z mąki kukurydzianej, przełożone masą z kondensowanego mleka to przekąska charakterystyczna dla wielu krajów Ameryki Łacińskiej. Pochodzą najprawdopodobniej z Hiszpanii, jednak najbardziej rozpowszechnione są w Argentynie. Uchodzą tam za narodową specjalność. Mają delikatny maślany smak. Podaje się je posypane cukrem pudrem, a brzegi obtoczona w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.

/ 8Donut ze Stanów Zjednoczonych

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjną przekąską ze Stanów Zjednoczonych wcale nie jest burger z frytkami a donut. Na pewno kojarzycie sceny z amerykańskich filmów, w których policjanci objadają się pączkami z dziurką. Smaży je w głębokim tłuszczu tak jak nasze pączki. Mogą być oblane czekoladą lub kolorowym lukrem. Do tego orzeszki, posypki, wiórki kokosowe i... tysiące kalorii.

/ 8Pierogi z Polski

Obraz
© 123RF.COM

W zestawieniu najpopularniejszych przekąsek nie może zabraknąć polskiego akcentu. Pierogis, bo tak się o nich mówi na świecie, zrobiły międzynarodową karierę. Nic dziwnego – są pyszne! W cienkim cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera. Najlepiej smakują następnego dnia odgrzane na patelni.

/ 8Ceviche z Peru

Obraz
© 123RF.COM

Ceviche można porównać do tatara. Surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Pod wpływem kwaśnego sosu ryba się "gotuje". Ceviche podaje się z różnymi dodatkami, np. awokado lub słodkimi ziemniakami.

/ 8Suppli z Włoch

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli znudzi wam się pizza i makaron, spróbujcie suppli. Są to ryżowe kulki nadziane mozzarellą. Bazą jest risotto. Po wystudzeniu formuje się z niego kulki wielkości mandarynki i nadziewa farszem. Kulki panierujemy w jajku i bułce tartej. Potem smażymy je w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Przygotowanie tej przekąski nie jest trudne, a sukces gwarantowany.

/ 8Lahmacun z Turcji

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Poznajcie lahmacun. To danie określa się mianem tureckiej pizzy, jednak w rzeczywistości niewiele ma wspólnego z włoskim przysmakiem. Na chrupiącym cienkim placku znajduje się aromatyczny farsz z mielonego mięsa i warzyw, doprawiony specjalną mieszanką przypraw. Lahmacun podaje się najczęściej z sałatką i dużą ilością płatków pikantnej papryki.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców