Przechowujesz w tym chleb? Lepiej sprawdź, co czyha na twoje zdrowie

Przechowujesz chleb w pojemniku potocznie zwanym chlebakiem? To nie jesteś w tym osamotniony – setki tysięcy Polaków ma go w wyposażeniu swojej kuchni. Mało kto jednak pamięta, by chlebak czyścić. Jakie są tego konsekwencje? Sprawdźmy

Bambusowy chlebakChlebak może być siedliskiem bakterii, grzybów i pleśni.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co siedzi w chlebaku?

Pojemnik na chleb: potocznie zwany chlebakiem, w niektórych regionach znany jako chlebownik. Wykonany z plastiku, drewna, niekiedy ze stali, bambusa, a nawet porcelany.

To tutaj po każdych zakupach lądują świeże bułeczki, chleb drożdżowy lub pieczywo na zakwasie, a także rogaliki, drożdżówki czy nawet ciasteczka z ulubionej piekarni.

Pozornie czysty, bo przecież regularnie wymiatamy z niego okruszki i przecieramy powierzchnię zewnętrzną wilgotną szmatką. Niestety nie zdajemy sobie sprawy, że to nie wystarcza, by pojemnik na chleb był naprawdę czysty, a co za tym idzie – bezpieczny dla naszego zdrowia.

Co, poza chlebem, siedzi w naszym chlebaku? Patogeny, którym sprzyja wilgoć, resztki jedzenia, niekiedy kurz obecny w pojemniku. A oto i potencjalni lokatorzy:

  • pleśń (w tym bardzo groźny Aspergillus niger) oraz drożdżaki
  • roztocza
  • bakterie: m.in. groźne pałeczki Salmonelli, a niekiedy i gronkowca złocistego, jadu kiełbasianego i E. coli

Co wywołują te patogeny? Wiele chorób, w tym zatrucia, astmę i inne choroby dróg oddechowych, alergie czy różnego rodzaju grzybice.

Jak przechowywać pieczywo?

Jak poprawnie czyścić chlebak?

Czyszczenie chlebaka jest ważne, ale może być żmudne i zniechęcające, gdy przy zakupie pojemnika na pieczywo odrzucimy kwestie pragmatyczne na rzecz estetyki.

By więc ułatwić sobie dbanie o ten sprzęt kuchenny, warto wybierać pojemniki o jak najprostszej formie, gdzie jest stosunkowo niewiele zakamarków. Pamiętajmy, że chlebaki drewniane i bambusowe z uwagi na porowatość materiału, z którego są wykonane, mogą być trudne w czyszczeniu – tutaj zdecydowanie wygrywają pojemniki stalowe oraz porcelanowe.

Każdy pojemnik na chleb należy na bieżąco czyścić – codziennie konieczne jest wymiatanie okruchów i resztek jedzenia, a także przecieranie dna chlebaka suchym ręcznikiem papierowym. Raz w tygodniu warto gruntownie wyczyścić pojemnik na chleb. W tym celu wystarczy szmatka nasączona roztworem wody i octu (wystarczy 1 łyżka na litr wody), może być z dodatkiem soku z cytryny, kwasku cytrynowego czy np. olejku z drzewa herbacianego.

Uważnie przyglądajmy się chlebakom – w trudno dostępnych miejscach, w zakamarkach, w okolicach zawiasów – to tam najczęściej można dostrzec wilgoć, kurz, a niekiedy nawet i biały lub, co gorsza, czarny kożuch pleśni.

Pieczywo w chlebaku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru