Przechowujesz w tym chleb? Lepiej sprawdź, co czyha na twoje zdrowie

Przechowujesz chleb w pojemniku potocznie zwanym chlebakiem? To nie jesteś w tym osamotniony – setki tysięcy Polaków ma go w wyposażeniu swojej kuchni. Mało kto jednak pamięta, by chlebak czyścić. Jakie są tego konsekwencje? Sprawdźmy

Bambusowy chlebakChlebak może być siedliskiem bakterii, grzybów i pleśni.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co siedzi w chlebaku?

Pojemnik na chleb: potocznie zwany chlebakiem, w niektórych regionach znany jako chlebownik. Wykonany z plastiku, drewna, niekiedy ze stali, bambusa, a nawet porcelany.

To tutaj po każdych zakupach lądują świeże bułeczki, chleb drożdżowy lub pieczywo na zakwasie, a także rogaliki, drożdżówki czy nawet ciasteczka z ulubionej piekarni.

Pozornie czysty, bo przecież regularnie wymiatamy z niego okruszki i przecieramy powierzchnię zewnętrzną wilgotną szmatką. Niestety nie zdajemy sobie sprawy, że to nie wystarcza, by pojemnik na chleb był naprawdę czysty, a co za tym idzie – bezpieczny dla naszego zdrowia.

Co, poza chlebem, siedzi w naszym chlebaku? Patogeny, którym sprzyja wilgoć, resztki jedzenia, niekiedy kurz obecny w pojemniku. A oto i potencjalni lokatorzy:

  • pleśń (w tym bardzo groźny Aspergillus niger) oraz drożdżaki
  • roztocza
  • bakterie: m.in. groźne pałeczki Salmonelli, a niekiedy i gronkowca złocistego, jadu kiełbasianego i E. coli

Co wywołują te patogeny? Wiele chorób, w tym zatrucia, astmę i inne choroby dróg oddechowych, alergie czy różnego rodzaju grzybice.

Jak przechowywać pieczywo?

Jak poprawnie czyścić chlebak?

Czyszczenie chlebaka jest ważne, ale może być żmudne i zniechęcające, gdy przy zakupie pojemnika na pieczywo odrzucimy kwestie pragmatyczne na rzecz estetyki.

By więc ułatwić sobie dbanie o ten sprzęt kuchenny, warto wybierać pojemniki o jak najprostszej formie, gdzie jest stosunkowo niewiele zakamarków. Pamiętajmy, że chlebaki drewniane i bambusowe z uwagi na porowatość materiału, z którego są wykonane, mogą być trudne w czyszczeniu – tutaj zdecydowanie wygrywają pojemniki stalowe oraz porcelanowe.

Każdy pojemnik na chleb należy na bieżąco czyścić – codziennie konieczne jest wymiatanie okruchów i resztek jedzenia, a także przecieranie dna chlebaka suchym ręcznikiem papierowym. Raz w tygodniu warto gruntownie wyczyścić pojemnik na chleb. W tym celu wystarczy szmatka nasączona roztworem wody i octu (wystarczy 1 łyżka na litr wody), może być z dodatkiem soku z cytryny, kwasku cytrynowego czy np. olejku z drzewa herbacianego.

Uważnie przyglądajmy się chlebakom – w trudno dostępnych miejscach, w zakamarkach, w okolicach zawiasów – to tam najczęściej można dostrzec wilgoć, kurz, a niekiedy nawet i biały lub, co gorsza, czarny kożuch pleśni.

Pieczywo w chlebaku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz