Przechowujesz w tym chleb? Lepiej sprawdź, co czyha na twoje zdrowie
Przechowujesz chleb w pojemniku potocznie zwanym chlebakiem? To nie jesteś w tym osamotniony – setki tysięcy Polaków ma go w wyposażeniu swojej kuchni. Mało kto jednak pamięta, by chlebak czyścić. Jakie są tego konsekwencje? Sprawdźmy
Co siedzi w chlebaku?
Pojemnik na chleb: potocznie zwany chlebakiem, w niektórych regionach znany jako chlebownik. Wykonany z plastiku, drewna, niekiedy ze stali, bambusa, a nawet porcelany.
To tutaj po każdych zakupach lądują świeże bułeczki, chleb drożdżowy lub pieczywo na zakwasie, a także rogaliki, drożdżówki czy nawet ciasteczka z ulubionej piekarni.
Pozornie czysty, bo przecież regularnie wymiatamy z niego okruszki i przecieramy powierzchnię zewnętrzną wilgotną szmatką. Niestety nie zdajemy sobie sprawy, że to nie wystarcza, by pojemnik na chleb był naprawdę czysty, a co za tym idzie – bezpieczny dla naszego zdrowia.
Co, poza chlebem, siedzi w naszym chlebaku? Patogeny, którym sprzyja wilgoć, resztki jedzenia, niekiedy kurz obecny w pojemniku. A oto i potencjalni lokatorzy:
- pleśń (w tym bardzo groźny Aspergillus niger) oraz drożdżaki
- roztocza
- bakterie: m.in. groźne pałeczki Salmonelli, a niekiedy i gronkowca złocistego, jadu kiełbasianego i E. coli
Co wywołują te patogeny? Wiele chorób, w tym zatrucia, astmę i inne choroby dróg oddechowych, alergie czy różnego rodzaju grzybice.
Jak przechowywać pieczywo?
Jak poprawnie czyścić chlebak?
Czyszczenie chlebaka jest ważne, ale może być żmudne i zniechęcające, gdy przy zakupie pojemnika na pieczywo odrzucimy kwestie pragmatyczne na rzecz estetyki.
By więc ułatwić sobie dbanie o ten sprzęt kuchenny, warto wybierać pojemniki o jak najprostszej formie, gdzie jest stosunkowo niewiele zakamarków. Pamiętajmy, że chlebaki drewniane i bambusowe z uwagi na porowatość materiału, z którego są wykonane, mogą być trudne w czyszczeniu – tutaj zdecydowanie wygrywają pojemniki stalowe oraz porcelanowe.
Każdy pojemnik na chleb należy na bieżąco czyścić – codziennie konieczne jest wymiatanie okruchów i resztek jedzenia, a także przecieranie dna chlebaka suchym ręcznikiem papierowym. Raz w tygodniu warto gruntownie wyczyścić pojemnik na chleb. W tym celu wystarczy szmatka nasączona roztworem wody i octu (wystarczy 1 łyżka na litr wody), może być z dodatkiem soku z cytryny, kwasku cytrynowego czy np. olejku z drzewa herbacianego.
Uważnie przyglądajmy się chlebakom – w trudno dostępnych miejscach, w zakamarkach, w okolicach zawiasów – to tam najczęściej można dostrzec wilgoć, kurz, a niekiedy nawet i biały lub, co gorsza, czarny kożuch pleśni.
Zobacz także: