Proste sposoby na smaczne i zdrowe grillowanie

Sezon na grilla powoli dobiega końca, ale zanim na kilka miesięcy pożegnamy się z roznoszącym się w powietrzu aromatem grillowych potraw, warto jeszcze raz wyciągnąć nasz sprzęt i przygotować niezapomniane grillowe spotkanie. Aby w pełni cieszyć się smakiem i wartościami grillowanych produktów, przypominamy najważniejsze zasady, o których zdarza się zapomnieć nawet mistrzom grillowania i największym fanom takiej formy stołowania się. Łatwo ich uniknąć, dzięki czemu dodatkowo zadbamy o zdrowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Grillowe grzeszki

Obraz
© Fotolia

Sezon na grilla powoli dobiega końca, ale zanim na kilka miesięcy pożegnamy się z roznoszącym się w powietrzu aromatem grillowych potraw, warto jeszcze raz wyciągnąć sprzęt i przygotować niezapomniane spotkanie pod chmurką. Aby w pełni cieszyć się smakiem i wartościami produktów z rusztu, przypominamy najważniejsze zasady, o których zdarza się zapomnieć mistrzom grillowania i największym fanom takiej formy stołowania się. Łatwo ich uniknąć, dzięki czemu dodatkowo zadbamy o zdrowie.

/ 6Rozpalanie grilla

Obraz
© Shutterstock.com

Często popełnianym błędem jest nieodpowiednie rozpalanie grilla. Niektórym zdarza się wrzucać do ognia wszystko, co im wpadnie w ręce. Nie jest to dobrą praktyką, ponieważ nie należy zapominać o tym, że wszystko, co w oparach, wędruje do naszych potraw. Grill najlepiej przygotować przy użyciu rozpałek wyprodukowanych z drzew liściastych. Zdecydowanie powinno unikać się sztucznych, chemicznych produktów, ponieważ są one źródłem szkodliwych substancji i mogą niekorzystnie wpływać na smak jedzenia i tym samym na nasze zdrowie.

/ 6Odpowiednie podejście do mięsa

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY-SA

Najczęściej grillowanym produktem jest mięso, dlatego bardzo ważne jest jego staranne przygotowanie. Aby wydobyć z niego wszystko, co najlepsze, przed wrzuceniem na ruszt należy go dokładnie rozmrozić zachowując łańcuch chłodniczy (jeśli używamy mrożonek), a następnie zamarynować - najlepiej w autorskiej kompozycji przeróżnych ziół wymieszanych z odrobiną oliwy. Tak przygotowane produkty warto włożyć na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu będą mogły nabrać smaku i aromatu przypraw. Przystępując do właściwej czynności, czyli do grillowania, nie należy kłaść mięsa bezpośrednio na ruszt. Najlepszym rozwiązaniem będą aluminiowe tacki, które zapobiegną skapywaniu tłuszczu, który pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w niebezpieczne dla zdrowia związki.

/ 6Dodatek ziół i czas grillowania

Obraz
© Shutterstock.com

Aby danie było aromatyczne, smaczne, a jego konsumpcja nie wywołała u nas dolegliwości żołądkowych, warto zaopatrzyć się w świeże zioła. Szczególnie tymianek i majeranek będą dodatkami, które podkreślą smak, a jednocześnie ułatwią trawienie. Potraw nie należy także piec zbyt długo, ponieważ zrobią się suche, ciężkostrawne i staną się uboższe w substancje odżywcze.

/ 6Warzywne dodatki

Obraz
© Shutterstock.com

Kiełbasa lub karkówka z pajdą chleba smakują doskonale, ale warto pamiętać o zielonych dodatkach. Miks sałat z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem na bazie oliwy i musztardy, z dodatkiem ulubionych przypraw, urozmaici całe danie, a jednocześnie dostarczy cennych składników. Na grilla warto wrzucić także warzywa - papryka, bakłażan czy cukinia świetnie się nadają do takiej obróbki termicznej. Doprawione czosnkiem, oregano i oliwą będą przepyszną przekąską.

/ 6Nietypowe propozycje

Obraz

Oprócz standardowych propozycji z grilla, warto poeksperymentować na koniec lata. Podczas grillowego przyjęcia, warto użyć np. sardynek jako elementu farszu do idealnie sprawdzających się na ruszcie nadziewanych pieczarek. Grzyby te szybko miękną i ładnie się rumienią na grillowych tackach. Jak połączyć pieczarki z sardynkami? Z umytych pieczarek odcinamy nóżki i drobno je siekamy, a następnie łączymy z sardynkami w pomidorach. Dodajemy paprykę, ser feta i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę ponownie mieszamy, a następnie faszerujemy nią kapelusze pieczarek. Na koniec całość delikatnie przyprószamy startym żółtym serem. Grillujemy na tackach do momentu rozpuszczenia sera. Z pewnością będzie pyszne!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw