Smakołyki z ogniska. Pyszna konkurencja dla grilla
Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.
Kiełbasiany klasyk
Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.
Ziemniaki z ogniska
Kukurydza z ogniska
Kolbę kukurydzy wystarczy wbić na dobrze zaostrzony patyk i upiec. Z dodatkiem masła i soli smakuje doskonale. Jeszcze lepszym pomysłem będzie upieczenie kukurydzy bez obrywania liści - należy jednak delikatnie odsunąć je od warzywa i zwilżyć wodą, po czym ponownie okryć nimi kolbę i umieścić ją w rozżarzonych drewnach.
Podpłomyki
Ciekawa alternatywa dla dobrze znanych kromek chleba podpiekanych nad ogniskiem. Wystarczy trochę mąki, wody i soli. Należy wyrobić gładkie, jędrne ciasto - będzie gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulkę, a następnie rozciągnąć je na kiju, tworząc podpłomykową rurkę. Piec bokiem, aby nie spalić czubka. Zarumienione ciasto podawać na ostro, jak hot doga. Doskonale smakuje też z domowym dżemem.
Ryba z ogniska
Pieczona ryba kojarzy nam się z rusztem i grillem, ale upieczona nad ogniskiem także smakuje wyjątkowo. W dodatku jej przygotowanie jest naprawdę proste. Oczyszczoną rybę solimy, a do jej środka wkładamy kilka gałązek świeżych ziół - wedle uznania koperek, pietruszka lub estragon. Następnie nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.
Pieczone jabłka z ogniska
Pianki marshmallow
Te słodycze - rodem z amerykańskich filmów o perypetiach drużyny skautów - to idealna przekąska na ognisko. Wystarczy je nabić na patyk i lekko opiec. Ciepłe można włożyć pomiędzy dwa herbatniki i dodać kostkę mlecznej czekolady, która roztopi się pod wpływem ciepłej pianki.
Ziemniaczane szaszłyki z ogniska
Do ich przygotowania potrzebne będą większe okazy ziemniaków. Każdy należy naciąć w kilku miejscach - nie docinając do końca, by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć cienkie plasterki boczku i cebuli. Posypać gruboziarnistą solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Nabić na pręty do pieczenia lub owinąć w folię aluminiową i piec ok. 30 minut.