Smakołyki z ogniska. Pyszna konkurencja dla grilla

Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Kiełbasiany klasyk

Obraz
© Shutterstock.com

Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.

/ 8Ziemniaki z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczone w mundurach to polska klasyka. Ale warto je urozmaicić np. przecinając warzywo na pół, wydrążając częściowo środek i wlewając w puste miejsce jajko. Po zamknięciu i owinięciu szczelnie folią, pieczemy ziemniaki w żarze około 30 minut.

/ 8Kukurydza z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Kolbę kukurydzy wystarczy wbić na dobrze zaostrzony patyk i upiec. Z dodatkiem masła i soli smakuje doskonale. Jeszcze lepszym pomysłem będzie upieczenie kukurydzy bez obrywania liści - należy jednak delikatnie odsunąć je od warzywa i zwilżyć wodą, po czym ponownie okryć nimi kolbę i umieścić ją w rozżarzonych drewnach.

/ 8Podpłomyki

Obraz
© Shutterstock.com

Ciekawa alternatywa dla dobrze znanych kromek chleba podpiekanych nad ogniskiem. Wystarczy trochę mąki, wody i soli. Należy wyrobić gładkie, jędrne ciasto - będzie gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulkę, a następnie rozciągnąć je na kiju, tworząc podpłomykową rurkę. Piec bokiem, aby nie spalić czubka. Zarumienione ciasto podawać na ostro, jak hot doga. Doskonale smakuje też z domowym dżemem.

/ 8Ryba z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczona ryba kojarzy nam się z rusztem i grillem, ale upieczona nad ogniskiem także smakuje wyjątkowo. W dodatku jej przygotowanie jest naprawdę proste. Oczyszczoną rybę solimy, a do jej środka wkładamy kilka gałązek świeżych ziół - wedle uznania koperek, pietruszka lub estragon. Następnie nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.

/ 8Pieczone jabłka z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Nad ogniskiem można przygotować też coś słodkiego. W ramach deseru świetnie sprawdzą się pieczone jabłka. Owoce należy wbić na naostrzone patyki i upiec. Gorące można doprawić miodem i cynamonem. Smakują bajecznie!

/ 8Pianki marshmallow

Obraz
© Shutterstock.com

Te słodycze - rodem z amerykańskich filmów o perypetiach drużyny skautów - to idealna przekąska na ognisko. Wystarczy je nabić na patyk i lekko opiec. Ciepłe można włożyć pomiędzy dwa herbatniki i dodać kostkę mlecznej czekolady, która roztopi się pod wpływem ciepłej pianki.

/ 8Ziemniaczane szaszłyki z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Do ich przygotowania potrzebne będą większe okazy ziemniaków. Każdy należy naciąć w kilku miejscach - nie docinając do końca, by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć cienkie plasterki boczku i cebuli. Posypać gruboziarnistą solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Nabić na pręty do pieczenia lub owinąć w folię aluminiową i piec ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany