Proste pomysły na przepyszne drugie śniadanie
Pierwszy szkolny dzwonek i koniec urlopów to czas, kiedy wracamy do codziennych obowiązków i przyzwyczajeń. Nierzadko wraz z końcem wakacji pojawia się problem co przygotować na drugie śniadanie, aby zostało zjedzone ze smakiem. Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście tradycyjne kanapki - są łatwe, szybkie i pożywne. Niestety przysłowiowa "buła" często traktowana przez najmłodszych jako poranny przymus. Nie musi jednak lądować w koszu czy zalegać w tornistrach, a u dorosłych wywoływać frustracje monotonii posiłków. Wystarczy wypróbować nowych, równie smacznych pomysłów na drugie śniadanie.
Drugie śniadanie na nowo
Pierwszy szkolny dzwonek i koniec urlopów to czas, kiedy wracamy do codziennych obowiązków i przyzwyczajeń. Nierzadko wraz z końcem wakacji pojawia się problem co przygotować na drugie śniadanie, aby zostało zjedzone ze smakiem. Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście tradycyjne kanapki - są łatwe, szybkie i pożywne. Niestety przysłowiowa "buła" często traktowana przez najmłodszych jako poranny przymus. Nie musi jednak lądować w koszu czy zalegać w tornistrach, a u dorosłych wywoływać frustracje monotonii posiłków. Wystarczy wypróbować nowych, równie smacznych pomysłów na drugie śniadanie.
Onigiri
Zawijańce z ciasta francuskiego
Składniki: 200 g szynki parzonej, 200 g świeżych pieczarek, 2 łyżki oleju, 200 g sera podlaskiego, 150 g kapusty pekińskiej, kilka suszonych pomidorów, 2 rolki ciasta francuskiego, pieprz do smaku, 1 jajko.
Przygotowanie: szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na 2-3 cm krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) na złoty kolor. Są pyszne na gorąco i na zimno.
Wrapy z łososiem
Składniki: *4 pszenne wrapy, 200 g wędzonego łososia w plastrach, 5 łyżek kremowego serka śmietankowego, sól i pieprz do smaku, rukola. * Przygotowanie: serkiem smarujemy wrapy, dodajemy kawałki łososia, doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy również umytą i osuszoną rukolę. Całość zwijamy, owijamy folią. Tuż przed włożeniem do pojemników śniadaniowych, kroimy wrapy na mniejsze kawałki.
Domowe batony musli
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka płatków gryczanych, 2 jajka, 4 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki brązowego cukru, 100 g rodzynek, 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych, 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu
Przygotowanie: suche składniki wymieszaj w dużej misce. Olej kokosowy (najlepiej w wersji płynnej), miód, jajka połącz w osobnym naczyniu. Następnie wymieszaj z suchymi składnikami. Tak powstałą masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostrym nożem pokrój na batony o dowolnym rozmiarze.
Sałatka w słoiku
*Składniki: *1 mała czerwona cebula, 1 mała czerwona papryka, 1/2 ogórka zielonego, 1 mała marchewka, kolendra, 2-3 rzodkiewki, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki.
Przygotowanie: cebulę obrać i pokroić w piórka, marchewkę obrać i pokroić w słupki, podobnie jak ogórka (nie trzeba go jednak obierać, wystarczy dokładnie umyć). Paprykę umyć i pokroić na kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki umieścić warstwami w słoiku lub pojemniku śniadaniowym. Dodatkowo w małym słoiczku przygotować dressing z oliwy z oliwek i musztardy, z dodatkiem odrobiny soli.