Proste pomysły na przepyszne drugie śniadanie

Pierwszy szkolny dzwonek i koniec urlopów to czas, kiedy wracamy do codziennych obowiązków i przyzwyczajeń. Nierzadko wraz z końcem wakacji pojawia się problem co przygotować na drugie śniadanie, aby zostało zjedzone ze smakiem. Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście tradycyjne kanapki - są łatwe, szybkie i pożywne. Niestety przysłowiowa "buła" często traktowana przez najmłodszych jako poranny przymus. Nie musi jednak lądować w koszu czy zalegać w tornistrach, a u dorosłych wywoływać frustracje monotonii posiłków. Wystarczy wypróbować nowych, równie smacznych pomysłów na drugie śniadanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Drugie śniadanie na nowo

Obraz
© 123RF.COM

Pierwszy szkolny dzwonek i koniec urlopów to czas, kiedy wracamy do codziennych obowiązków i przyzwyczajeń. Nierzadko wraz z końcem wakacji pojawia się problem co przygotować na drugie śniadanie, aby zostało zjedzone ze smakiem. Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście tradycyjne kanapki - są łatwe, szybkie i pożywne. Niestety przysłowiowa "buła" często traktowana przez najmłodszych jako poranny przymus. Nie musi jednak lądować w koszu czy zalegać w tornistrach, a u dorosłych wywoływać frustracje monotonii posiłków. Wystarczy wypróbować nowych, równie smacznych pomysłów na drugie śniadanie.

/ 6Onigiri

/ 6Zawijańce z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g szynki parzonej, 200 g świeżych pieczarek, 2 łyżki oleju, 200 g sera podlaskiego, 150 g kapusty pekińskiej, kilka suszonych pomidorów, 2 rolki ciasta francuskiego, pieprz do smaku, 1 jajko.

Przygotowanie: szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na 2-3 cm krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) na złoty kolor. Są pyszne na gorąco i na zimno.

/ 6Wrapy z łososiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: *4 pszenne wrapy, 200 g wędzonego łososia w plastrach, 5 łyżek kremowego serka śmietankowego, sól i pieprz do smaku, rukola. * Przygotowanie: serkiem smarujemy wrapy, dodajemy kawałki łososia, doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy również umytą i osuszoną rukolę. Całość zwijamy, owijamy folią. Tuż przed włożeniem do pojemników śniadaniowych, kroimy wrapy na mniejsze kawałki.

/ 6Domowe batony musli

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka płatków gryczanych, 2 jajka, 4 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki brązowego cukru, 100 g rodzynek, 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych, 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu

Przygotowanie: suche składniki wymieszaj w dużej misce. Olej kokosowy (najlepiej w wersji płynnej), miód, jajka połącz w osobnym naczyniu. Następnie wymieszaj z suchymi składnikami. Tak powstałą masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostrym nożem pokrój na batony o dowolnym rozmiarze.

/ 6Sałatka w słoiku

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 mała czerwona cebula, 1 mała czerwona papryka, 1/2 ogórka zielonego, 1 mała marchewka, kolendra, 2-3 rzodkiewki, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki.

Przygotowanie: cebulę obrać i pokroić w piórka, marchewkę obrać i pokroić w słupki, podobnie jak ogórka (nie trzeba go jednak obierać, wystarczy dokładnie umyć). Paprykę umyć i pokroić na kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki umieścić warstwami w słoiku lub pojemniku śniadaniowym. Dodatkowo w małym słoiczku przygotować dressing z oliwy z oliwek i musztardy, z dodatkiem odrobiny soli.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu