Proste muffiny z malinami. Wyrośnięte i mięciutkie w środku
Muffiny to słodka przekąska z piekarnika, która zawsze się udaje. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, dodać ulubione dodatki, przełożyć do piekarnika i upiec. Co najlepsze - muffiny świetnie smakują również na drugi dzień, ale trzeba je przechowywać w próżniowym pojemniku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru (białego lub brązowego),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki domowego cukru wanilinowego,
- 3-4 krople aromatu śmietankowego,
- 300 g umytych i osuszonych malin.
W jednej misce połączyć składniki mokre (rozbełtane jajka, olej, mleko i aromat), a w drugiej suche: przesianą mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. Następnie wymieszać zawartości obu naczyń i dodać owoce. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek ułożonych w formie na muffiny. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią. Podawać po przestudzeniu.
Zobacz wideo: jak prawidłowo myć warzywa i owoce?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze