Proste kruche ciasto z dżemem
Wszyscy lubią proste rozwiązania w kuchni. Właśnie takie jest to kruche ciasto z dżemem – szybkie i łatwe w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno masz w swoich kuchennych szafkach i lodówce.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- słoiczek ulubionego dżemu (najlepiej domowej roboty).
Przepis
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, dodaj masło, a następnie posiekaj je nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podziel je na 2 części, każdą zawiń w folię spożywczą i zamróź.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Teraz zetrzyj do niej na tarce część ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą ulubionego dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!