Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na śliwki. Te owoce idealnie nadają się wypieków. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Tym razem proponujemy jednak puszysty placek z owocami i bezą. Będzie pysznie!

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnieProste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 g drożdży (połowa opakowania)
  • 1 opakowania curu waniliowego
  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • szklanka mleka
  • 750 gram śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru pudru

Przepis

  • Mąkę wymieszać z cukrem, nieco podgrzanym mlekiem, 5 żółtkami, cukrem waniliowym, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem oraz rozkruszonymi drożdżami.
  • Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Ciasto rozwałkować i umieścić na podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W tym czasie z białek ubić sztywną pianę, do której pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  • Śliwki ułożyć na cieście, równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa bezowa na wierzchu się zezłoci.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad