Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na śliwki. Te owoce idealnie nadają się wypieków. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Tym razem proponujemy jednak puszysty placek z owocami i bezą. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę wymieszać z cukrem, nieco podgrzanym mlekiem, 5 żółtkami, cukrem waniliowym, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem oraz rozkruszonymi drożdżami.
- Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Ciasto rozwałkować i umieścić na podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- W tym czasie z białek ubić sztywną pianę, do której pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Śliwki ułożyć na cieście, równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
- Włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa bezowa na wierzchu się zezłoci.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl