Prosta i szybka sałatka z zielonymi szparagami
W sklepach i na bazarkach już pojawiły się szparagi. Można z nich wyczarować wiele pyszności. Szparagi nadają się do gotowania, grillowania, smażenia czy zapiekania. Na lekki wiosenny obiad lub kolację proponujemy szybką sałatkę z zielonych szparagów. Zielone szparagi są znacznie delikatniejsze od białych i nie trzeba ich nawet obierać.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Odłamujemy twarde końce w szparagach. Kroimy je w plasterki o grubości około 0,4 cm lekko na skos pozostawiając czubki.
- Pomidory kroimy w kostkę. Układamy razem rozdrobnione szparagi, pomidory oraz liście szpinaku.
- Na koniec posypujemy wszystko czubkami szparagów. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem oraz dodajemy szczyptę cukru i soli.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl