Produkty spożywcze z supermarketu, na które należy uważać

Dlaczego lepiej nie kupować bakalii na wagę, paczkowanego mięsa i "świeżego pieczywa".

Obraz

/ 6Nie wpisuj ich na listę zakupów

Obraz
© 123RF.COM

Szeroki wybór produktów w jednym miejscu to często spora pokusa dla klientów. Okazyjne ceny i promocje także wpływają na nasze wybory konsumenckie. Przez to zdarza nam się zapominać, że smaczna i wartościowa żywność nie zawsze jest w obniżonej cenie i na półce supermarketu. Zamiast kupować warzywa i zioła na bazarkach, a przyprawy i bakalie w paczkowanych torebkach bez siarczanów, hurtem wkładamy je do koszyków na dużej hali. A nasz wybór w tej kwestii ma ogromne znaczenie. Oto lista produktów, przy których zakupie warto uważać.

/ 6Suszone owoce i orzechy na wagę

Obraz

Kandyzowane kawałki ananasów, suszone banany czy orzechy nerkowca w ogromnych workach lub skrzynkach to jedno z miejsc, których lepiej unikać w sklepie. Ich ilość sprawia, że mogą tygodniami leżeć w pojemnikach, a przez to twardnieć, tracąc smak i właściwości. Pomiędzy nimi mogą pojawić się też zalążki niebezpiecznej pleśni, która wywołuje m.in. zatrucia pokarmowe. Zapasy spoczywające na samym dnie, mogą być zwietrzałe i stare, ale z drugiej strony te z wierzchu mogą być dotykane przez różnych klientów - nie mamy bowiem gwarancji, że każdy klient higienicznie zakłada jednorazowe rękawiczki do nakładania porcji bakalii czy orzechów. Jeśli mamy ochotę na suszone owoce - najlepiej ususzyć je w domu. Będą wtedy elastyczne i aromatyczne. Można również kupić je w porcjowanych opakowaniach, ale warto wtedy upewnić się, czy w składzie nie ma siarczanów, czyli substancji, które podkręcają ich ładny kolor i chroni przed wilgocią, ale mogą wywołać bóle głowy oraz problemy z układem oddechowym.

/ 6Garmażeria

Obraz
© Fotolia

Gotowe pierogi, panierowane udka z kurczaka czy kolorowe tapas - te produkty także są pokusą w większych sklepach. Niestety, decydując się na gotowe już, wcześniej przygotowane dania, nie mamy pewności, co dokładnie w nich siedzi i jak zostały zrobione. Smażąc drób w domu wiemy, jakiego tłuszczu do tego używamy, a krojąc warzywa na sałatkę, widzimy czy konkretne warzywo nie jest np. nadgnite. Podobnie w przypadku faszerowanych serkiem papryczek czy oliwek - lepiej zdecydować się na zakup produktów w słoikach i urozmaicenie ich według własnego gustu. Krótko mówiąc - lepiej poświęcić nieco więcej czasu i z półproduktów własnoręcznie przygotować posiłek, do którego dodamy wybrane składniki, bez niespodzianek.

/ 6Paczkowane mięso

Obraz
© Fotolia

Producenci zapewniają nas o pełen higienie w ubojni oraz przy pakowaniu konkretnych części wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Porcjowane mięso "na tackach" z kilkudniową datą ważności to rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu z dnia na dzień odwiedzać sklepu mięsnego. Niestety, w przypadku tych produktów - jeśli już je kupujemy - warto zachować czujność. Nie mamy pewności, czy zostały zachowane zasady łańcucha chłodniczego i przez całą drogę produktu z masarni na sklepową półkę było ono przechowywane w odpowiednich temperaturach. Ostrożność należy zachować także w kwestii kontrowersyjnej wyściółki na dnie pojemnika lub tacki - powinna ona być zgrzewana (niecięta) i nienaruszona, bo tylko wtedy pełni swoją rolę wchłaniania ewentualnego płynu i jest bezpieczna dla samego produktu.

/ 6Koktajle

Obraz
© Fotolia

Kubeczki i butelki wypełnione płynami kuszą kolorami i kojarzą się ze zdrowym odżywianiem. O ile przygotowywane są z samych owoców i niesłodzonego jogurtu, maślanki lub kefiru, mogą być tożsame ze zdrową przekąską. Niestety, wielu producentów dorzuca do nich dodatkowo składniki słodzące, najczęściej cukier. Dotyczy to również samego nabiału, z którym łączy się owoce. Jeśli nie mamy czasu w domu, możemy ratować się takimi przysmakami, ale lepszym rozwiązaniem będzie miksowanie koktajli i smoothie w domu, z dodatkiem np. chia, siemienia lnianego czy słonecznika.

/ 6Zioła w doniczkach

Obraz
© Fotolia

W tym przypadku chodzi przede wszystkim o kwestie smakowe i ekonomiczne. Zioła sprzedawane w plastikowych, czarnych doniczkach nie są przystosowane do uprawy w domowych warunkach. Lara Gessler w wywiadziedla WP Kobieta wyjaśniła, że właściwie nadają się one do jednorazowego wykorzystania. Są też mniej odporne i po zdjęciu ochronnej osłonki natychmiast więdną. Jeśli chcemy cieszyć się domowym zielnikiem, najlepiej postawić na sadzonki ze sklepów ogrodniczych.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz