Trwa ładowanie...
14 listopada 2014, 12:09

Praktyczne porady, jak wykorzystać cydr w kuchni

W tym roku polskie firmy wyprodukują blisko 10 milionów litrów tego trunku - blisko pięć razy więcej niż w 2013 roku. Cydr bez wątpienia zasługuje na miano jednego z największych przebojów spożywczych ostatnich miesięcy. Warto wiedzieć, że "jabłecznik" nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale może być także świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Praktyczne porady, jak wykorzystać cydr w kuchniŹródło: 123RF
d2ohlve
d2ohlve

Cydr to trunek o bardzo długiej tradycji. Pierwsze zapiski na jego temat pochodzą jeszcze sprzed naszej ery, z czasów podboju Brytanii przez rzymskich legionistów, którzy z zainteresowaniem obserwowali miejscowych wieśniaków raczących się przefermentowanym sokiem z jabłek.

Na Wyspach Brytyjskich i we Francji cydr wciąż cieszy się wielką popularnością, natomiast w Polsce był przez ostatnie dziesięciolecia praktycznie zapomniany, choć nasi przodkowie delektowali się tym napojem już w XVII wieku. W czasopiśmie "Rolnik Szląski" z 1885 r. możemy przeczytać apel:
- Sadźmy jabłonie w ogrodach, po miedzach, koło dróg, wyrabiajmy jabłecznik, a będziemy bogatsi, zdrowsi, szczęśliwsi i przyczynimy się do wyniszczenia pijaństwa.

Cydr przegrywał jednak rywalizację z wódką i piwem. Przełom nastąpił w ostatnich miesiącach, zwłaszcza po nałożeniu rosyjskiego embarga na polskie jabłka. Znów zaczęliśmy doceniać te pyszne i zdrowe owoce, a także wytwarzane z nich produkty. Efekt? Produkcja cydru zwiększyła się niemal pięciokrotnie - do końca roku ma przekroczyć 10 mln litrów. Polska Rada Winiarstwa szacuje, że w ciągu pięciu lat sprzedaż tego trunku może sięgnąć nawet 90 mln litrów.

Zdrowy trunek

Polski cydr jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Nasze prawo bardzo restrykcyjnie podchodzi bowiem do zawartości soku lub moszczu jabłkowego w mieszance poddanej fermentacji - nie może być go mniej niż 60 proc. (w znanym angielskim lub francuskim cydrze te normy są znacznie bardziej liberalnie).

d2ohlve

Trunek, powstający w wyniku długotrwałej fermentacji soku jabłkowego w niewysokiej temperaturze, zawiera zwykle 5-7 proc. alkoholu. Wykazuje się również cennymi właściwościami odżywczymi, cenionymi już przed wiekami. Słynny podróżnik i żeglarz, James Cook, zabierał na wyprawy beczki z cydrem, który uchodził za znakomite remedium na zmorę ówczesnych marynarzy, czyli szkorbut.

Powstający z jabłek trunek zachowuje wiele walorów tych owoców. Dzięki temu jest m.in. skarbnicą potasu, czyli pierwiastka, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a także dba o regulację gospodarki wodnej organizmu, wpływając na pracę nerek oraz serca.

Cydr dostarcza też pokaźniej dawki cennych przeciwutleniaczy, zwiększających naszą odporność i chroniących przed wolnymi rodnikami, które niszczą komórki oraz przyspieszają procesy starzenia. Duża zawartość związków fenolowych pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia, a nawet niektórym nowotworom.

Kuchenne pomysły na cydr

Cydr charakteryzuje się wyjątkowym słodko-kwaśnym smakiem, dzięki czemu znakomicie gasi pragnienie. Jednak jego walory docenimy nie tylko w upalne dni. W sezonie jesienno-zimowym trunek możemy wykorzystać do przygotowania domowego grzańca. Wystarczy przelać napój do rondelka, doprawić gwiazdkami anyżu, goździkami, cynamonem, skórką z cytryny lub pomarańczy i miodem, a później podgrzać przez kilka minut (nie doprowadzając do zagotowania!).

d2ohlve

Cydr świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zup, zwłaszcza tradycyjnej francuskiej cebulowej. Doda aromatu bulionowi warzywnemu (ale także przyrządzanemu na mięsie drobiowym czy jagnięcym), a także zupie rybnej.

Jabłkowy trunek świetnie pasuje do dań z mięsem. Możemy wykorzystać go do marynowania polędwiczek wieprzowych. Napój wzmocni smak mięsa królika (warto udusić go z cydrem, cebulą, czosnkiem, tymiankiem i odrobiną musztardy) czy piersi z indyka.

Nada też puszystości ciastu na naleśniki, a także aromatu risotto (ryż dodajemy do szalotki podsmażonej z czosnkiem, a później dodajemy trochę cydru, gdy zostanie wchłonięty dolewamy wywar warzywny lub drobiowy).

Można go również wykorzystać do duszenia jabłek lub gruszek - dzięki takiemu zabiegowi uzyskamy świetny dodatek do dania głównego. Napój stanowi też składnik syropu, który wzbogaci smak wielu deserów - wystarczy gotować 250 ml przez kwadrans z laską cynamonu, często mieszając.

Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl

d2ohlve
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ohlve
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.