Wygraj robot planetarny Philips HR7954!
Kto nie lubi smaku domowego sernika lub pizzy świeżo wyjętej z piekarnika? Jednak zanim przejdziemy do przyjemności, musimy się zazwyczaj sporo namęczyć. Ugniatanie, ucieranie i mieszanie ciasta mogą z niejednego wycisnąć siódme poty. Tu z pomocą przychodzi robot planetarny Phillips HR7954, który te wszystkie czynności po prostu za nas wykona. A w dodatku szybko przygotuje surówkę, koktajl lub sok. Teraz robot ten możesz wygrać w naszym konkursie.
Kto nie lubi smaku domowego sernika lub pizzy świeżo wyjętej z piekarnika? Jednak zanim przejdziemy do przyjemności, musimy zazwyczaj sporo się namęczyć. Ugniatanie, ucieranie i mieszanie ciasta mogą z niejednego wycisnąć siódme poty. Tu z pomocą przychodzi robot planetarny Phillips HR7954, który te wszystkie czynności po prostu za nas wykona. A w dodatku szybko przygotuje surówkę, koktajl lub sok. Teraz robot ten możesz wygrać w naszym konkursie.
Dzięki robotowi planetarnemu Phillips HR7954 przygotowanie ciasta, chleba, pizzy, koktajlu czy surówki staje się proste i przyjemne. Urządzenie wyposażone jest bowiem w użyteczne i innowacyjne funkcje, które zdecydowanie ułatwiają prace w kuchni.
Zachwyceni nim będą na pewno wszyscy, którzy lubią domowe wypieki. Duża, solidna metalowa misa o pojemności 4 l pozwala z łatwością wyrobić do 1300 g ciasta, co oznacza nawet cztery 30-centymetrowe pizze lub dwa bochenki chleba za jednym razem! Specjalnie zaprojektowana metalowa końcówka naśladuje wyrabianie ręką, aby zapewnić gładkie ciasto bez grudek. Akcesoria do wyrabiania, mieszania i ubijania poruszają się wyjątkowym ruchem do przodu i do tyłu, a nie tylko po okręgu. W ten sposób docierają do wszystkich zakamarków misy. Charakterystyczna konstrukcja z uchylnym ramieniem miksującym podnosi się pod kątem, więc łatwo i szybko sprawdzimy konsystencję wyrabianej masy, dodamy składniki lub umocujemy różne końcówki.
Ciasto to nie wszystko. Nasadka blendera z 4-ramiennym ostrzem z łatwością miksuje owoce, robi purée z warzyw i kruszy lód. Dzięki temu w kilka minut możemy przygotować pyszne koktajle, sosy, dipy lub jedzenie dla dziecka. Z kolei wyciskarka do cytrusów pozwoli nam błyskawicznie przygotować ulubiony, świeży sok. Łatwo przyrządzimy też surówkę. W tym pomoże robot kuchenny (1,5 l), który kroi, sieka, szatkuje i rozdrabnia.
Wydajny silnik o mocy 900 W, siedem prędkości oraz funkcja pulsacji zapewniają maksymalną kontrolę.
Robot planetarny łatwo się czyści dzięki zaokrąglonym krawędziom i zasłoniętemu zawiasowi. Poza tym pojemnik i części akcesoriów można myć w zmywarce.
W naszym konkursie możesz wygrać jeden z 3 robotów planetarnych HR7954. Wystarczy wykonać konkursowe zadanie: Podaj prosty przepis na ciasto, do zrobienia którego mógłbyś wykorzystać robot planetarny będący nagrodą konkursową i uzasadnij, dlaczego właśnie Ty miałbyś go wygrać.
Odpowiedź należy wysłać na adres: kuchnia@serwis.wp.pl
W przypadku wygranej, prosimy o podzielenie się swoją opinią o produkcie. Prosimy również o zapoznanie się z treścią regulaminu konkursu.
Iwona Chmiel
Robot planetarny Philips bardzo ułatwiłby mi zrobienie uwielbianej przeze mnie i moją rodzinę Pavlovej. Z jednej strony ciasto jest banalnie proste, z drugiej łatwo go popsuć gdy źle ubijemy białka. Taki robot bez problemu ubiłby mi białka, ja byłabym pewna, że Pavlova się uda na 100% i co najważniejsze już nigdy nie bolałaby mnie ręka od ubijania piany z białek. W załączniku przesyłam zdjęcie mojej ulubionej Pavlovej, a poniżej przepis.
Pavlova z truskawkami i rabarbarem
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka wody różanej
- szczypta soli
Składniki na sos rabarbarowo - truskawkowy:
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/4 szklanki cukru
Ponadto:
- 250 g serka mascarpone
- 180 g śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać wodę różaną, zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy około 22 centymetrów. Wyłożyć na niego masę bezową
Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 130oC i piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia przez kilka godzin.
Rabarbar i truskawki wymieszać z cukrem. Postawić na palniku, na średnim ogniu, dodać sok jabłkowy i sok z cytryny. Całość gotować około 25 minut. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Śmietana i serek powinny być schłodzone.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do serka i bardzo delikatnie wymieszać.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, wyłożyć na nią masę z serka mascarpone i polać sosem rabarbarowo - truskawkowym. Udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego:)
Robot planetarny to marzenie każdego, kto chce w swoim domu poczuć piękny zapach świeżego chleba, albo spróbować świeżych, słodkich drożdżówek z serem. Do tej pory takie wypieki rzadko gościły w moim domu. Powód prosty, wyrabianie ciasta drożdżowego nie jest moją ulubioną czynnością. Mając robota mogłabym codziennie serwować pyszny, świeży i pachnący chleb na śniadanie, albo drożdżówki, które uwielbiają moje córki. A i mąż już nie miałby wymówki i sam musiałby przygotować pyszne surówki. Teraz nie ma na to ochoty twierdząc, że ma dwie lewe ręce i się boi, że zamiast warzyw posieka swoje palce.
Paweł Mielnicki
Chciałbym się podzielić przepisem mojego sposobu na ciasto czekoladowe. Upiekłem niedawno ciasto czekoladowe jako tort na urodziny mojej mamy i wyszedł pyszny! Przyznam, że trochę się przy nim napociłem, zwłaszcza podczas mieszania i ucierania składników, ale zdecydowanie było warto, bo wszystkim smakowało. Super by było wygrać robot planetarny Philips HR7954, bo 8 grudnia urodziny ma mój tata i byłaby doskonała okazja, żeby powtórzyć ten wyczyn, tym razem ze wsparciem profesjonalnego sprzętu.
Składniki na większą, prostokątną blachę:
- 6 jaj
- kostka masła
- 300g cukru
- 100g mąki pszennej
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Po pierwsze, czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie cukier i jajka miksujemy na gładką masę (idealnie nadawałby się do tego robot kuchenny!). Masę czekoladową i jajeczną mieszamy dokładnie ze sobą, później dodajemy mąkę i sól i miksujemy wszystko. Wreszcie wylewamy masę do formy, tak żeby ciasto miało wysokość maksymalnie 3cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 min. Forma powinna być wyłożona papierem do pieczenia. No i voila! :) Mamy przepyszne ciacho, które powali na kolana każdego łasucha. :) Aha, zapomniałbym o bardzo ważnym elemencie. Ale to taki mój sekret, który jest niestandardowym elementem. Czasami spotykałem się, że do ciasta czekoladowego dodawany był dekoracyjnie listek mięty. Ja dodaję bazylię. Tak, bazylię. :) I to nie dekoracyjnie, a dla fajnych efektów smakowych. Polecam. :) Jako stawiającemu w kuchni pierwsze kroki kawalerowi takie wsparcie w postaci tak świetnego robota kuchennego byłoby nieocenione! Myślę, że moja kulinarna nauka mogłaby nabrać
tempa. Już dzisiaj zapraszam szanowne jury konkursowe na pyszne ciasto, które wyjdzie spod moich rąk, przy wsparciu tego super robota. :)
Opinia o produkcie
Tak jak pisałem w zgłoszeniu konkursowym, zamierzałem wykorzystać robota w pierwszej kolejności do mieszania składników na tort urodzinowy. Co prawda, nie był to tort dla mojego Taty, ale na szczęście zdążyłem odebrać robota przed moimi urodzinami.
Robot robi bardzo dobre wrażenie estetyczne. Wygląda na solidnie wykonany, części można łatwo zamontować i zdemontować. Robot sprawdził się doskonale do ubijania śmietany, mieszania składników, rozdrabniania sera. Praca z robotem jest bardzo przyjazna, sprawna i daje fajne rezultaty. Masa na tort wymieszana była bardzo dokładnie, bez grudek, puszysta. W porównaniu do moich wcześniejszych prób z innymi, ręczny robotami, efekty są dużo lepsze. Widać i czuć to w smaku finalnego "dzieła" :) Zapewniam, że tort wyszedł wspaniale, a moi goście byli w nim bardzo rozsmakowani. To też duża zasługa robota.
Jedyna rzecz, którą można jeszcze poprawić, to głośność pracy. Na najwyższych obrotach robot jest dość głośny, jednak - szczerze mówiąc - nie znam wyników konkurencji pod tym względem, więc może powinien tak głośno pracować? Generalnie jestem bardzo zadowolony z robota i będę z niego coraz częściej korzystał, bo widzę w nim bardzo duży potencjał i dobrego sprzymierzeńca w kulinarnych wyzwaniach. :)
Magdalena Ziółkowska
Ciasto, choć do zrobienia proste, długo dojrzewa…
Pernik… nie tylko w święta smakiem zachwyca, gości olśniewa!
Pyszny, aromatyczny, ze stołu znika w mig,
Moja rada? Rób od razu dwa - ot taki trik!
Do garnka włóż 500 gram miodu naturalnego,
1,5 szklanki cukru i 250 gram masła dorzuć do tego.
Powoli podgrzewaj, mieszaj, doprowadź do wrzenia,
Aż do całkowitego cukru rozpuszczenia!
Gdy już wystygnie, dodaj kilogram mąki i 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
Koniecznie w połowie szklanki mleka rozpuszczonej!
Dodaj ciut soli, 3 jaja i 2 opakowania przyprawy do piernika,
Mieszaj, wyrabiaj, aż każda grudka poznika!
Tu użycie robota kuchennego sprawdza się doskonale!
Oszczędza czas, energię, a ciasto wyrobione jest wspaniale!
Ciasto przełóż do pojemnika emaliowanego lub szklanego,
Przykryj ściereczką i na 5-6 tygodni odstaw do miejsca zimnego!
Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na 3 części, rozwałkuj równiutko,
Piecz w 170 stopniach, ok. 20 minut, aż przyrumieni się leciutko!
Wystudzone ciasto przełóż podgrzanymi śliwkowymi powidłami,
Ewentualnie możesz je wymieszać z ulubionymi bakaliami!
Odstaw ciasto na 3-4 dni do „skruszenia”,
Później można się zabrać do dekorowania i zdobienia!
Ja polewam pyszną polewą czekoladową,
W kilka minut do polania ciasta gotową.
Weź 40 gram masła w garnuszku rozpuszczonego,
100 gram wybranej, połamanej czekolady dodaj do tego!
Mieszaj, aż gładką masę otrzymasz,
Przestudź, gdy zgęstnieje - gotową polewę masz!
Polej piernik, możesz go czymś posypać lub inaczej dekorować,
Warto tu jednak umiar zachować!
Ja stawiam na orzechy lub migdały rozdrobnione,
Tu także użycie robota kuchennego jest niezastąpione!
Teraz już nie pozostaje nic innego,
Jak delektować się smakiem piernika świątecznego!
Dlaczego ja powinnam wygrać ten robot-cudo?
Bo bez robota kuchennego nie wytrzymam już długo!
Mój, niestety dokończył swego żywota,
Więc potrzebuję godnego następcy mojego robota!
Pieczenie, gotowanie sprawia mi wiele przyjemności,
Lubię eksperymentować, zaskakiwać rodzinę i gości!
Zbliżają się święta… czas wielkiego biesiadowania…
Robot przydałby mi się do 12 potraw przygotowania!
On by siekał, ubijał, sok wyciskał i ciasto wyrabiał…
Cuda, cuda by w mojej kuchni wyprawiał!
Z nim przygotowania do świąt byłyby przyjemnością.
Opinia o produkcie:
Jestem zaskoczona... i zauroczona! Ten robot to spełnienie marzeń. Cieszę się, że otrzymałam go przed świętami. Dzięki niemu przygotowanie potraw wigilijnych i świątecznych było prawdziwą przyjemnością i poszło niezwykle szybko i sprawnie. Ubijanie i przygotowywanie ciasta drożdżowego to dla tego robota po prostu... przysłowiowy „pikuś”. Ciasto na struclę wyszło cudowne, bita śmietana to prawdziwa bita śmietana. Robot także doskonale radził sobie z siekaniem buraczków na barszcz czy wyciskaniem soku z cytryn.
Robot jest piękny i solidnie wykonany. Zajmuje sporo miejsca w szafkach... ale trudno. Łączy w sobie kilka urządzeń, więc ja miejsce w swojej kuchni już mu znalazłam. Obsługa robota jest intuicyjna i niezwykle prosta. Dzięki przyssawkom jest bardzo stabilny. Duża i bardzo poręczna i wygodna misa to niewątpliwie ogromny atut robota i pracy z nim. Bardzo podoba mi się także to, że pojemniki blendera i malaksera maja dość dużą objętość - to oszczędność czasu i mniej zmywania.
Ogólnie jestem nim zachwycona! Mógłby nieco ciszej pracować, ale za te wszystkie cechy pozytywne, jestem w stanie wybaczyć mu hałaśliwe zachowanie.