Pozornie obrzydliwe potrawy w polskiej kuchni

None

Obraz

/ 8Regionalne przysmaki

/ 8Flaczki

Obraz
© Fotolia

W przypadku tej potrawy zniechęcać może już sama nazwa. Również składniki wywołują sprzeczne emocje - wykorzystuje się bowiem oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka (wszystkie jego części: księgi, czepiec, żwacz i trawieniec - dwie ostatnie mają największą wartość kulinarną). Zamiast kupować gotowy produkt w słoiku, lepiej zrobić flaczki samodzielnie. Umyte i moczone przez 2-3 godziny flaki oczyszczamy, a następnie myjemy w ciepłej wodzie i gotujemy. Następnie odcedzamy i powtarzamy czynność trzy razy, do ostatniego gotowania dodając liście laurowe. Po obróbce wstępnej zalewamy flaki wcześniej przygotowanym rosołem i gotujemy przez 2-3 godziny na małym ogniu. Do miękkich, białych części flaczków dodajemy podgotowane warzywami oraz dodatki (ziele, liść laurowy, majeranek)
. Po 20 minutach danie jest gotowe. Jeśli chodzi o kaloryczność to jest niska - 100 g potrawy to zaledwie 80 kcal.

/ 8Kaszanka

Obraz
© Fotolia

Kaszanki, obok pasztetów, galaret i kiełbas, przez lata były nieodłącznym efektem wyrobów gotowych przy tzw. świniobiciu. W zależności od regionu i tradycji różniły się zawartością mięs, rodzajem kasz oraz przyprawami i formami przygotowania. Odpowiednio przygotowana potrafi zaskoczyć smakiem, mimo że głównym jej składnikiem tuż obok kaszy jest świeża krew. Poza tymi składnikami w kaszance nie może zabraknąć podrobów. Są to głównie wątroby, płuca, skórki wieprzowe oraz tłuszcz zwierzęcy. Odpowiedni smak zapewniają proste przyprawy - mielone ziele angielskie, majeranek i zasmażana cebula. Kaszankę możemy zrobić własnoręcznie lub kupić w zaufanym sklepie mięsnym. Najczęściej podaje się ją na gorąco, ale wykorzystywana jest też jako farsz do pierogów lub dodatek do sałatek na zimno. Porcja kaszanki to średnio 280 kcal.

/ 8Czernina

Obraz

Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka to zupa, której podstawowymi składnikami jest świeża krew z kaczki lub kury. Kiedyś używano również krwi królika lub krwi wieprzowej. Ma bardzo charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Nadaje go czerninie dodatek cukru i octu, mieszanych z krwią, by nie dopuścić do jej krzepnięcia. Oprócz podstawowych składników smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka), ocet, miód i przyprawy korzenne. Czerninę podaje się z kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami.

/ 8Wątróbka

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z podrobów, który często pojawia się na polskich stołach. Dietetycy polecają włączyć ją do diety od czasu do czasu, ponieważ zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Najczęściej z powodu złego przygotowania zraża nas jej zapach. Odpowiednie dodatki i etapy gotowania sprawią jednak, że produkt ten będzie smakować wyjątkowo. Przed smażeniem np. wątróbki cielęcej zdejmujemy z niej przezroczystą skórkę, a następnie moczymy w mleku przez ok. 20 minut. Na patelni szklimy cebulę, a po chwili dodajemy oprószoną w mące wątróbkę. Obsmażamy na wolnym ogniu z dwóch stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy 10 minut pod przykryciem i serwujemy.

/ 8Kiszka

Obraz

Zaliczana jest do potraw kuchni podlaskiej. Kiszka to masa ze startych ziemniaków wymieszana ze słoniną, boczkiem i przyprawami, a pieczona w jelicie wieprzowym. I to właśnie jej "opakowanie" może wywołać niechęć. Jelita muszą być bowiem dokładnie wyczyszczone, a czynność ta nie należy do najmilszych. Jednak smak aromatycznie doprawionej masy ziemniaczanej m.in. z boczkiem i majerankiem, prosto z piekarnika lub pieca, rekompensuje trud włożony w przygotowanie.

/ 8"Zimne nóżki"

Obraz
© 123RF.COM

Mięso z wieprzowych "nóżek" zatopione w wytrawnej galarecie to klasyk na polskich weselach, a do niedawna również obowiązkowa przystawka na domowych przyjęciach. Wielu Polakom kojarzy się z kuchnią PRL-owską. Potrawa ta nie wzbudzona jednak entuzjazmu wśród obcokrajowców. Niesłusznie, bo doprawiona sokiem z cytryny lub octem smakuje naprawdę wyjątkowo. Ich przygotowanie nie jest trudne - warto pamiętać o triku sklarowania mięsno-warzywnego wywaru, aby galareta była przejrzysta. Po dodaniu żelatyny (nie wolno jej gotować, bo nabierze nieprzyjemnego posmaku), półpłynną galaretkę rozlewamy do salaterek, przykrywając kawałki warzyw i mięs. Po zastygnięciu serwujemy. Co ważne, galareta nie jest przesadnie kalorycznym smakołykiem - porcja zimnych nóżek ma ok. 180 kcal.

/ 8Kiszonki

Obraz
© 123RF.COM

Kiszonki w polskich domach stanowiąc ważny produkt - dodawane są do obiadów, sałatek czy zagryzane w ramach przekąski. Obcokrajowcom kojarzą się jednak z produktami zepsutymi, ze względu na sposób przygotowania oraz zapach. Są to jednak produkty wyjątkowo zdrowe, które stanowią naturalną profilaktykę przed wieloma dolegliwościami. Dobrze ukiszone ogórki oraz kiszona - a nie kwaszona - kapusta to źródła cennych priobiotyków, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jednocześnie wzmacniają odporność.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja