3 przepisy na ugotowany makaron
Coraz mocniej kładzie się nacisk na niemarnowanie jedzenia – powstają na ten temat książki, filmy, programy, dla wielu to filozofia życia. Od czego zacząć? Nie wyrzucaj ugotowanego makaronu!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka makaronowa w słoiku na lunch
Ta niesamowita sałatka na pewno zrobi wrażenie na domownikach czy gościach. Bez problemu można ja zabrać do pracy i do szkoły. Do jej wykonania wystarczą 2 garści ugotowanego makaronu (penne, fusili, kokardki), 1 garść pomidorków cherry, 1 opakowanie oryginalnej, greckiej fety, 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów, 1 łyżka czarnych oliwek bez pestki, ½ czerwonej cebuli, 1 łyżka nasion słonecznika i 1 łyżka orzechów włoskich.
Do słoika wkładamy warstwami makaron, na wierzch wrzucamy pomidory suszone oraz posiekaną drobno cebulę. Dodajemy rozdrobnioną fetę i wszystko posypujemy uprażonymi na patelni orzechami i pestkami. Sos wykonujemy z 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego i 1 łyżeczki miodu lub syropu klonowego. Do tego sól i pieprz. Przed zjedzeniem wystarczy wstrząsnąć słoikiem, a następnie przełożyć sałatkę na talerz.
Makaron smażony na szybki obiad
Resztki makaronu można usmażyć z dowolnymi dodatkami. Na patelni wystarczy zeszklić 1 cebulę, dodać kawałek szynki wędzonej pokrojonej w kostkę, a gdy wszystko się zrumieni – wrzucić makaron. Na koniec wystarczy delikatnie dołożyć przekrojone na pół pomidorki cherry i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotowe! Danie można oprószyć startym serem lub posypać natką pietruszki.
Tortilla jajeczna z makaronem na pyszną kolację
Tortilla to danie o rodowodzie hiszpańskim – w oryginale jest to gruby omlet ze smażonymi ziemniakami wewnątrz. Świetnie smakuje także wtedy, gdy ziemniaki zamienimy na makaron. Wystarczy zeszklić ½ cebuli, dodać makaron spaghetti czy bucattini i pozwolić mu dość mocno się przysmażyć. Następnie na patelni ułożyć różyczki ugotowanego brokułu.
W misce należy wymieszać około 5-6 jajek (na 2 garści makaronu) i doprawić je solą i pieprzem. Na podsmażony makaron wylać jajeczną masę. Gdy zetnie się od spodu należy przewrócić omlet na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem lub płaską pokrywką. Można również upiec omlet w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 20-35 minut.