Rady babci
Flaki to jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań. Na ziemiach polskich były znane już w XIV w. Należały do ulubionych potraw Władysława Jagiełły. Czesi, Francuzi, Niemcy i Włosi mają odpowiedniki tego dania. Różnią się one sposobem doprawiania i podawania. Jak przygotować tradycyjne polskie flaczki?
Lepiej smakują niż wyglądają
W Polsce najpopularniejsze są flaki wołowe oraz wieprzowe. Sposób przyrządzania flaczków zmieniał się przez wieki, jednak głównym składnikiem potrawy mającej formę gęstej zupy były i są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie.
Potrzebne składniki
Do przygotowania zupy potrzebujesz: 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), 1,3 kg wołowiny z kością, 4 duże marchewki, 4 pietruszki, duży kawałek selera, por, dużą cebulę, ziele angielskie, 3 liście laurowe, 5 kulek czarnego pieprzu, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, słodka papryka, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól. Na zasmażkę: 1 ½ łyżki masła i 2 łyżki mąki.
Sprawdzony przepis
Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaczki wypłucz, zalej zimną wodą i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, a potem gotuj jeszcze przez 10 min. Następnie odlej wodę, nalej czystą, wypłucz flaki i znowu ją wylej.
Ostatnie szlify
Obgotowane flaki dodaj do wywaru i gotuj przez 40 min., aż staną się miękkie. 10 min przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Teraz wyjmij z wywaru mięso i warzywa, dodaj zmielony pieprz, słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek i ewentualnie sól. Jeśli lubisz wersję rosołową flaków, w tym momencie mógłbyś zakończyć gotowanie, ale możesz przygotować wersję z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość, aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy. Podając flaczki, możesz na każdym talerzu położyć odrobinę masła - wzmocni ono smak zupy.