Trwa ładowanie...

Polski czy chiński czosnek. Jeden szczegół zdradzi skąd pochodzi

Jak rozróżnić polski czosnek od chińskiego? A jak bez praski idealnie rozetrzeć ząbki? Porady na popularną przyprawę zaprezentował Pascal Brodnicki. Kucharz pokazał również jak za pomocą noża szefa kuchni perfekcyjnie posiekać czosnek do dania.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3otnxp
d3otnxp

Specjaliści podkreślają, że czosnek chiński jest mniej aromatyczny, a przede wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie rozdrabniania warzywa. Chińskie odmiany mają też mniej olejków eterycznych i innych cennych substancji. Zazwyczaj jest też dużo tańszy, nieco większy. W przeciwieństwie do polskiego czosnku, który źle lub za długo przechowywany wietrzeje lub gnije, chiński czosnek zachowuje ładne w kształcie ząbki. Może natomiast, co wyjaśnia Pascal Brodnicki, obrany po kilku godzinach może zmienić kolor na... niebieski.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3otnxp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3otnxp
Więcej tematów