Polski czy chiński czosnek. Jeden szczegół zdradzi skąd pochodzi
Jak rozróżnić polski czosnek od chińskiego? A jak bez praski idealnie rozetrzeć ząbki? Porady na popularną przyprawę zaprezentował Pascal Brodnicki. Kucharz pokazał również jak za pomocą noża szefa kuchni perfekcyjnie posiekać czosnek do dania.
Specjaliści podkreślają, że czosnek chiński jest mniej aromatyczny, a przede wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie rozdrabniania warzywa. Chińskie odmiany mają też mniej olejków eterycznych i innych cennych substancji. Zazwyczaj jest też dużo tańszy, nieco większy. W przeciwieństwie do polskiego czosnku, który źle lub za długo przechowywany wietrzeje lub gnije, chiński czosnek zachowuje ładne w kształcie ząbki. Może natomiast, co wyjaśnia Pascal Brodnicki, obrany po kilku godzinach może zmienić kolor na... niebieski.