Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi nie bez powodu nazywany jest skarbem lasu. Dostarcza cennych składników i wykazuje prozdrowotne właściwości. Od czosnku zwyczajnego różni go przede wszystkim brak specyficznego zapachu z ust po konsumpcji. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jakie dania można z niego przygotować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czosnek niedźwiedzi nie bez powodu nazywany jest skarbem lasu. Dostarcza cennych składników i wykazuje prozdrowotne właściwości. Od czosnku zwyczajnego różni go przede wszystkim brak specyficznego zapachu z ust po konsumpcji. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten produkt, jak go rozpoznać i jaki przysmak można z niego przygotować.

Wyjątkowa roślina

Najsmaczniejszą i najzdrowszą częścią czosnku niedźwiedziego są liście. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają i nie pozostaje po nich nawet ślad. To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wszelkie wirusy, grzyby i pasożyty. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie i doskonale odtruwa. Zawarte w nim związki siarki sprawiają, że poleca się go osobom cierpiącym na reumatyzm, a także skarżącym się na osłabione paznokcie, zmęczoną cerę czy łamliwe włosy.

Dla zdrowia i smaku

Zalety czosnku niedźwiedziego od kilku lat docenia Agnieszka Maciąg. Modelka w programie "Dzień Dobry TVN" zdradziła swoje przepisy na wykorzystanie tego produktu.

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi? Ma charakterystyczne długie (do 20-30 cm wysokości), lancetowate liście i wydziela intensywny, czosnkowy zapach.

Co ważne, białe kwiatostany zawierają szkodliwe substancje i nie są jadalne. Zbierając czosnek niedźwiedzi należy kierować się rozwagą, ponieważ bardzo łatwo pomylić go z liśćmi konwalii majowej, które są trujące. Dlatego zamiast zbierać go w lesie (gdzie jest również rośliną pod ochroną), lepiej kupić na targu lub zasadzić i uprawiać samodzielnie.

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

|

Obraz

|
| --- |

Składniki: 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, 1/3 szklanki oleju konopnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 1/2 szklanki orzeszków pinii.

Przygotowanie: Orzeszki pinii zmielić. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksować z pozostałymi składnikami na pesto. Podawać do makaronów, warzyw, pieczywa, serów lub ryb.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru