Polędwiczki duszone z fasolką po chińsku. Rodzinna porcja
Miękkie mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Brzmi pysznie? Na obiad proponujemy duszoną polędwiczkę w azjatyckim stylu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chili
- 30 dag fasolki szparagowej
- 1 opakowanie marchewek mini
- 5 dag grzybów suszonych mun
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
Przepis
- Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia.
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w paski. Do mięsa wlewamy jasny sos sojowy, wsypujemy skrobię ziemniaczaną oraz sól. Dokładnie mieszamy.
- Imbir i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa.
- Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami.
- Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, ciemny sos sojowy, miód i ocet. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa.
- Na koniec dodajemy fasolkę szparagową oraz marchewki. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl