Połączenie zapiekanki z pizzą. Musisz wypróbować ten przepis

W minionej epoce takie zapiekanki określano niekiedy mianem "pizzy". Przepis na taką "pizzę" znajdziemy np. w książce Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1984 roku. Najważniejsze składniki to makaron i ser. Cała reszta zależy od naszej wyobraźni i... zawartości lodówki. Joanna proponuje zapiekankę z kiełbasa, pieczarkami i pomidorami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Zapiekanka makaronowa z kiełbasąZapiekanka makaronowa z kiełbasą
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 250 g makaronu (np. świderki, muszelki, kolanka)
  • 250 g sera żółtego
  • 400 g kiełbasy (śląska)
  • 250 g pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do wysmarowania formy do zapiekania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepis

  • Makaron ugotować al dente.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Pomidory pokroić i razem z sokiem wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  • Ugotowany makaron przełożyć do formy.
  • Ułożyć na nim pokrojone masło, posypać bułką tartą oraz połową sera. Na serze ułożyć połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, polać połową pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na nich ułożyć drugą połowę kiełbasy, pieczarki i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem. Drugą połowę sera wymieszać z obiema paprykami. Posypać nim z wierzchu zapiekankę. Na serze ułożyć w kratkę plastry boczku.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni na około pół godziny.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia