Połączenie zapiekanki z pizzą. Musisz wypróbować ten przepis
W minionej epoce takie zapiekanki określano niekiedy mianem "pizzy". Przepis na taką "pizzę" znajdziemy np. w książce Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1984 roku. Najważniejsze składniki to makaron i ser. Cała reszta zależy od naszej wyobraźni i... zawartości lodówki. Joanna proponuje zapiekankę z kiełbasa, pieczarkami i pomidorami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g makaronu (np. świderki, muszelki, kolanka)
- 250 g sera żółtego
- 400 g kiełbasy (śląska)
- 250 g pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz świeżo zmielony
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego
- 2 łyżki bułki tartej
- masło do wysmarowania formy do zapiekania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przepis
- Makaron ugotować al dente.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Pomidory pokroić i razem z sokiem wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
- Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki.
- Kiełbasę pokroić na plasterki.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem.
- Ugotowany makaron przełożyć do formy.
- Ułożyć na nim pokrojone masło, posypać bułką tartą oraz połową sera. Na serze ułożyć połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, polać połową pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na nich ułożyć drugą połowę kiełbasy, pieczarki i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem. Drugą połowę sera wymieszać z obiema paprykami. Posypać nim z wierzchu zapiekankę. Na serze ułożyć w kratkę plastry boczku.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni na około pół godziny.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl